Skoda_dit hoop je nooit in het echt mee te maken_mobiel

14 augustus 2023

Dit hoop je in het echt nooit mee te maken

Je staat met je Škoda stil op de weg. Opeens zie je in de binnenspiegel een andere auto razendsnel naderen. De veiligheidsgordel trekt zich strak om je lichaam. Je wacht op de klap maar gek genoeg komt die niet... 

Gelukkig: er volgt geen aanrijding. Op het allerlaatste moment wijkt de auto achter je uit en weet de bestuurder een botsing te voorkomen. De veiligheidsgordel ontspant en je kunt opgelucht ademhalen. De demonstratie van het Škoda-veiligheidsteam is voorbij. Je kijkt om je heen en ziet tot je geruststelling dat je op een afgesloten terrein staat, zonder ander verkeer. 

skodaassistentiesystemen3
Veiligste auto's op de weg

Vergis je niet: ongevallen zoals hierboven nagebootst, komen in het dagelijks verkeer regelmatig voor. Daarom besteedt Škoda hier zo veel aandacht aan. Maar wees gerust: de modellen van Škoda behoren tot de veiligste auto's op de weg. Dit is mede dankzij het nabootsen van aanrijdingen. Hierbij spelen rijassistentiesystemen een belangrijke rol. Die worden door Škoda uitgebreid getest, bijvoorbeeld met robots. 

Robots? Jazeker. Alhoewel testrijder Marin Najman achter het stuur van de Škoda Enyaq iV zit, bedient hij de elektrische SUV niet. "Ik start de auto maar verder doe ik niks, behalve op de stopknop drukken als het misgaat", vertelt hij. De situatie die gesimuleerd wordt, is dat de Enyaq op een nietsvermoedende voetgang af rijdt, een dummy uiteraard. 

“Omdat de interactie tussen de auto en de voetganger uiterst nauwkeurig moet zijn, met een marge van slechts vijf centimeter, wordt alles door een robot heel precies aangestuurd. Soms duurt het zes weken voordat alle mogelijke scenario’s doorlopen zijn. En er moet ook ’s nachts getest worden, met kunstlicht.”

Eis van Euro NCAP

Dat rijassistentiesystemen met uiterste nauwkeurigheid getest worden, is ook een eis van het onafhankelijke verkeersveiligheidsinstituut Euro NCAP. “We moeten verplicht ongeveer honderd gesimuleerde noodremsituaties uitvoeren waarbij een voetganger of andere kwetsbare verkeersdeelnemers zoals fietsers zijn betrokken”, legt Lukáš Eis van Škoda uit.

“We rijden met verschillende snelheden en de auto komt vanuit meerdere hoeken op de voetganger af. Het doel is om ervoor te zorgen dat de auto tot stilstand komt, nog voor de voetganger geraakt wordt. Als dit niet te vermijden is, dan moet de snelheid waarmee gereden wordt zo laag mogelijk zijn.”

Radar en camera

Voor noodremsituaties worden een radar en een camera gebruikt. “Zoals in het eerste voorbeeld waarbij de bestuurder van achteren dreigt te worden aangereden door een andere Škoda”, vertelt Petr Dudík, ontwikkelaar van rijassistentiesystemen. “De auto kan zelfstandig remmen tot een snelheidsverschil van 60 km/h met zijn voorligger.”

Als toevoeging zijn Škoda-modellen ook uitgerust met een systeem dat de bestuurder helpt om de auto voor hem te ontwijken. Petr: “Zodra het systeem merkt dat de bestuurder aan het stuurwiel draait om een obstakel te ontwijken, assisteert het systeem hierbij. Maar wel op een zodanig beheerste manier dat de bestuurder niet van de weg raakt. Het systeem maakt hierbij slim gebruik van Lane Assist.”

Verkeersplaaltjes

Met Lane Assist is iets bijzonders aan de hand: het rijsassistentiesysteem van Škoda signaleert niet alleen dat je over de wegbelijning heen rijdt, maar detecteert ook een berm van gras of gravel, stoepranden en verkeerspaaltjes langs de weg. Het systeem functioneert vanaf 65 km/h en meet de afstand tussen de auto en de rand van de weg. Zo weet het exact met welke snelheid de auto de rand nadert en beslist dan of er mogelijk gevaar dreigt.

Als de bestuurder zijn richtingaanwijzer gebruikt, houdt het systeem zich koest, evenals in flauwe bochten. Hierdoor kan de bestuurder de bocht aansnijden om zo de snelste lijn te pakken. Autorijden moet immers ook leuk blijven.

Korte, ferme tik

Wat gebeurt er als de bestuurder niet reageert? “Eerst laat de auto een geluidssignaal horen en gaat er een waarschuwingssymbool op het instrumentarium branden”, weet Jiří Splítik van Škoda. “Vervolgens geeft de auto als het ware een korte, ferme tik op het rempedaal. Dit is vaak voldoende om een in slaap gevallen bestuurder wakker te schudden. Blijft de bestuurder inactief, dan bereidt de auto zich voor op een noodstop. De veiligheidsgordels worden aangetrokken, de ruiten en het panoramadak gaan dicht, de alarmlichten treden in werking en ook de claxon. 

“Zodra de auto tot stilstand is gekomen, gaan de portieren van het slot en wordt de interieurverlichting geactiveerd. Reageert de bestuurder nog niet, dan alarmeert Emergency Assist na vijftien seconden de hulpdiensten. Let op: hiervoor moeten zowel Lane Assist als Travel Assist ingeschakeld zijn.”

superb1
Nieuwe Škoda Superb

Behalve dat Škoda zijn rijassistentiesystemen continu up-to-date houdt en nog nauwkeuriger afstelt, werkt het ook aan uitbreidingen van bestaande systemen. De nieuwe Škoda Superb – die nog deze herfst onthuld wordt – is nog beter in staat slaperigheid bij de bestuurder te detecteren. Verder gaat cyberbeveiliging een steeds grotere rol spelen bij het goed functioneren van de Škoda-rijassistentiesystemen.