header

16 november 2022

Muziek afspelen in de auto: kabeltje of bluetooth?

Als je muziek wil afspelen van je telefoon, gebruik je voor de beste audiokwaliteit dan een kabeltje of bluetooth? Of toch Apple CarPlay en Android Auto? De audio-experts van Škoda geven raad.

Of je favoriete nummers mooi klinken in de auto, is voor een groot deel afhankelijk van de kwaliteit van het audiobestand. Voor de allerbeste geluidskwaliteit gebruik je een usb-stick met nummers die zijn opgeslagen in een verliesvrij bestandsformaat zoals FLAC. Ben je alleen bekend met mp3-bestanden, besef dan dat een mp3’tje net iets minder mooi klinkt.

img3
img1

Gebruik Apple CarPlay of Android Auto

Heb je geen usb-stick met muziek op zak en wil je gewoon nummers van je telefoon afspelen, gebruik dan Apple CarPlay of Android Auto. Dan verschijnt het scherm van je smartphone op het touchscreen van de auto en kun je eenvoudig muziek afspelen. Dit werkt standaard met een usb-kabeltje, maar steeds meer nieuwe Škoda-modellen ondersteunen draadloze SmartLink. Dan loopt de gegevensoverdracht via het wifi-netwerk van de auto.

“Bluetooth geeft de minste geluidskwaliteit, maar voor veel mensen klinkt audio draadloos afgespeeld via bluetooth goed genoeg. Echte muziekliefhebbers willen hun geliefde nummers daarentegen niet zo horen”, vertelt geluidssysteemexpert Tomas Bambásek.

Alle nieuwe auto’s hebben DAB+

Als je bent uitgekeken op je eigen muziek, kun je terugvallen op de autoradio. Via het FM-signaal luister je in bijna alle Europese landen naar muziek in stereogeluid. “Maar de dagen voor analoge signalen zijn geteld, althans in Europa. In Noorwegen kun je niet langer afstemmen op FM-zenders en binnenkort stopt Zwitserland er ook mee. Met de AM-zenders is het nog erger gesteld”, weet de expert.

Digital Audio Broadcasting of DAB+ is de toekomst. Ondersteuning voor digitale radiosignalen is twee jaar geleden door de EU verplicht gesteld in nieuwe auto’s. DAB+ zorgt voor een zuivere, ruisvrije luisterervaring in digitale kwaliteit. En samen met de audio wordt informatie over het nummer meegestuurd, zoals een afbeelding, de titel en de naam van de artiest.

De moderne infotainmentsystemen van Škoda hebben een handige functie die automatisch terugvalt op het FM-signaal wanneer het DAB+-signaal tijdelijk wegvalt. En vervolgens weer terugschakelt, zonder dat de luisteraar het merkt. Dat klinkt elke muziekliefhebber letterlijk als muziek in de oren.

img2