header_skoda enyaq coupe rs iv

17 oktober 2022

Onderzoek: overheidssubsidie belangrijkste reden aanschaf elektrische auto

De afgelopen jaren is het aantal elektrische auto's in Nederland, maar ook zeker in de rest van Europa sterk gestegen. Vandaar dat e-mobility specialist CTEK, samen met YouGov, onderzoek heeft gedaan naar beweegredenen om voor elektrisch rijden te kiezen. Voor dit onderzoek zijn zowel EV-rijders als eigenaren van benzine- en dieselauto's gevraagd in zes verschillende landen (Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Zweden). 

Redenen tot aanschaf van elektrische auto

Wanneer men een elektrische auto aanschaft zijn er meerdere redenen die ten grondslag liggen van de aanschaf. Zo kiest ongeveer een kwart voor elektrisch rijden door de lagere gebruikskosten en 19% benoemt de milieuvoordelen als belangrijkste punt. In Nederland ligt de verhouding iets anders. Daar geeft 41% aan dat de overheidssubsidies, die het bezit van EV betaalbaarder maken, de belangrijkste reden is geweest om een elektrische auto.

elektrische cupra born

Hoge laadpalendichtheid

Over laadmogelijkheden hoeft er in Nederland niet nagedacht te worden. Ten opzichte van andere Europese landen heeft Nederland een hoge laadpalendichtheid. Toch vinden Nederlanders dat daar ruimte voor groei is in de toekomst. 53% van de Nederlandse ondervraagde autobezitters geeft aan dat de huidige laadinfrastructuur niet de toenemende vraag naar EV's kan beantwoorden.

Elektrisch rijden in Škoda

Thuisladen is populair

Hoewel Nederland een hoge laadpaaldichtheid kent ten opzichte van andere landen, is vooral thuisladen onwijs populair onder EV-bezitters. 65% van de ondervraagden geeft aan hun huidige elektrische auto thuis op te laden. 37% laadt hun auto op hun werklocatie op en 47% van de ondervraagden geeft ook aan hun EV op een bestemming, zoals winkelcentra of hotels, op te laden.

Zorgen om hoge kosten

Ondanks de voordelen en de dalende kosten van een elektrische auto is nog niet iedereen overtuigd om de overstap te maken. Voor één derde van de eigenaren van benzine- en dieselauto's is de aanschafwaarde nog te hoog om over te stappen. Een kwart is nog tevreden over hun huidige auto. Een klein gedeelte van de ondervraagden heeft zijn of haar zorgen geuit over het rijbereik of heeft nog geen EV omdat ze thuis geen mogelijkheid hebben om een elektrische auto op te laden. 

Plan een showroombezoek

Wilt u wel overstappen naar een elektrische auto, maar twijfelt u nog? Plan dan vrijblijvend een showroombezoek in één van onze vestigingen. Wij vertellen u graag meer over elektrisch rijden en beantwoorden al uw vragen. U kunt zelfs een proefrit maken in één van onze elektrische modellen. Zien wij u straks in één van onze showrooms?

Volkswagen Tiel-5