Skoda_glas_mobiel

2 augustus 2023

Het glas van de ruiten van je Škoda is boeiender dan je denkt

Het glas waarmee elke Škoda is uitgerust, is al tijden hetzelfde. Tenminste, zo lijkt het. Want net als elk ander onderdeel van de auto, maakt ook glas de nodige ontwikkelingen door.

In auto’s worden meestal twee soorten glas toegepast. “Dat zijn enkellaags gehard glas en gelaagd glas”, vertelt Milan Sluka, die op de technische afdeling van Škoda werkt. “De eerste categorie wordt vooral gebruikt voor de zijruiten, maar ook voor het panoramadak. Gehard glas valt uiteen in kleine scherven. Die vormen voor de inzittenden een minder groot risico dan de grote stukken die het resultaat zijn als normaal glas breekt.”

De tweede groep, het gelaagde glas, bestaat uit drie delen: twee lagen glas met daartussenin een transparante folie. Milan: “Dit glas versplintert niet. Vandaar dat het gebruikt wordt voor de voorruit. Het voorkomt dat bijvoorbeeld een steen de voorruit verbrijzelt. Gelaagd glas wordt ook wel eens voor de zijruiten gebruikt, maar dan vooral vanwege de geluidsisolerende werking ervan.”

070175-enq-ng-rs-011-1122-1dde4822
Minimaal 70 procent transparant

De ruiten van een auto moeten aan bepaalde eisen voldoen. “Vooral op het gebied van transparantie. Hoe meer gebogen de ruit is, hoe meer het glas vertekent. De eisen van Škoda op dit vlak liggen hoger dan die van de Volkswagen Groep. En die liggen al heel hoog”, glimlacht Milan. “De voorruit en de zijruiten moeten voor minimaal 70 procent transparant zijn; anders mag de auto niet de weg op. Daarom mag je autoruiten niet zomaar laten tinten door een derde partij, met name de voorruit niet.”

Prettiger voor de ogen

Dat glas altijd een beetje ondoorzichtig is, komt door het materiaal zelf en de aanwezigheid van bijvoorbeeld voorruitverwarming. Hierbij wordt gebruikgemaakt van uiterst dunne draden van wolfraam of een heel dunne laag metaal die door middel van stomen wordt aangebracht. “In de Škoda Fabia, Škoda Scala en Škoda Kamiq vind je de eerste methode”, vervolgt Milan. “Vanaf de Škoda Octavia wordt de tweede, modernere methode toegepast. Deze is iets prettiger voor de ogen.”

De voorruit moet niet alleen de bestuurder goed zicht geven, maar ook de camera’s en sensoren die achter de voorruit bevestigd zijn. Tegelijkertijd functioneert de voorruit als projectiescherm voor het head-up display. In dit geval voorkomt een speciale laag folie dat het beeld verdubbelt.

021856-sklo-celni-kodiaq-vyhrivane-copy-d406decb
scl-ng-mc-002-d9645b4b
Opgesloten gevoel

Voor de zijruiten achter en de achterruit is zichtbaarheid minder van belang. Milan: “Hier kunnen we andere functionaliteiten toevoegen, zoals getint glas, wat een sfeervol effect geeft voor de passagiers die op de achterbank zitten. Maar té donker getinte ruiten geven juist een opgesloten gevoel. Voor het Sunset-pakket met donkergetinte achterruiten, dat op de Škoda Scala leverbaar is, hebben we precies de juiste afweging gemaakt.”

enq-ng-cp-009-a85dac1d
Ruimtelijk effect

Het glas van panoramadaken hoeft niet te voldoen aan eisen op het gebied van transparantie. “Maar wel aan bepaalde veiligheidseisen”, zegt Milan. “Wat je wilt, is een ruimtelijk effect, terwijl het glas ook het interieur beschermt tegen te veel zonlicht. De Škoda Enyaq iV is uitgerust met een panoramadak dat middels een ultradunne metalen laag de zon weerkaatst en het interieur behoedt voor oververhitting.”

Het nieuwste snufje is dat je sommige panoramadaken zelf lichter of donkerder kan tinten; dit zul je terugzien op toekomstige Škoda-modellen.

Voor de eeuwigheid gemaakt

Een autoruit is een van de weinige onderdelen van een auto die in principe een eeuwigheid meegaan. “Wel is het verstandig om de ruitenwissers regelmatig schoon te maken en zo nodig te laten vervangen. Dan voorkom je dat fijne stofdeeltjes en kleine steentjes krassen op de ruit achterlaten”, besluit Milan.

kdq-fl-007-585b7361