Nieuwe SKODA Superb

18 februari 2015 Nieuwe SKODA Superb

SKODA presenteert de nieuwe SKODA Superb, het topmodel van het merk. Hij doet zijn naam eer aan. Om te beginnen met een scherp en helder design. Daarbij biedt hij nog meer ruimte en comfort dan voorheen. Ook op technologisch gebied is hij dé vaandeldrager van SKODA: de nieuwe SKODA Superb is lichter dan het vorige model en leverbaar met nieuwe Euro 6-motoren, waaronder diverse met 20% bijtelling, zowel handgeschakeld als met DSG versnellingsbak. De nieuwe SKODA Superb is er met de nieuwste assistentiesystemen én hij is de eerste rijdende hotspot van SKODA. Het Nederlandse debuut vindt plaats op de AutoRAI 2015 in april. Medio juni wordt de nieuwe SKODA Superb verwacht.

De nieuwe SKODA Superb is compleet nieuw, maar dan wel met behoud van traditionele pluspunten zoals een riant ruimteaanbod, comfort en veiligheid en betrouwbaarheid van topklasse, volop gebruiksgemak en ‘value for money’.

Scherp en helder design
De nieuwe SKODA Superb is vormgegeven volgens de nieuwe designlijn van het merk. Hij iets langer en breder dan zijn voorganger. De lengte bedraagt 4,86 m lang (+ 28 mm) en de breedte 1,86 m (+47 mm). De hoogte bleef nagenoeg gelijk met 1,46 m (+6 mm). Vergeleken met zijn voorganger is de wielbasis met maar liefst 80 mm gegroeid tot 2,84 m terwijl de carrosserieoverhang 61 mm korter is dan voorheen. Daarbij is de spoorbreedte voor en achter toegenomen. Uit dit samenspel vloeien krachtige proporties voort. De licht aflopende daklijn en de scherpe lijnvoering maken het ontwerp extra elegant. Ook details als de brede grille, de karakteristieke koplampen en de smalle dak-/deurstijlen dragen daar aan bij. Dat vorm en functie een perfecte twee-eenheid vormen, wordt nog eens onderstreept door de brede en vlakke achterlichten die gebruik maken van LED-technologie.

Ruimte in overvloed
Mede dankzij de verder gegroeide wielbasis en toegenomen spoorbreedtes is de nieuwe Superb nog ruimer dan zijn voorganger. Voorin is zowel de hoofd- als de armruimte voor bestuurder en passagier met bijna 4 cm toegenomen. Achterin hebben de passagiers een beenruimte van maar liefst 157 mm – bijna twee keer zo veel als directe concurrenten. De hoofdruimte van 980 mm is onovertroffen in dit segment. Ook achterin hebben de inzittenden nu nog meer ruimte voor de armen (+69 mm). De bagageruimte van de Superb heeft een inhoud van 625 liter, nog eens 30 liter meer dan zijn voorganger. Met neergeklapte achterbank is een bagageruimte met een inhoud van maar liefst 1.760 liter beschikbaar.

Comfort van topklasse
Het hoge comfortniveau van de nieuwe SKODA Superb komt ook op het conto van slimme technologie. Zo is hij de eerste SKODA die leverbaar is met Dynamic Chassis Control (DCC). Hiermee kan de bestuurder een eigen ‘set-up’ kiezen: van comfortabel tot sportief. Nieuw voor de Superb is een volautomatische airconditioning met drie klimaatzones. Als optie is een elektrisch bediend glazen panoramadak leverbaar. Voor de koude periodes van het jaar zijn er extra verwarming, verwarmde stoelen (voor en achter), verwarmbare ruitensproeiers en een verwarmbare voorruit. De licht- en regensensor zijn in elk jaargetijde handig. En dan zijn er nog diverse attente details. Zo zijn in beide voorportieren paraplu’s geïntegreerd en de achterklep opent elektrisch na een voetbeweging onder de achterbumper. Dit is onderdeel van KESSY het Keyless Entry, Start en exit Systeem. De Superb is ook leverbaar met de nieuwste generatie Park Assist, de automatische inparkeerfunctie. Een achteruitrijcamera is eveneens leverbaar.

Altijd goed verbonden
De nieuwe SKODA Superb is leverbaar met keus uit vier nieuwe infotainmentsystemen. Deze zijn allemaal voorzien van een hoge-resolutie touchscreen. Ze bieden vele (nieuwe) functies, de bediening is eenvoudig en de werking is zeer snel. Bij de topversie (Columbus) is ook een snelle en stabiele internetverbinding inbegrepen. Dit wordt gerealiseerd via LTE-technologie (Long Term Evolution, high performance dataoverdracht). SmartLink is ook beschikbaar. Dat betekent dat smartphones (iOS en Android) aan de Superb gekoppeld kunnen worden. Via MirrorLink wordt het display van de telefoon weergegeven op het touchscreen. Apple CarPlay en Android Auto zijn ook inbegrepen en dat geldt tevens voor SmartGate, een interface die het mogelijk maakt om bepaalde voertuigdata op de smartphone te tonen. De SKODA Media Command app maakt het op zijn beurt mogelijk om functies van het infotainment via een app vanaf de zitplaatsen achterin te bedienen. Om van de Superb een rijdende concertzaal te maken, is er het Canton sound system met 12 speakers en een vermogen van 610 Watt.

29 keer Simply Clever
Simply Clever-details zijn typisch SKODA. De nieuwe Superb heeft er maar liefst 29, tien ervan zijn compleet nieuw voor het merk. Zo is hij leverbaar met een houder voor tablets achterin en een opbergruimte voor tablets in de Jumbo Box voorin. Ook heel handig zijn de USB-poort en 230V-aansluiting achterin, de voorziening waarmee een fles met één hand geopend kan worden, de flessenhouders met plaats voor anderhalve-liter-flessen en de opvallend ruime opbergvakken in alle vier portieren. De leuningen van de zitplaatsen achterin zijn nu ook vanuit de bagageruimte neerklapbaar en speciale bevestigingspunten houden bagage op de plaats. In de brandstofklep bevindt zich een ijskrabber, in de bagageruimte een krachtige zaklamp en in de zijkanten van de leuningen van de voorstoelen zijn opbergnetjes voor bijvoorbeeld telefoons geïntegreerd. Het speciale ontwerp van de vulopening voorkomt het tanken van de verkeerde brandstof.

Tot 30% zuiniger, diverse 20%-modellen
De nieuwe Superb is circa 75 kg lichter dan zijn voorganger. Samen met de goede stroomlijn (Cw-waarden tussen 0,263 en 0,275) en nieuwe motoren leidt dat tot verbruiksdalingen tot wel 30% vergeleken met de voorganger. Zo is de nieuwe SKODA Superb Greenline goed voor een officieel vastgesteld gemiddelde van 3,7 l/100 km. De daarmee corresponderende CO2-uitstoot van 95 g/km leidt tot inschaling in de 20%-categorie van de fiscale bijtelling. In de 20% bijtellingscategorie is er bovendien keuze uit de 1.6 TDI 88kW/120pk (leverbaar met handgeschakelde versnellingsbak) of DSG -7 en als Greenline. Daarnaast zijn zowel de handgeschakelde 2.0 TDI 110kW/150pk als de 2.0 TDI 140kW/190pk beschikbaar met 20% bijtelling. In totaal zijn er vijf TSI benzinemotoren beschikbaar. De vermogens ervan variëren van 92 kW/125 pk tot 206 kW/280 pk. Daarnaast zijn er drie TDI dieselmodellen met vermogens van 88 kW/120 pk tot 140 kW/190 pk. Alle Superbs zijn uitgevoerd met een start/stop-systeem en hergebruik van remenergie. Alle motoren voldoen aan de Euro 6-emissienorm. Met uitzondering van de uitvoering met basis-benzinemotor zijn alle modellen leverbaar met een automatische transmissie met dubbele koppeling. Diverse uitvoeringen zijn er ook met vierwielaandrijving.

Voor de veiligheid
Ook op het gebied van veiligheid maakt de Superb zijn status als topmodel waar. Elke nieuwe SKODA Superb heeft bijvoorbeeld standaard ESP met Multi Collision Brake, dat voorkomt dat de auto ‘doorschiet’ na een aanrijding. Ook standaard zijn Front Assist met City Emergency Brake, een bandenspannings-controlesysteem, zeven airbags en XDS+, het elektronische sperdifferentieel. Vanaf de Ambition-modellen is een snelheidsbegrenzer eveneens inbegrepen.

Optioneel zijn slimme assistentiesystemen leverbaar zoals de Adaptive Cruise Control (ACC). Deze zorgt ervoor dat er altijd een veilige afstand tot de voorligger is. Crew Protect Assist zorgt ervoor dat inzittenden in een optimale positie worden gebracht als aanrijding onvermijdelijk is. Lane Assist voorkomt het onbedoeld overschrijden van wegmarkeringen (snelweg en buitenweg) en de Fileassistent maakt filerijden minder belastend. Emergency Assist grijpt in als het geen activiteit van de bestuurder waarneemt. De auto wordt dan automatisch tot stilstand gebracht. Blind Spot Detect met Rear Traffic Alert maakt rijbaanwisselingen veiliger doordat het voertuigen in de dode hoek opmerkt. Drive Alert herkent vermoeidheid bij de bestuurder en raadt dan aan pauze te nemen. Travel Assist ‘herkent’ verkeersborden waaronder aanduidingen van de toegestane snelheid en informeert de bestuurder daarover.

De nieuwe SKODA Superb heeft halogeen of bi-xenon-verlichting met LED-dagrijverlichting. Als optie zijn Light Assist of Smart Light Assist leverbaar. Smart Light Assist dimt het grootlicht automatisch als een tegenligger in beeld komt.

Nationaal debuut op de AutoRAI
De nieuwe SKODA Superb beleeft zijn Nederlandse debuut op de AutoRAI 2015 (17-26 april RAI Amsterdam). Dan worden ook de prijzen bekend gemaakt. De levering start medio juni.

Terug naar nieuwsoverzicht