01-adaptivecruisecontrol

7 september 2022

Zo werkt verkeersbordherkenning

Verkeersbordherkenning ziet verkeersborden, snapt wat ze betekenen en waarschuwt de bestuurder. Hoe dit ingenieuze veiligheidssysteem werkt is fascinerend.
Weet je soms niet precies hoe hard je mag rijden op bepaalde wegen? Soms denk je dat je 80 km/h mag rijden, maar blijkt het toch 50 te zijn. Vaak geven navigatiesystemen binnen de auto de maximumsnelheid aan. Echter zijn deze niet helemaal actueel. Het kan natuurlijk gebeuren dat er sprake is van wegwerkzaamheden waardoor je toch niet de maximumsnelheid kan rijden die op de navigatiesystemen aangegeven wordt. Gelukkig kijkt de camera altijd met je mee in een ŠKODA met verkeersbordherkenning. Zo ziet hij onder andere inhaalverboden of snelheidsbeperkingen. Ook worden waarschuwingsborden voor bijvoorbeeld een nat wegdek gespot. Deze borden zijn vervolgens te zien op het bedieningspaneel van de auto.  

Dit is hoe het werkt

Verkeersbordherkenning is onderdeel van het Travel Assist-systeem. Het maakt gebruik van een camera bij de binnenspiegel om jouw weghelft af te zoeken naar, zowel metalen als elektrische, verkeersborden. Het systeem detecteert borden aan beide kanten van de weg, en daarboven. Hoe weet de camera hoe een verkeersbord eruitziet? Dit is de taak van de beeldverwerkingscomputer. Deze computer zoekt naar verkeersborden in de camerabeelden en vergelijkt deze met de gegevens in de navigatie. Zodat de auto weet of er een inhaalverbod of snelheidsbeperking geldt.

Wanneer je onverhoopt te hard rijdt, verlaagt de Travel Assist automatisch de ingestelde snelheid van de Adaptive Cruise Control wanneer dit ingesteld is. Zo voorkomt het systeem gevaarlijke situaties en hoge bekeuringen. Samen met Lane Assist zorgt dit ervoor dat jouw ŠKODA automatisch veilig op de weg blijft rijden.

Travel assist met verkeersbordherkenning is leverbaar voor de OCTAVIA, SUPERB, de KODIAQ, KAROQ en de elektrische ENYAQ iV