Hero ID. Buzz Cargo mobiel

Afschaffing bpm-vrijstelling op bedrijfswagens vanaf 2025

Als ondernemer staan er vanaf 2025 flink wat veranderingen op de planning. De bpm-vrijstelling voor ondernemers die een nieuwe bestelauto kopen verdwijnt per 1 januari 2025. De afschaffing van deze grijskentekenregeling is definitief akkoord gegeven middels het Belastingplan van 2023. Wanneer je in 2025 bijvoorbeeld een nieuwe Caddy besteld, ben je maar liefst € 9.338 meer kwijt dan wanneer je hem nu nog besteld. Wij informeren je tijdig over deze wijziging en adviseren je graag over de gevolgen van deze bpm-afschaffing voor jouw onderneming.

4G0A9916

Uitgezonderd van bpm

Sinds 2007 betaal je als ondernemer geen bpm bij aanschaf van een bestelauto, mits je deze auto voor zakelijke doeleinden gebruikt. Met ingang van 2025 verdwijnt de vrijstelling van bpm voor eigenaren van bestelauto’s met een verbrandingsmotor. Wanneer je nu nog een bedrijfswagen met grijs kenteken bestelt, profiteer je dus nog van de vrijstelling. Voor bedrijfswagens die je nu in bezit hebt, hoef je vanaf 2025 niet alsnog bpm te betalen. 

Waarom vervalt de vrijstelling van bpm? 

De overheid wil de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s stimuleren. De bpm wordt berekend op basis van de uitstoot van een auto. Het loont dus om te kiezen voor een CO2-uitstootvrije of zuinige bedrijfswagen aan te schaffen.

Wanneer je als ondernemer een elektrische bus bestelt, betaal je dus geen ‘Belasting voor Personenauto’s en Motorrijwielen’. 

Hoeveel kost een bedrijfswagen vanaf 2025?

Een bestelwagen wordt meer dan 40% duurder vanaf 1 januari 2025. Over iedere gram CO2 per kilometer, betaal je € 73,53. 

Zero-emissiezones per 2025

Gemeenten kunnen vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones voor vracht- en bestelauto's invoeren in hun stad. Een zero-emissiezone is een gebied zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Dit betekent dat vracht- en bestelauto’s in de zero-emissiezones vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij moeten zijn. Gemeenten kunnen deze zero-emissiezones invoeren binnen in een milieuzone, ter vervanging van een milieuzone, maar ook zonder eerder een milieuzone te hebben gehad.  Voor een aantal voertuigcategorieën is er tot 2030 een overgangsregeling, geldt er voor sommige voertuigcategorieën een vrijstelling en komen er ontheffingen

Milieuzones 2025
Volkswagen ID. Buzz logo

Bestel nu je nieuwe bedrijfswagen

Je doet er dus goed aan om in 2024 je wagenpark nog te vernieuwen of te kiezen voor een elektrische bedrijfswagen. Wees er wel op tijd bij; door schaarste in grondstoffen en productplekken zijn de levertijden van bedrijfswagens fors opgelopen. Ook zal de vraag naar verwachting flink oplopen. Op het moment hebben we nog goede beschikbaarheid op een aantal bedrijfswagens, zoals de Volkswagen Caddy en de Crafter. De ID. Buzz is vrij bestelbaar en goed leverbaar. 

Advies op maat

Duizelt het je nog allemaal en wil je advies voor jouw persoonlijke situatie? Twijfel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Onze verkoopspecialisten kunnen je exact uitleggen wat de afschaffing van bpm voor jou betekent en geven je advies op maat.  

DEWAAL-6_KLEIN

Onze huidige voorraad Volkswagen Bedrijfswagens