ŠKODA Kodiaq: functionaliteit in zijn meest aantrekkelijke vorm

15 juni 2016 SKODA Kodiaq

De ŠKODA Kodiaq viert in september zijn wereldpremière. Hij combineert een krachtig design met een riant ruimteaanbod. Het exterieur is strak met een opvallende, driedimensionale lijnvoering. Daarmee heeft de Kodiaq een overduidelijke road-presence. Ook in het interieur springt de duidelijke en elegante lijnvoering in het oog. En dat gaat samen met volop ruimte.

“De ŠKODA Kodiaq is extreem veelzijdig,” zegt Jozef Kabaň, hoofd design van ŠKODA. “Hij is buitengewoon ruim en met zijn compacte buitenmaten biedt hij het beste overall-pakket in zijn klasse. Daarbij is hij robuust, geschikt voor elke ondergrond én hij biedt volop flexibiliteit en functionaliteit. Dit wilden we zowel in het in- als exterieurdesign zichtbaar maken. Vorm en functie zijn in de ŠKODA Kodiaq dan ook in balans.”

Nieuwe designtaal
Jozef Kabaň en zijn team kozen bij het ontwerpen van de Kodiaq voor een opvallende designtaal. Hiermee wordt de nieuwe ontwerpstijl van het merk naar het SUV-segment gebracht. Ratio en design smelten onmiskenbaar samen. De ontwerpschetsen tonen heldere, precieze en scherpe lijnen. De hoge schouderlijn benadrukt daarbij het robuuste karakter. Het front valt op door de brede ŠKODA-grille en vlakke, scherp gesneden koplampen. Hun kristalstructuur is een eerbetoon aan de traditierijke Tsjechische glaskunst. Ook de vormgeving van de achterzijde benadrukt het sportieve en robuuste karakter. De LED-achterlichten hebben de kenmerkende C-vorm. De grote wielbasis en de korte overhangen maken al op het eerste gezicht duidelijk dat het interieur zeer ruim is. De Kodiaq is optioneel leverbaar met een derde zitrij met twee stoelen.

Tijdloos en functioneel
Het interieur valt eveneens op door de heldere lijnvoering. Ook hier zijn vorm en functie perfect in balans. De inzittenden ervaren een robuuste en beschermende omgeving, maar dan wel met een elegant, tijdloos en functioneel karakter. Alle voorzieningen zijn duidelijk en rustig vormgegeven. Verticale elementen zoals de uitstroomopeningen voor verwarming/ventilatie zijn blikvangers en dat geldt ook voor het grote centrale display. Het instrumentenpaneel heeft een 3D-vormgeving en bestaat uit twee secties.

Interview met Jozef Kabaň, hoofd design van ŠKODA: “ŠKODA wordt steeds meer een merk met emotie.”

Wat betekent het design van de Kodiaq voor ŠKODA?
Jozef Kabaň: De Kodiaq is in twee opzichten een pionier: met deze eerste grote SUV van ŠKODA betreden we het segment boven de Yeti. Bovendien is de Kodiaq het eerste model met de nieuwe ŠKODA SUV-designtaal: krachtig, emotioneel en vooral tijdloos.

Wat is er zo speciaal aan de designtaal van deze grote SUV?
Kabaň: De Kodiaq is extreem veelzijdig. Hij is buitengewoon ruim. In combinatie met zijn compacte buitenmaten biedt hij het beste overall-pakket in zijn klasse. Daarbij is hij robuust, geschikt voor elke ondergrond én hij biedt volop flexibiliteit en functionaliteit. Dit wilden we zowel in het in- als het exterieur zichtbaar maken. Vorm en functie zijn in de ŠKODA Kodiaq dan ook in balans. De heldere en opvallende looks benadrukken de kracht en de karakter van de Kodiaq.

Hoe zijn design en functionaliteit te combineren?
Kabaň: Wij streven naar een combinatie van topdesign en maximale functionaliteit, maar dan wel zonder ze als afzonderlijke criteria te zien. We zoeken de schoonheid van eenvoud zonder dat dit ten koste gaat van functionaliteit of ergonomie. Een goed design maakt functionaliteit aantrekkelijk. Het is deze balans die de Kodiaq zo speciaal maakt.

Welke rol speelt Tsjechische glaskunst hierbij?
Kabaň: Elk detail van al onze modellen vertelt een verhaal – dat is de emotionele kracht van het merk. We hebben ons sterk door de Tsjechische glaskunst laten inspireren. Dat komt tot uiting in heldere, precieze en scherpe lijnen. Dit leidt tot een opvallend samenspel tussen licht en schaduw op de contouren van de Kodiaq. Ook in de details is deze inspiratie terug te vinden, bijvoorbeeld in de koplampen en afwerkingsaccenten.

De creativiteit en de aandacht voor detail zijn zichtbaar in het interieurdesign. Wat is hier het meest interessante ontwerpdetail?
De brede, heldere lijnen van het exterieur trekken we door in het interieur. De nadruk ligt hier op de balans tussen vorm en functie, op rust en helderheid. In mijn optiek moet een auto 100% functioneel zijn en tegelijkertijd esthetiek uitstralen. Een interieur moet een gevoel van vertrouwen en welzijn bieden. Vanuit deze filosofie hebben we een sfeer geschapen die zowel elegant, comfortabel als functioneel is.

Terug naar nieuwsoverzicht