ID.3 Volkswagen

28 september 2020

De MIA – interessant bij de aanschaf van een EV

Ondernemers kunnen met behulp van de MIA 13,5% van het investeringsbedrag van elektrische personenauto’s in mindering brengen op de fiscale winst. De milieu-investeringsaftrek is een regeling vanuit de overheid waarmee ondernemers subsidie krijgen op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Lees hier alles over deze regeling en hoe u als ondernemer de MIA kunt gebruiken.

Met de MIA regeling kunt u als ondernemer de fiscale winst verlagen. De overheid wil hiermee investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen stimuleren.

Hoeveel wordt er in mindering gebracht op het investeringsbedrag?

Hierin wordt een verschil gemaakt tussen elektrische personenauto’s en elektrische bedrijfswagens.

  • Bij elektrische personenauto’s is dit percentage 13,5%. De ondernemer kan dus 13,5% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Hier geldt een maximumbedrag van € 40.000. Het investeringsbedrag (incl. bijkomende kosten en een laadpunt) wordt afgetopt op € 40.000. Dat betekent dat de ondernemer op het resterende gedeelte geen MIA kan toepassen.
  • Voor bedrijfswagens met een volledig elektrische aandrijving, zoals de Volkswagen e-Crafter, kunt u als ondernemer 36% MIA subsidie claimen tot een maximale aanschafwaarde van € 75.000.
Rekenvoorbeeld

Onderstaand vindt u een rekenvoorbeeld om te laten zien wat het voordeel kan zijn. Hierbij is een voorbeeldpercentage van 25% genomen als belastingstarief.

Welke kosten komen in aanmerking voor de MIA?

De RVO legt op de website uit dat bij een aanvraag van de MIA de onderstaande kosten kunnen worden meegenomen:

  • Aanschafprijs van de auto;
  • Accessoires af-fabriek;
  • Laadpaal;
    Het oplaadpunt kunt u ook meenemen in uw aanvraag voor de MIA. Het maximumbedrag van € 40.000 geldt dan voor de EV en het oplaadpunt samen.
  • Rijklaar maken;
  • Verwijderingsbijdrage;
  • Legeskosten.
Geldt deze regeling ook voor occasions?

Alleen nieuwe auto’s komen in aanmerking voor de MIA. Occasions dus niet, tenzij ze fiscaal wél als nieuw worden gezien. De Belastingdienst omschrijft een nieuwe auto als volgt: “een voertuig dat niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik is genomen of niet meer dan 6.000 kilometer heeft gereden.” Elektrische demonstratieauto’s komen in bepaalde gevallen dus wel in aanmerking voor deze subsidieregeling.

Geldt de MIA op leaseauto’s?

Ja, ook op volledig elektrische leaseauto’s is de MIA van toepassing. De leasemaatschappij vraagt in dit geval de MIA aan en verwerkt het fiscale voordeel in het maandelijkse leasetarief van de EV.

Hoe vraag ik de MIA aan?

U kunt uw MIA aanvragen via mijn.rvo.nl. Wanneer u gebruik wilt maken van de MIA geeft u dit tijdig door aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Na de aankoop of bestelling van een elektrische auto dient de ondernemer binnen drie maanden de MIA subsidie aan te vragen. De datum van bijvoorbeeld het ondertekenen van een koopcontract of een offerte is hierin leidend.

Extra interessant in 2020

Vanwege het lage bijtellingspercentage dat alleen dit jaar nog geldt, is de MIA extra interessant in 2020. Vanaf volgend jaar geldt er op elektrische auto’s namelijk een hoger bijtellingspercentage: 12% in plaats van de 8% van nu.