Volkswagen Groep en SEAT op weg naar e-mobility hub in Spanje

13 juli 2021

Volkswagen Groep en SEAT op weg naar e-mobility hub in Spanje

De Volkswagen Groep wil van Spanje een strategische pijler onder de wereldwijde elektrificatieplannen maken. Tijdens de New Auto Strategy Day hebben de Volkswagen Groep en SEAT S.A. een routekaart tot 2030 geschetst. Daarin geven ze aan bereid te zijn om samen te werken met de Spaanse overheid om het land om te vormen tot een toonaangevende e-mobility hub. Ook melden de beide partijen zich aan voor deelname aan het Strategic Project for Economic Recovery and Transformation (PERTE).

In het kader van het ‘Future: Fast Forward’ project maakt de Volkswagen Groep zich sterk om een productiefaciliteit voor accupakketten in Spanje te realiseren. Daarmee zou Spanje na Zweden en Duitsland de derde locatie voor één van de zes geplande gigafabrieken worden. Ook de familie van compacte, elektrisch aangedreven auto’s zou in Spanje geproduceerd kunnen worden. Deze modellen spelen een sleutelrol in het breed bereikbaar maken van elektrische mobiliteit in Europa.

Strategisch pijler onder elektrificatiestrategie

Herbert Diess, CEO van de Volkswagen Groep: “Spanje kan een strategische pijler onder onze elektrificatiestrategie worden. We zijn bereid de complete waardeketen van e-mobility in Spanje op te zetten. Dan gaat het om de productie van elektrische auto’s en componenten en het opzetten van een fabriek waar een nieuwe generatie accu’s wordt geproduceerd. Afhankelijk van het algemene kader en de publieke steun kunnen onze compacte, elektrisch aangedreven modellen vanaf 2025 ‘made in Spain’ worden.”

Thomas Schmall, CEO van Volkswagen Groep Components en voorzitter van de Raad van Bestuur van SEAT S.A., voegt daar het volgende aan toe: “We zetten nog sterker in op onze accustrategie. Daarbij zijn we bereid om gigafabriek 3 in Spanje op te zetten. Deze vestigingsplaats zou leveringszekerheid betekenen met het oog op de geplande productie van elektrisch aangedreven modellen in Spanje. Deze gigafabriek heeft een maximale capaciteit van 40 gigawattuur. Hij zal net als de faciliteiten in Salzgitter en Skellefteå worden opgezet met een strategische partner.”

Wayne Griffiths, CEO van SEAT en CUPRA: “We ondersteunen het Strategic Project for Economic Recovery and Transformation (PERTE) dat de Spaanse regering heeft aangekondigd én we melden ons aan voor deelname. Om het potentieel van het ‘Future: Fast Forward’ project te kunnen realiseren, zijn publieke steun en investeringen nodig. Wij zetten in op een samenwerking met de Spaanse regering om het land om te vormen tot een Europese e-mobility hub en om van SEAT’s productiefaciliteit in Barcelona een fabriek voor elektrische auto’s te maken. Het Iberische schiereiland speelt een sleutelrol in het realiseren van klimaatneutrale mobiliteit in Europa per 2050. Wij zijn klaar voor de transformatie van de Spaanse auto-industrie en om een belangrijke bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot in Zuidwest-Europa.”

Future: Fast Forward: duurzame mobiliteit

In maart kondigde SEAT het ambitieuze ‘Future: Fast Forward’ project aan. De bedoeling ervan is om met de productie van elektrische compacte auto’s vanaf 2025 een leidende rol te spelen bij de elektrificatie van de Spaanse auto-industrie. Het potentieel voor een elektrisch aangedreven compacte auto is groot, ook als het gaat om productievolumes. Dit type auto betekent een belangrijke mijlpaal op het pad van duurzame mobiliteit. Daarmee kan dit model de motor worden achter de transformatie van de Spaanse auto-industrie. Dit segment – met consumentenprijzen van 20.000-25.000 euro – is essentieel om elektromobiliteit voor het grote publiek bereikbaar te maken en om de Green Deal-doelen te realiseren.

‘Future: Fast Forward’ is ook een aanjager van werkgelegenheid, vooral voor jonge mensen. Bij het project zijn naast SEAT S.A. ook technologische centra en (middel)grote en kleine bedrijven betrokken.

Volkswagen Groep en SEAT op weg naar e-mobility hub in Spanje

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.