A3 Sportback

Je auto wassen zonder krassen doe je zo! 

Voor de één is het een noodzakelijk kwaad, voor de ander een manier om te ontspannen; het wassen van de auto. Je auto heeft er echter veel baat bij als je hem regelmatig schoonmaakt. Je lak blijft in betere conditie en je rijhulpsystemen functioneren beter wanneer er geen vuil voor zit. Hoe zorg je ervoor dat je je auto op de juiste manier wast zonder hem te beschadigen?

man-wash-car-using-shampoo
Goede hulpmiddelen is het halve werk

Om de kans op krassen te minimaliseren, adviseren we je om twee emmers te gebruiken van 10L. Het liefst ook één met een rooster, zodat het vuil op de bodem blijft hangen. Dit voorkomt dat je het vuil (weer) op de auto aanbrengt en krassen veroorzaakt. In de emmer met rooster doe je gewoon schoon water, in de andere een pH neutrale autoshampoo (geen afwasmiddel!).

Vervolgens heb je een microvezel doek of autowashandschoen nodig. De spons kun je beter gebruiken voor iets anders, die geeft alleen maar risico op beschadiging doordat het vuil erin blijft zitten.

Wat je verder alvast klaar kunt leggen zijn een tuinslang om de auto af te spoelen, een föhn (een gewone haardroger is al voldoende) en velgenspray.

Werk van boven naar beneden

Begin met het afspoelen van je auto en doe dit vanaf het dak naar beneden. Je kan hier het beste een hogedrukspuit of een tuinslang met opzetstuk voor gebruiken, dan spoel je het meeste vuil van je auto. Extra tip: ga niet te dicht bij je auto staan als je een hogedrukspuit gebruikt, dan kan je de lak van je auto onnodig beschadigen. Houd rekening met minimaal 20 cm afstand tussen je auto en het mondstuk.

Hiker1
close-up-car-care-washing
Afspoelen klaar? Wassen maar! 

Voor je begint met wassen, spray je je velgen in met velgenreiniger. Die kan - terwijl jij je auto aan het wassen bent - goed intrekken zodat je later makkelijk het vuil kan verwijderen.

Hier komen de twee emmers van pas. Maak je washandschoen eerst in het water nat en doe hem dan pas in het sop van de autoshampoo. Werk ook hier van boven naar beneden, gebruik steeds schoon sop en spoel de washandschoen regelmatig uit in de emmer met water. Spoel je auto af als je alle delen hebt gewassen.

Als laatste ga je aan de slag met de velgen. De velgenspray heeft zijn werk gedaan en het enige dat je nog hoeft te doen is met een zachte borstel of andere washandschoen nog even het laatste vuil weghalen en de velgen af te spoelen.

Vlekken voorkomen

Natuurlijk wil je niet dat je werk voor niks is geweest, daarom is het belangrijk om je auto zo snel mogelijk droog te maken. Laat de auto na het afspoelen daarom heel even uitdruppelen en ga daarna aan de slag met een een föhn óf droogdoek. Die haal je losjes over de lak. Zo zal je zien dat er geen strepen of vlekken achterblijven.

man-polish-car-garage
Nog even dit...

Heb je vogelpoep op je auto zitten? Zorg dan dat je dit er zo snel mogelijk afhaalt. De zuren in vogelpoep tasten namelijk je lak aan en dat is erg zonde. Maak een prop wc-papier nat en leg dit op de vuile plek. Even laten intrekken en je haalt de vogelpoep met het papier in één handomdraai weg.