id.buzzad hero mobiel

26 maart 2024

Volkswagen ADMT gaat samenwerken met Mobileye op het gebied van autonoom rijden

Na een uitgebreide testfase op de openbare weg in Duitsland en de VS kondigt Volkswagen ADMT GmbH, een dochteronderneming van Volkswagen AG, een samenwerkingsovereenkomst aan met het Israëlische technologiebedrijf Mobileye Global Inc.. Mobileye gaat software, hardwarecomponenten en digitale kaarten ontwikkelen en leveren voor de autonoom rijdende ID. Buzz AD.

Het belangrijkste deel van de overeenkomst heeft betrekking op de levering en toepassing van technologie om autonoom rijden mogelijk te maken (self-driving system, SDS) voor een speciale versie van de ID. Buzz, die sinds 2021 in ontwikkeling is. Met deze technologie voldoet de ID. Buzz AD aan de Level 4-norm van de Society of Automotive Engineers (SAE), waarbij de autonome bus zelf kan rijden in een afgebakend gebied, zoals in een stad. 

Het SDS bestaat uit verschillende software- en hardwarecomponenten, waaronder twee onafhankelijk van elkaar werkende krachtige computers alsmede 13 camera’s, negen lidar- en vijf radarunits, waarbij elk systeem in staat is om een omgeving in een beeldomvang van 360 graden te monitoren. Een constante online verbinding voorziet de autonoom rijdende ID. Buzz van zwermgegevens van andere weggebruikers met het oog op de verkeerssituatie, terwijl driedimensionale kaarten continu worden bijgewerkt voor een veilige, betrouwbare en efficiënte voertuigbesturing.

Eerste volledig autonoom rijdende model voor serieproductie

“Om autonome shuttles in grote hoeveelheden op de weg te brengen, is een samenwerking met sterke partners nodig”, verklaart Christian Senger, lid van de Raad van Bestuur bij Volkswagen Bedrijfswagens en verantwoordelijk voor de divisie Autonoom Rijden, Mobiliteit en Transport (ADMT): “We ontwikkelen het eerste volledig autonoom rijdende model voor serieproductie met behulp van de digitale bestuurder van Mobileye.” De samenwerking zorgt voor synergieën op het gebied van geautomatiseerde rijsystemen binnen het Volkswagen-concern; afhankelijk van het uitbreidingsniveau kunnen modules worden gedeeld op SAE-niveaus van 2+ tot 4, waardoor de kosten omlaag gaan en schaalvergroting gemakkelijker wordt.

Het doel van Volkswagen ADMT is het ontwikkelen van de volledig elektrische autonome ID. Buzz AD, voor inzet in mobiliteits- en transportdiensten vanaf 2026.

Autonome goederenbezorging

Een andere mogelijkheid om zelfrijdende voertuigen in te zetten, is voor het vervoer van pakketten. De logistieke markt is de afgelopen jaren sterk gegroeid door het toenemende aandeel van e-commerce. De bezorgcapaciteit is nu al één van de grootste uitdagingen waar de industrie voor staat als gevolg van het chauffeurstekort. Autonoom transport biedt een mogelijke oplossing voor deze tekorten door de leveringscapaciteit op lange termijn zeker te stellen. Dat biedt Volkswagen ADMT de kans om deel te nemen aan de groeiende markt voor goederenbezorging. Volkswagen ADMT werkt intensief aan autonoom vrachtvervoer voor verschillende industrieën, als tweede belangrijke pijler naast autonoom personenvervoer. In de toekomst kunnen autonome voertuigen zelfstandig naar bepaalde laad- en losstations of naar klantadressen rijden.

Mobileye

Mobileye Global Inc. is een van de meest toonaangevende leveranciers ter wereld op het gebied van autonome rijtechnologie, als doorontwikkeling van geavanceerde rijhulpsystemen. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van computergestuurde detectie, machine learning, data-analyse, lokalisering en mapping. De systemen maken gebruik van gegevens van honderden miljoenen productievoertuigen die vandaag-de-dag al rondrijden.

Bekijk onze Volkswagens ID. Buzz voorraad