Vakantie Europa

6 juli 2021

Zorgeloos op autovakantie in Europa met deze handige websites

Voorpret moet je koesteren. Laat het uitzoeken van de beste routes en verplichte vignetten het niet verpesten. Met deze handige websites blijf je op de hoogte van de laatste regels, files en aanbiedingen.

Reisadvies en kleurcodes van landen

Op Nederlandwereldwijd.nl staan de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je vindt er een wereldkaart met de kleurcodes van alle landen. Naar groene en gele landen kun je reizen en hoef je bij terugkeer in Nederland géén negatieve testuitslag te laten zien en niet in quarantaine.

Klik vervolgens in de lijst met landen op jouw vakantiebestemming om te zien waaraan je precies moet voldoen. Bijvoorbeeld een negatieve PCR-test laten zien of je coronabewijs. Daarover gesproken: het coronabewijs vraag je aan op Coronacheck.nl.

Vignetten en milieustickers

De ANWB weet precies in welke landen een vignet verplicht is. Zoals het Autobahnvignet voor snelwegen in Oostenrijk of Zwitserland, en de milieusticker voor sommige binnensteden in Duitsland of Frankrijk. Maar ook voor de populaire Belgische steden Antwerpen, Brussel en Gent gelden speciale regels. Twee dingen om op te letten zijn de geldigheidsduur van het papiertje, en of je een extra bewijs nodig hebt voor de caravan.

Voor het kopen van zo’n vignet of milieusticker verwijst de ANWB je door naar zijn eigen webshop of die van betrouwbare partners. Een veilig idee, want het internet wemelt van de vage vignetboeren.

Tolpoortgemak

Zie je nu al op tegen de lange rijen bij de tolpoortjes met voorliggers die zitten te klunzen met muntjes? Nergens voor nodig! Voor de tolwegen van Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal is een elektronische tolbadge verkrijgbaar. Plak het achter je voorruit en je mag de speciale tolpoortjes voor snelle jongens gebruiken. Daar kun je bijna altijd in een piep en een zucht doorrijden. Het tolgeld wordt achteraf geïncasseerd. Als je het naadje van de kous wilt weten, is de ANWB-website de aangewezen vraagbaak.

Routeplanner en actuele verkeersinformatie

Zwarte zaterdag is een begrip: het toppunt van vakantiedrukte vindt plaats in het laatste weekend van juli en het eerste van augustus. En wel op hoofdwegen naar populaire vakantielanden als Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Spanje en Italië. Raadpleeg de verkeersdruktekalender van de ANWB en je ziet voor elk land wat typische drukke dagen op de weg zijn.

Viamichelin.nl toont een prachtige wegenkaart van West-Europa met actuele verkeersinformatie. De uitgebreide routeplanner kan wegen met vignetten vermijden, extra tijd incalculeren voor het rijden met caravan en de brandstofkosten uitrekenen.

Škoda-rijders met een elektrische auto die het nog een beetje spannend vinden om Europa in te trekken, stellen zichzelf gerust met A Better Routeplanner. Deze routeplanner voor elektrische auto’s houdt rekening met het stroomverbruik en de accucapaciteit van bijvoorbeeld de ENYAQ iV en navigeert je automatisch langs de handigste laadstations.

Startklaar voor de vakantie

De beste en simpelste manier om je auto zomerklaar te maken, is met de Zomercheck. Een controle op 20 punten waarmee je vervelende verrassingen voorkomt. Bovendien vullen wij alle belangrijke vloeistoffen bij. Je kunt zelf online de Zomercheck inplannen.

Vraag onze monteurs meteen of de airco van je Škoda toe is aan een onderhoudsbeurt. Dat moet elke drie jaar gebeuren. Het laatste waar je op zit te wachten tijdens de zomervakantie, is een airco die niet meer koud wordt. We krijgen het al benauwd als we eraan denken.

In de webshop van Škoda vind je accessoires die ervoor zorgen dat je meer spullen mee kunt nemen op vakantie. Zoals fietsendragers, dakdragers en bagageboxen. De shop verkoopt ook mattensets die bestand zijn tegen Zwitsers grind en Spaans strandzand. En natuurlijk essentiële artikelen voor pech onderweg. Zoals veiligheidsvesten, gevarendriehoeken en brandblussers. Die horen allemaal op je inpakchecklist te staan. De ANWB heeft op een rijtje gezet wat er mee moet in de auto als je naar een bepaald land gaat.

Zo, nu kan niets een geweldige autovakantie nog in de weg staan. Veel plezier!