Autosalon van Genève: ŠKODA zet in op de toekomst

1 maart 2016 SKODA VisionS

ŠKODA blijft groeien: in de afgelopen jaren heeft het merk haar modellengamma ingrijpend vernieuwd en uitgebreid, in de komende periode zal het SUV-aanbod worden uitgebreid. Met de ŠKODA VisionS laat het merk in Genève zien hoe de nieuwe ŠKODA SUV-designtaal eruit zou kunnen zien. Bovendien beschikt de conceptauto over de belangrijkste toekomstige technologieën van het merk.

Met de Yeti is ŠKODA reeds actief in het segment van compacte SUV’s, maar de VisionS maakt duidelijk dat er een groter SUV-model op komst is. Qua design, lay-out en functionele aspecten lijkt de VisionS al behoorlijk op het uiteindelijke productiemodel. Daarnaast beschikt de concept car bijvoorbeeld over plug-in hybrideaandrijving die wellicht ook in de serieproductie toegepast gaat worden.

Nieuwe designtaal
De ŠKODA VisionS is vormgegeven volgens de nieuwe designtaal van het merk, specifiek toegesneden op het SUV-segment. De Tsjechische kristalglaskunst diende daarbij zichtbaar als inspiratiebron: het lijnenspel is strak, nauwkeurig en scherp. De markant vormgegeven oppervlakken zorgen voor scherpe contrasten tussen licht en donker. Met een lengte van 4,70 meter, een wielbasis van 2,79 meter, een breedte van 1,91 meter en een hoogte van 1,68 meter heeft de ŠKODA VisionS een krachtige uitstraling. Het model is gebaseerd op het modulaire MQB-platform en het is de eerste ŠKODA met zes zitplaatsen die over drie zitrijen verdeeld zijn.

Een andere highlight van de concept car is zijn plug-in hybrideaandrijving: het systeemvermogen van 165 kW/225 pk zorgt van een acceleratie van 0 naar 100 km/u in 7,4 seconden en een topsnelheid van 200 km/u. Hij verbruikt per 100 kilometer gemiddeld slechts 1,9 liter benzine (45 g CO2/km). De ŠKODA VisionS kan maximaal 50 km volledig elektrisch rijden, met beide aandrijfconcepten samen is de actieradius in totaal maximaal 1.000 km.

Als verbrandingsmotor doet een 1.4 TSI dienst met een vermogen van 115 kW (156 pk) en een koppel van 250 Nm. Hij werkt samen met een elektromotor die 40 kW constant vermogen levert en over een maximumkoppel van 220 Nm beschikt. Deze is in de zestraps DSG-transmissie geïntegreerd, die zijn vermogen aan de voorwielen afgeeft. Op de achteras is een tweede elektromotor met maximaal 85 kW vermogen en 270 Nm koppel geplaatst, die onafhankelijk van de voorasaandrijving werkt. Het studiemodel beschikt daarmee over een slimme vierwielaandrijving zonder mechanische verbindingscomponenten. De drie motoren werken op bijzonder flexibele wijze samen: de bestuurder van de ŠKODA VisionS kan uit verschillende rijmodi kiezen – van de volledig elektrische aandrijving tot de Charge-modus, waarbij altijd een maximale efficiency voorop staat. De lithium-ion-accu met een capaciteit van 12,4 kWh is voor de achteras geplaatst.

ŠKODA speelt in op de stijgende vraag naar informatie- en communicatiefeatures met de digitale connectiviteit van de auto (mobiele diensten) en grote displays waarmee de infotainmentvoorzieningen eenvoudig bediend kunnen worden door alle passagiers.

Autosalon Genève
Met de ŠKODA Octavia G-TEC wordt autorijden zeer voordelig: zijn brandstofkosten bedragen met de huidige prijzen minder dan vier euro per 100 km. Het aardgasmodel is voortaan ook leverbaar met DSG-transmissie. De 1.4 TSI levert een vermogen van 81 kW/110 pk, per kilometer stoot de auto 94 gram CO2 uit. De ŠKODA Octavia G-TEC is verkrijgbaar als vijfdeurs hatchback en als Combi.

 

Terug naar nieuwsoverzicht