teaser_keyless-entry

16 februari 2022

Is uw auto goed beschermd tegen oprukkende keyless diefstal?

Het lijkt een feature voor ultiem gemak, Keyless entry. Met Keyless Entry of soort gelijknamige functionaliteit herkent uw auto dat de autosleutel dichtbij is en hoef enkel nog maar het handvat naar u toe te trekken. Wanneer u bent ingestapt hoeft u alleen maar op de startknop te drukken om weg te kunnen rijden. Leuk en handig, maar uw  auto wordt er niet veiliger op. De Duitse ANWB, de ADAC heeft 500 modellen getest met deze functie en er slaagden er maar 24. Van de geslaagden kwam een groot aantal van de modellen van de Volkswagen Autogroep.

Kwetsbaar beveiligingssysteem

Tijdens een keyless diefstal verlengen de dieven het radiosignaal wat afkomstig is van de sleutel, waardoor deze ineens voldoende in het bereik is van de auto. Zo kunnen dieven gemakkelijk instappen en wegrijden. Sommige fabrikanten wisten hier al snel op in te spelen en plaatsten een bewegingssensor in de sleutel. Na verloop van tijd, wanneer de sleutel al enige tijd niet is bewogen, schakelt de sleutel zichzelf uit. Toch ziet de ADAC het als een minder veilig systeem, want wanneer de sleutel nog niet is uitgeschakeld is uw auto alsnog kwetsbaar voor keyless diefstal.

Volkswagen Polo

Veiligheid met Ultra Wide Band-technologie

De auto's met Ultra Wide Band-technologie (UWB) zijn nagenoeg onmogelijk te stelen met 'keyless diefstal'. Deze technologie zorgt ervoor dat het voertuig de werkelijke afstand tot de auto herkent, waardoor deze alleen start wanneer de sleutel zich daadwerkelijk in de buurt begeeft. Sinds 2019 zijn er meerdere modellen van Volkswagen, Audi, ŠKODA en SEAT mee uitgerust. Het gaat hierbij om de volgende modellen.

Negen tips om keyless diefstal te voorkomen

Heeft uw auto nog geen UWB-technologie? Dan geven wij u graag negen tips om uw auto zo goed mogelijk te beschermen tegen keyless diefstal.

  1. Zet uw auto in het stuurslot. Ouderwets, maar het weerhoudt dieven om uw auto te stelen.
  2. Zorg voor een track-and-trace-systeem in uw auto. Deze systemen waarschuwen u wanneer de auto gestart wordt en u kunt uw auto volgen.
  3. Schakel jouw sleutel in de nacht uit. Wanneer de sleutel is uitgeschakeld kunnen dieven er ook geen misbruik van maken.
  4. Controleer of uw deuren vergrendeld zijn. Luister goed naar het geluid van de portieren om te horen of ze op slot gaan.
  5. Plaats beveiligingscamera's in de buurt van uw auto.
  6. Heeft u een garage bij uw huis? Parkeer uw auto dan in de afgesloten garage.
  7. Zet verdachte gedragingen bij u in de buurtapp of laat het weten aan de politie.
  8. Houdt uw beveiligingssysteem up-to-date. Fabrikanten werken de systemen bij om keyless diefstal te voorkomen.
  9. Leg u sleutel in een stalen trommel. Hierdoor wordt de straling van de sleutel geblokkeerd.