SEAT Leon

16 december 2020

Nieuwe SEAT Leon wint AUTOBEST 2021-award én scoort maximaal in NCAP test

De nieuwe SEAT Leon is uitgeroepen tot ‘AUTOBEST 2021’, de Europese onderscheiding voor ‘Europa’s Beste Koop voor 2021’. Het is de tweede maal in de 70-jarige historie van SEAT dat de AUTOBEST-jury – een panel van erkende autojournalisten uit 31 landen – de award aan een model van het Spaanse merk toekent. In 2017 werd de SEAT Ateca ook al tot AUTOBEST-winnaar verkozen.

“De verkiezing tot ‘AUTOBEST 2021’ is de best mogelijke erkenning voor het team dat betrokken was bij de lancering van de beste Leon ooit,” verklaart Wayne Griffiths, President van SEAT en CUPRA. “Telkens weer heeft elke nieuwe generatie Leon bewezen een belangrijke speler binnen zijn klasse te zijn, en deze onderscheiding van AUTOBEST onderstreept nogmaals de grote rol die onze compacte middenklasser in deze markt vervult.”

2,3 miljoen… and counting

De nieuwe, vierde generatie Leon is de beste Leon die SEAT ooit bouwde. Van zijn drie voorgangers verkocht de Spaanse autofabrikant meer dan 2,3 miljoen exemplaren. Om deze nieuwe, vierde generatie tot net zo’n groot succes te maken, investeerde SEAT circa € 1,1 miljard om de Leon naar nieuwe niveaus te tillen op het gebied van connectiviteit, efficiency, sportiviteit en veiligheid.

Bovendien biedt SEAT Leon-kopers een uitgebreide keuze in aandrijfopties. Naast TSI benzine- en TDI dieselmotoren is de Leon tevens leverbaar als mild-hybride (eTSI) en plug-in hybride e-Hybrid) en beschikt hij standaard en optioneel over een uitgebreid pakket aan geavanceerde rijassistenten. Bovendien werd het hoge veiligheidsniveau van de nieuwe Leon recent onderschreven in de Euro NCAP 2020 crashtestcyclus, waarin het model de hoogst haalbare score van vijf sterren kreeg toebedeeld.

Finaletest

Sinds de start van de verkiezing in 2001 behoort de AUTOBEST Award tot de meest prestigieuze auto-onderscheidingen in Europa. De 31-koppige jury van de verkiezing maakte begin november in Oostenrijk tijdens de finaletest uitgebreid kennis met de complete range aan aandrijfopties voor de SEAT Leon, inclusief de nieuwe plug-in hybrideversie.

Euro NCAP heeft de veiligheid van de nieuwe SEAT Leon met een maximale score van vijf sterren onderstreept. Daarmee behoort de Leon tot de veiligste auto’s van dit moment.

Sinds 2020 stelt Euro NCAP nog hogere eisen aan de crashbestendigheid van een auto. Om de veiligheid van de inzittenden tijdens een frontale en zijdelingse botsing nog beter te kunnen evalueren, heeft de organisatie dit jaar een aantal nieuwe en verbeterde testonderdelen geïntroduceerd. Eén ervan is de introductie van een bewegend obstakel bij een frontale crash die de standaard frontale offset botsproef vervangt. Euro NCAP legt bovendien meer nadruk op preventieve veiligheidsvoorzieningen en systemen die de bestuurder assisteren in noodsituaties. Ook wordt gekeken naar zogenaamde Driver Status Monitoring-systemen, die detecteren wanneer de bestuurder vermoeid of afgeleid is.

Uitstekende scores

Euro NCAP heeft zowel de Leon 5-deurs als de Leon Sportstourer – voorzien van een verbrandingsmotor én als plug-in hybride – aan botsproeven onderworpen. Beide modellen scoorden uitstekend op uiteenlopende gebieden: 92% voor de veiligheid van volwassenen, 88% op kindveiligheid, 71% voor kwetsbare weggebruikers rondom de auto en 80% op het gebied van veiligheidsassistenten.

Veiligheid standaard inbegrepen

De Leon is leverbaar met een keur aan veiligheidsvoorzieningen, zoals Front Assist met een noodremfunctie voor stadsverkeer en herkenning van voetgangers en fietsers, een centrale airbag tussen de bestuurder en de bijrijder, een E-Call noodoproepsysteem, vermoeidheidsherkenning en een knie-airbag voor de bestuurder. Tot de extra uitrusting behoort onder meer het Driver Assist Pack met adaptieve cruisecontrol, grootlichtassistent, verkeerstekenherkenning en dodehoeksensoren in combinatie met een uitparkeerassistent en uitstapwaarschuwing. Dit pakket kan worden aangevuld met Full LED-verlichting, een file-assistent, rijstrookbehoudassistent Plus en Emergency Assist.

Euro NCAP actualiseert zijn testresultaten elke twee jaar. Niet eerder waren de botsproeven zo streng als in 2020.