california-ocean hero mobiel

7 mei 2024

Nieuwe California innovatiever dan ooit

De geheel nieuwe California staat klaar om op avontuur te gaan. Hij is gebaseerd op de lange uitvoering van de geavanceerde Volkswagen Multivan. Uiteraard beschikt ook de nieuwste generatie over het slimme hefdak en hij heeft nu zowel links als rechts een handige schuifdeur. Veel camperfuncties zijn met een app te bedienen. De plug-in hybridetechnologie biedt het beste van twee werelden: elektrisch rijden voor kortere afstanden en een riante actieradius voor lange reizen. Ook de 4MOTION vierwielaandrijving brengt de California nog verder. Met keuze uit drie uitvoeringen is er een California voor elk type reiziger.

De nieuwe California maakt net als de Multivan met lange wielbasis gebruik van het innovatieve MQB-platform. Hij is 5,17 meter lang (voorganger: 4,90 m), en 1,94 m breed (voorganger: 1,90 m). De hoogte (inclusief luifelcassette) van 1,99 m is ongewijzigd. Daarmee houdt ook de nieuwe California toegang tot de meeste parkeergarages. De wielbasis van 3,12 m vertaalt zich in nog meer interieurruimte. Met gesloten dak bedraagt de interieurhoogte 1,30 m, met het hefdak omhoog komt dat op 2,11 m. De nieuwe California is er natuurlijk ook weer in de iconische two-tone kleurstelling. Voor het tentdoek van het hefdak is er keuze uit drie kleurstellingen. De wielmaten variëren van 16 tot 19 inch.

Plug-in Hybride en 4MOTION 

Voor het eerst wordt de nieuwe California geleverd als eHybrid met een combinatie van plug-in hybridetechnologie, 4MOTION vierwielaandrijving en de automatische DSG-transmissie. Hierbij gaat een direct ingespoten viercilinder turbobenzinemotor (1.5 TSI evo2) een efficiënt samenspel aan met een elektromotor. Het systeemvermogen bedraagt 180 kW/245 pk. De California eHybrid kan over kortere afstanden volledig elektrisch rijden en biedt daarnaast een zeer ruime totale actieradius.

Altijd met hefdak 

Elke nieuwe California wordt standaard geleverd met het kenmerkende hefdak. De openingen voorin en opzij zijn uitgevoerd met fijnmazige klamboe-stof. Zo wordt het mogelijk om ook boven in de buitenlucht te slapen. De opening voorin is los te ritsen en op te rollen, bijvoorbeeld voor een onbelemmerd uitzicht. De ruime stahoogte onder het hefdak (2,11 m) maakt het werken in de keuken makkelijk. 

Nu standaard met twee schuifdeuren

De nieuwe California heeft nu standaard een schuifdeur links en rechts. Dat heeft zo zijn voordelen. Om te beginnen kan in-/uitstappen en in-/uitladen nu van twee kanten. Bovendien is nu aan beide zijden van de California een terras te creëren met de optionele zonneschermen.

Handig tot in detail

In de nieuwe California is de traditionele achterbank vervangen door verplaatsbare en verwijderbare individuele stoelen. Voor de inzittenden vertaalt zich dat in extra comfort, maar door deze opstelling is het ook gemakkelijker om bijvoorbeeld kostbare fietsen in de camper te plaatsen. Diverse uitvoeringen van de nieuwe California zijn uitgevoerd met de nieuwe Camper Control Unit, een aanraakscherm in de C-stijl waarmee camperfuncties kunnen worden bediend. Zo is het mogelijk om te checken wat de status is van bijvoorbeeld de koelkast en de verlichting. Ook is te zien hoeveel vers drinkwater er nog aan boord is. Het doordachte karakter van de California komt ook in details tot uiting. Door te dubbelklikken op één van de vele lichtschakelaars in het interieur gaan alle LED-interieurlichten uit. Voor nog meer gemak zijn de meeste van deze functies ook te bedienen via de in het infotainmentsysteem geïntegreerde app of met de California on Tour-app voor smartphones.

Personenauto, vergaderruimte, camper met terras

Omdat elke reis anders is én omdat reizigers zo hun voorkeuren hebben, zijn er drie verschillende California’s met specifieke interieurs en eigen stoelopstellingen. Elke California is perfect geschikt voor dagelijks gebruik als personenauto. Zeker de modellen met draaibare voorstoelen en vouwtafel kunnen ook fungeren als mobiele vergaderruimte. In combinatie met de dubbele schuifdeuren, de zonneschermen en de vouwtafels zijn er verschillende manieren om binnen en buiten te genieten van elke (vakantie)trip.

De California Beach Camper is een vijfzitter met een zeer compacte minikeuken met enkele gaskookpit, een besteklade en een 230 volt-aansluiting. De keuken is ondergebracht in een speciale module in de bagageruimte. Als de achterklep is geopend, is hij uit te schuiven. De achterklep beschermt dan tegen bijvoorbeeld regen. De Beach is uitgerust met een comfortabel matras (2,05 x 1,14 m) onder het makkelijk te bedienen hefdak. Daarnaast zijn de buitenste twee stoelen achterin om te bouwen naar extra slaapplaatsen.

De California Coast is een vierzitter met draaibare voorstoelen en een complete kitchenette met extra opbergmogelijkheid aan bestuurderszijde, keukenkastjes en een éénpits gaskookpit. Het opklapbare bed in het interieur meet 1,98 x 1,06 meter. De stoelen voorin zijn naar het keukengedeelte toe te draaien. Ook een uitklapbare tafel voor buitengebruik is inbegrepen.

De vierzits California Ocean is het topmodel van de reeks. Hij heeft alle features van de California Coast en vult dat aan met luxe items zoals stoelverwarming, fraaie bekledingsstoffen van gerecycled materiaal,  heteluchtkachel, een automatische airconditioning (Climatronic), een opbergbox in het dak en achtergrondverlichting voor de keuken. Net als in de Coast heeft de watertank een inhoud van 28 liter. Aan de buitenzijde bevindt zich een walstroomaansluiting.

California on Tour App: beschikbaar vanaf donderdag 9 mei

De California on Tour-app biedt veel handige functies voor het plannen van het #VanLife avontuur. Zo kan de kampeerder met deze gratis app voor iOS en Android eenvoudig campingplaatsen zoeken, direct boeken en een reisroute uitstippelen, ook als deze niet in het bezit is van een Volkswagen California. De eigenaar van een California vindt in de app de digitale handleiding van het voertuig en handige how-to video's met daarin uitleg over bijvoorbeeld het in- en uitklappen van het bed of het vullen van de watertank. Daarnaast kan de app ook worden gebruikt als afstandsbediening voor het openen en sluiten van het hefdak van de California 6.1 en andere camperspecifieke functies. Uiteraard zal de app straks ook te gebruiken zijn in combinatie met de nieuwe California. De app is beschikbaar vanaf donderdag 9 mei.

Maatwerk voor elke kampeerder

Niet alleen de keuze uit drie uitvoeringen staat voor maatwerk. Er zijn ook volop mogelijkheden om de uitrusting van een California eigen (reis)wens verder te verfijnen.

Volkswagen Bedrijfswagens maakt voorafgaand aan de marktintroductie in 2025 de Nederlandse specificaties, prijzen en timings bekend. De voorverkoop start eind dit jaar.