wagenpark

22 december 2021

De gevolgen van het regeerakkoord op mobiliteitsbranche

Het duurde 271 dagen, maar vorige week woensdag presenteerde het nieuwe kabinet dan eindelijk het nieuwe regeerakkoord. Voor de komende jaren liggen er ambitieuze plannen op tafel, ook zeker voor de mobiliteitsbranche. Wij begrijpen als u het regeerakkoord niet heeft gelezen, vandaar dat wij de belangrijkste punten voor u samenvatten.

Verlagen CO2-uitstoot

In het regeerakkoord is er veel ruimte gemaakt voor een duurzaam Nederland. Eén van de pijlers hierin is het verlagen van de CO2-uitstoot in 2030 met maar liefst 60%. De mobiliteitssector heeft hierin een groot aandeel. Zo heeft het kabinet onder andere besloten om te investeren in schone mobiliteit en verbetering van luchtkwaliteit in de steden. Zo wordt het gebruik/aanschaf van elektrische voertuigen gestimuleerd en krijgen ook duurzame stadslogistiek en vrachtverkeer ondersteuning.

Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP)

Het stimuleren van de elektrische voertuigen gebeurt al enige jaren. Sinds 2020 is er subsidie beschikbaar voor particulieren die graag een elektrische auto willen aanschaffen, de Subsidie Elektrische Personenauto Particulieren (ook wel SEPP genoemd). Voor het jaar 2022 is het budget onlangs bekend gemaakt. Per nieuwe elektrische auto kunt u als particulier € 3.350 subsidie aanvragen. Voor een gebruikte elektrische auto is er € 2.000 subsidie beschikbaar. De SEPP is geldig totdat de gehele subsidiepot van ruim 91,4 miljoen (71 miljoen voor nieuw, 20,4 voor gebruikt) op is.

Subsidie elektrische personenauto
Audi Q4 e-tron

16% bijtelling op emmissieloze auto's

Waar particulieren gebruik kunnen maken van subsidie, genieten zakelijke berijders in 2022 van een verlaagd bijtellingspercentage van 16% op auto’s zonder CO2-uitstoot. Het verlaagde bijtellingspercentage is alleen van toepassing op de eerste € 35.000 van de cataloguswaarde. De waarde daarboven kent een bijtellingspercentage van 22%. Het bijtellingspercentage op elektrische auto’s gaat per jaar stapsgewijs omhoog tot het jaar 2026. Dan is de bijtelling voor elektrische auto’s 22% net als bij auto’s die rijden op fossiele brandstoffen.

Betalen naar gebruik

Rekeningrijden is een term dat voorgaande jaren al vaker voorbij is gekomen. Met het nieuwe regeerakkoord lijkt er eindelijk een wetgeving te komen rondom rekeningrijden. In 2030 wordt er een systeem van betalen naar gebruik geïntroduceerd voor alle automobilisten. Hoewel dat nog meer dan acht jaar duurt, wordt in de komende kabinetsperiode wel de wetgeving hierover vastgelegd. De basis voor het systeem is de motorrijtuigenbelasting, waarvan het tarief afhankelijk wordt gemaakt van het jaarlijks verreden aantal kilometers.

Verbeteringen van infrastructuur

Naast het stimuleren en ondersteunen van de mobiliteitssector, investeert het nieuwe kabinet ook in de verbetering van de infrastructuur in Nederland. Een belangrijk element hierin is het uitbreiden en verbeteren van de infrastructuur voor openbaar vervoer, auto, fiets en water, om zodoende goede en snellere verbindingen tussen stad en regio te realiseren.

Hiervoor ontwikkelen ze ook zogenoemde ‘hubs’ waar reizigers eenvoudig kunnen overstappen naar een trein, metro, (deel)fiets of (deel)auto. Het nieuwe kabinet zet dus in op een uitbreiding van mobiliteit voor de reiziger om van A naar B te komen, bijvoorbeeld van huis naar werk of andersom. Om reizen naar het werk betaalbaar te houden, wil het kabinet daarom de onbelaste reiskostenvergoeding verhogen. De precieze verhoging wordt later bekend, maar in het akkoord is er wel financiële ruimte vrijgemaakt hiervoor.

Mobiliteitskaart van Shuttel

Met de uitbreiding van mobiliteit en verhoging van de onbelaste reiskostenvergoeding krijgen werknemers de mogelijkheid om gebruik te maken van veel vormen van mobiliteit. Hier kunt u, als werkgever, op inspelen met Shuttel. Dit is een flexibele mobiliteitskaart waarmee uw medewerkers toegang krijgen tot alle vormen van vervoer, zoals trein, deelauto of tram. De werknemers kunnen zelf kiezen voor meest efficiënte manier om van A naar B te reizen en de mobiliteitskaart van Shuttel houdt alle reistransacties bij. Zo heeft u alle reiskosten in een overzichtelijke factuur, beduidend minder administratiekosten en uw medewerkers zijn mobieler dan ooit. Meer weten over Shuttel? Lees hier meer en kom in contact met onze adviseurs.

Shuttel
FLEETSALES - FRISO4

Kom in contact met onze mobiliteitsadviseurs

Het regeerakkoord heeft gevolgen voor de toekomst van mobiliteit. Is uw organisatie klaar voor de mobiliteit van morgen? Onze mobiliteitsadviseurs praten u graag bij over de huidige ontwikkelingen en komen met een passend voorstel voor iedere organisatie, groot of klein. Kom in contact met ons, dan maken wij snel een afspraak.