Alle auto’s staan in deze tijd veel meer stil. Een groot deel van de Nederlandse bevolking werkt vanuit huis en uitstapjes worden nauwelijks meer gemaakt door het coronavirus. Wanneer uw auto lang stil staat, kan dit voor problemen zorgen. Dus maak af en toe wat kilometers, niet alleen fijn voor u maar ook voor uw auto.
Lege accu
Het grootste probleem wat wordt veroorzaakt door stilstand, is een lege accu. Dit gebeurt vooral bij auto’s die al een wat oudere accu onder de motorkap hebben liggen. Natuurlijk gebeurt het wel vaker dat een auto een langere tijd stil staat, bijvoorbeeld wanneer u op vakantie gaat. Doorgaans gaat dat probleemloos. De afgelopen periode van ‘intelligente lockdown’ hoeft dus niet te betekenen dat uw auto problemen krijgt.
Maar aangezien we nog minimaal een maand in deze situatie zitten, is de kans groot dat de problemen zich ook gaan opstapelen. Wij krijgen steeds meer meldingen van startproblemen. Met startkabels kunnen we de auto gemakkelijk weer aan de praat krijgen voor u, maar de accu wordt niet goed genoeg opgeladen bij alleen een ritje naar de supermarkt. Om uw accu weer goed op te laden adviseren wij om in elk geval een half uur gaan rijden, zodat de dynamo de accu kan opladen. Zet daarbij de achterruitverwarming en blower uit. Zo voorkomt u dat u binnen de kortste keren weer met een lege accu staat.
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Door af en toe een rondje te gaan rijden, voorkomt u dat uw accu volledig leeg raakt.
Hoe laad ik de accu van mijn auto weer op?
De beste manier om uw auto weer aan de praat te krijgen, is om startkabels te gebruiken met een dikke koperen kern. Het gebruik hiervan is helemaal niet moeilijk maar het is wel belangrijk om dat op de juiste werkwijze te doen.
Let op! Wanneer u de starthulp niet goed toepast, kan dit zorgen voor schade aan bijvoorbeeld de elektronica van uw auto. Voorkom dit door de stappen goed te doorlopen en door de stroomverbruikers aan te zetten, zoals omschreven in stap 5.
Om te beginnen heeft u een helpende auto nodig. Volg de onderstaande stappen:
- Zet de helpende auto volledig uit ook de stroomverbruikers zoals lichten en achterruitverwarming;
- Om kortsluiting te voorkomen sluit u de startkabels al volgt aan. De rode startkabel, sluit u aan op de + pool van de helpende auto. Het andere uiteinde van deze kabel sluit u aan op + pool van de auto met lege accu;
- Sluit vervolgens de zwarte kabel aan op de – pool van de helpende auto en het andere uiteinde op de – pool van de auto met een lege accu;
- Start de motor van de helpende auto en laat deze even draaien. Probeer nu de auto met de lege accu te starten. Lukt dat niet gelijk? Geef dan een beetje gas in de helpende auto;
- Laat de motor van beide auto’s draaien en zet de achterruitverwarming en aanjager van beide auto’s aan. Er kan namelijk een piekspanning ontstaan bij het loskoppelen van de startkabels. Deze piek wordt opgevangen door deze stroomverbruikers aan te zetten;
- Verwijder de zwarte startkabel van de auto met lege accu en daarna van de helpende auto;
- Doe dit nu ook met de rode startkabel;
- Maak een ritje met de auto met de lege accu. Door te gaan rijden krijgt de accu de kans om bij te laden.
Heeft u geen startkabels in huis en kunt u ze ook niet van de buren lenen? Dan helpen wij u graag op weg. U kunt het mobiliteitsnummer bellen of direct met uw dichtstbijzijnde vestiging van De Waal Autogroep telefonisch contact opnemen. Heeft u geen startkabels? Natuurlijk kunt u bij ons goede startkabels aanschaffen.
Trilling van de banden
Wanneer uw auto enige tijd heeft stil gestaan, kunt u de eerste paar kilometers wat trillingen voelen. Dit komt door ‘vierkante’ banden, of wel flatspotting. Wanneer uw auto voor een langere tijd stil staat, kan dit effecten hebben op uw banden. Deze vlakken dan af doordat ze niet gebruikt worden. Het contactpunt met de grond veroorzaakt een druk die ervoor kan zorgen dat uw banden afvlakken.
Tijdens het autorijden wordt dit probleem normaliter weer opgelost. De banden worden dan weer warmer en daardoor flexibeler. Na een aantal kilometers kan de trilling verdwenen zijn. Wanneer de trilling na een aantal kilometer niet verdwenen is, kunt u contact opnemen met uw dealer om het probleem te verhelpen.
Dit probleem kunt u beperken, maar niet voorkomen. Dit doet u door de banden van uw auto zo min mogelijk aan nadelige omstandigheden bloot te stellen zoals een lange stilstand of een te lage bandenspanning.
Piepende remmen
Het komt vaak voor dat uw remmen piepen de eerste kilometers na een langere periode van stilstand. Dit kan al gebeuren na één week en het kan weinig kwaad. Piepende remmen kunnen ontstaan wanneer er vuil op uw remmen zat wat ervoor zorgt dat deze zijn gaan roesten. Dit probleem kunt u meestal zelf gemakkelijk oplossen door te gaan rijden.
- Zoek een rustige plek op waar u weinig te maken heeft met ander verkeer;
- Maak een beetje tempo en rem uw auto geleidelijk af, druk uw rem dus steeds wat dieper in;
- Hierdoor schaven de remblokken over de remschijf heen waarmee je de roest van het metaal af slijt.
Lost deze manoeuvre het vervelende geluid niet op? Kom dan even bij ons langs. Dan halen wij, met het juiste gereedschap, de remmen van uw auto af en dan reinigen we deze. Maak eenvoudig een afspraak via onze werkplaatsplanner of neem direct contact op.