Header skoda mobiel

7 juni 2023

Škoda bereidt zich voor op productie nieuwe Kodiaq

De tweede helft van 2023 staat voor Škoda in het teken van de wereldpremières van de nieuwe Superb en Kodiaq. De tweede generatie van die laatste staat al in de startblokken en wordt opnieuw in Škoda’s fabriek in Kvasiny geproduceerd. Daar is de Tsjechische autofabrikant al begonnen met uitgebreide aanpassingen aan de productielijn. De eerste pilot-productiemodellen zijn er reeds geproduceerd, en begin volgend jaar gaat de reguliere serieproductie van start.

“De voorbereidingen voor de productie van onze nieuwe, tweede-generatie Kodiaq zijn al in volle gang. Typerend voor Škoda is dat we opnieuw gebruikmaken van de bestaande infrastructuur, waarop we vervolgens op slimme wijze nieuwe technologieën integreren. Het aanpassen en verder toekomstbestendig maken van een productielijn is echter zowel technisch als logistiek een zeer veeleisende klus. Tegelijkertijd hebben we ook onze modelproductie opnieuw verdeeld en geoptimaliseerd, en zo extra capaciteit kunnen creëren”, aldus Michael Oeljeklaus, Škoda Auto bestuurslid voor Productie en Logistiek bij Škoda Auto.

skodakodiaq3-3
Nieuwe Kodiaq ook als plug-in hybride

Net als zijn voorganger wordt de nieuwe Kodiaq in Kvasiny op dezelfde productielijn als de Karoq, Superb en Superb iV geproduceerd. De productie van de nieuwe Superb start begin 2024 in Škoda’s fabriek in Bratislava, waarmee jaarlijks extra capaciteit wordt gecreëerd voor zo’n 150.000 extra Kodiaqs en Karoqs.

Škoda investeert zo’n 12 miljoen euro in de ombouw van de productielijn in Kvasiny, om ook rekening te houden met toekomstige vereisten. Tegelijkertijd wordt de lijn nu al klaargemaakt voor de productie van de Kodiaq iV, die is voorzien van een plug-in hybride aandrijflijn. Uiteindelijk zullen er dagelijks maximaal 410 exemplaren van de nieuwe Kodiaq van de productielijn in Kvasiny rollen.

Kodiaq als pionier in SUV-offensief

De wereldpremière van de nieuwe Kodiaq staat voor deze herfst gepland, gevolgd door de marktintroductie in 2024. De grote SUV wordt leverbaar met moderne benzinemotoren, als plug-in hybride en voor het eerst ook als mild-hybride. Met het oog op veiligheid, technologie en veelzijdigheid tilt Škoda de grote SUV naar een nog hoger niveau. In zijn nieuwe vorm blijft de Kodiaq optioneel ook leverbaar als zevenzitter.

Sinds zijn wereldpremière op 1 september 2016 heeft Škoda in de fabrieken in Tsjechië, Oekraïne, China, India en – tot begin 2022 – ook in Rusland meer dan 800.000 Kodiaqs geproduceerd. De grote SUV was de voorloper van het succesvolle SUV-offensief van Škoda. 

skodakodiaq2-3