id.5gtx-id.5.-mobile

22 mei 2023

Hoe optimaliseer ik de actieradius van mijn elektrische auto?

De actieradius van elektrische auto’s volgens de fabrieksopgave pakt in de praktijk vaak anders uit. Daar zijn allerlei oorzaken voor, zoals de weersomstandigheden, de accukwaliteit en –leeftijd en de rijstijl van de bestuurder. Bij benzine- en dieselauto’s spelen deze factoren ook mee in het verbruik. Als bestuurder kun je je rijstijl aanpassen om de range van je elektrische auto te vergroten. Hieronder lees je enkele tips.

volkswagenid.3-outdoor10
Rijd met regelmatige snelheid

Maak gebruik van cruise control. Met een constante snelheid, verbruikt de auto minder energie. Elke elektrische auto beschikt wel over verschillende systemen die je efficiënter en constanter laten rijden. Kijk daarbij verder vooruit en laat de auto uitrollen als je ziet dat auto’s verderop aan het remmen zijn. Goed anticiperen dus!

Rijd je niet op cruise control? Let dan wel goed op je snelheid. Wanneer je gemiddeld een hogere snelheid rijdt, heeft je auto meer energie nodig en gaat dus de actieradius harder achteruit. Als je de gemiddelde snelheid verlaagd, komt dit niet alleen ten goede van je actieradius, maar je rijdt hiermee ook veiliger.

Vloeiend rijden

De acceleratie van een elektrische auto is vaak indrukwekkend snel. Dat komt onder andere doordat de kracht gelijk beschikbaar is. Dit snelle accelereren kost echter ook veel kracht en dit gaat ten koste van de actieradius. Daarom is het belangrijk om niet alleen vloeiend te accelereren, maar ook vloeiend te rijden. Op het moment dat je minder remt en optrekt, kost dit minder energie.

Regeneratief remmen

'One Pedal Driving', zoals regeneratief remmen ook wel wordt genoemd, zorgt ervoor dat je energie terugwint voor je elektrische auto. Maak hier dus optimaal gebruik van om je actieradius te vergroten! Als je je voet van het gaspedaal haalt, zal de auto zelf afremmen. De energie die hierbij vrijkomt, wordt weer gebruikt om de accu bij te laden. Laat je auto dus zoveel mogelijk uitrollen. Hiermee zullen ook je remmen minder snel slijten. One pedal driving is echter niet beschikbaar op iedere elektrische auto. 

In welke mate de energie wordt teruggewonnen en dus hoe snel de auto afremt, kan je vaak zelf bepalen. In de laagste stand zal de auto soepel doorrollen en wordt er nauwelijks afgeremd op de motor. In de hoogste stand voel je echt dat de auto afremt en zullen ook je remlichten gaan branden.

volkswagenid.3nlkenteken2
3audie-trongtcompetition4
Check je bandenspanning

Hierin verschillen elektrische auto’s niet ten opzichte van auto’s met een verbrandingsmotor. Wanneer je rijdt met een te lage bandenspanning, zal je merken dat je actieradius veel sneller achteruit gaat. Wanneer je banden goed op spanning zijn, vermindert dit de weerstand op de weg en dat werkt natuurlijk positief op de range van je elektrische auto. Het is ook belangrijk voor je eigen veiligheid om een goede bandenspanning te hebben. Controleer dus regelmatig de bandenspanning van je auto.

Minder bagage, meer bereik

Het klinkt logisch, maar probeer om zo min mogelijk onnodige spullen mee te nemen. Elke kilo die je meeneemt, kost je actieradius. Zorg er dus voor dat je je kofferbak altijd leegmaakt. Dan heb je ook meteen een opgeruimde auto!

Vermijd energievreters

Niks is lekkerder dan de verwarming of airconditioning aanzetten tijdens het rijden. Maar dit kost veel energie die je liever voor je actieradius gebruikt. Veel elektrische auto’s geven je de mogelijkheid om, door middel van bijvoorbeeld een app, je auto vooraf af te laten koelen of op te warmen voor je gaat rijden.

Het voordeel hiervan is dat je dit kan doen als de auto nog aan de laadpaal staat gekoppeld. Dan kost dit geen energie uit de accu. Als je de auto verwarmt, wordt vaak het accupakket ook al verwarmd. Op die manier heeft de accu een optimale werktemperatuur voor vertrek, waardoor je actieradius een stuk groter is.

Wist je dat het je auto veel energie kost om bijvoorbeeld de verwarming en airconditioning te gebruiken? Je kunt in plaats van de reguliere verwarming bijvoorbeeld ook je stoelverwarming gebruiken. Hiermee is het ook heel behaaglijk in de auto én bespaar je flink wat energie.

Audi Q4 e-tron_small-2
Ontdek welke elektrische auto bij jou past!