Lange levertijden

14 oktober 2021

Lange levertijden; hoe u alsnog op tijd uw auto heeft

De auto-industrie wordt getroffen door lange levertijden van nieuwe auto’s. Het is een wereldwijd probleem waar de autorijder, dealers en autofabrikanten mee te maken hebben. De Waal adviseert u om hier rekening mee te houden wanneer bijvoorbeeld uw leasecontract afloopt binnen nu en een jaar of wanneer u overweegt om binnenkort een nieuwe auto aan te schaffen.

Lange levertijden door chiptekort

Het chiptekort én een grotere vraag naar auto’s zorgen ervoor dat automerken wereldwijd te maken hebben met langere levertijden. Op 8 oktober 2021 bracht de branchevereniging RAI cijfers naar buiten over de autoverkopen van 2021. In het derde kwartaal van 2021 werden er 18,9 procent minder nieuwe auto’s op naam gezet in vergelijking met 2020. Terwijl de verkoopcijfers in dat coronajaar bijna een dieptepunt beleefden. Dit komt doordat er minder auto’s geproduceerd kunnen worden door het chiptekort.

De vooruitzichten wat betreft levertijden zijn niet al te optimistisch. De productie van auto's loopt wel door, maar kent door het chiptekort nog wel een achterstand. Onlangs heeft Europa, in samenwerking met de VS, besloten om zelfstandig het probleem van chiptekort op te lossen.

Bekijk onderstaande video om meer te weten te komen over het chiptekort.

Thumnail lange levertijden

Voldoende auto's op voorraad

De Waal heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een zo goed mogelijk gevulde voorraad. Dit zijn auto’s die wij nu al hebben en waar u snel in kunt wegrijden. Bekijk ze allemaal via de button. En staat uw droomauto er niet tussen? We hebben ook veel auto’s in bestelling staan. Onze verkoopadviseurs zoeken graag met u uit of wij de auto van uw wensen binnenkort verwachten.

Uw auto is nu meer waard door grote vraag

Door deze levertijden is de vraag naar occasions flink toegenomen. Wanneer u een nieuwe auto koopt en uw huidige inruilt, kan deze grote vraag een voordeel voor u zijn. Autobedrijven zijn naarstig op zoek naar meer occasions. Dit kan ervoor zorgen dat uw huidige auto meer waard is geworden dan bijvoorbeeld een jaar geleden. U kunt via onze website gemakkelijk een inruilvoorstel aanvragen. Wij zorgen na een uitgebreide taxatie voor een markconforme inruilwaarde.

Lange levertijden auto
Lange levertijden auto's

Einde leasecontract? Bestel alvast

Gezien de huidige marktomstandigheden adviseren wij u om nu alvast het bestelproces van uw nieuwe auto in gang te zetten. Ook als uw leasecontract pas over een aantal maanden afloopt of wanneer u pas over een jaar uw huidige auto inruilt voor een nieuwe. De afleverdatum plannen we altijd in overleg met u. En wanneer u nu een nieuwe auto bestelt, kunt u nog tot de definitieve planning van de fabriek uw configuratie wijzigen. Dat betekent dat u dus nog tot die tijd een andere kleur kunt kiezen, voor andere opties kunt gaan of uw gekozen velgen kunt wijzigen.

Wel koopbereidheid, minder productiecapaciteit

Anders dan vorig jaar, merken ook wij als De Waal dat particuliere en zakelijke rijders dit jaar wél weer een nieuwe auto willen kopen. Dit jaar is de koopbereidheid er dus wel maar ligt het probleem bij de productie van auto’s. Er zijn al meerdere autofabrieken die tijdelijk sluiten omdat ze simpelweg hun werk niet kunnen uitvoeren door het chiptekort.

Levertijden lopen op

Bij het bestellen van een nieuwe auto heeft de consument bijna altijd te maken met een levertijd van bijvoorbeeld drie maanden. Door het chiptekort kan dit helaas oplopen tot zelfs een jaar. De duur van de levertijd is sterk afhankelijk van het merk en model.

Wilt u weten hoe lang de levertijd van uw nieuwe auto is? Neem contact met ons op en we informeren u graag.