SKODA modellengamma veiliger dan ooit

17 december 2014 SKODA modellengamma

Met het behalen van de maximale 5 sterren in de Euro NCAP veiligheidstest door de nieuwe SKODA Fabia, hebben nu alle 7 modellijnen van SKODA het maximum van 5 sterren voor veiligheid bereikt in de internationaal erkende crashtest. De universele toprating door EuroNCAP bewijst het hoge veiligheidsniveau van alle SKODA modellen en is het resultaat van de ambitie om voor elk model de hoogst mogelijke actieve en passieve veiligheid te bereiken. Daarnaast ondersteunt SKODA verschillende verkeersveiligheidsinitiatieven, als onderdeel van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid.

“De veiligheid van alle inzittenden is SKODA’s topprioriteit”, zegt SKODA Boardmember voor Technische Ontwikkeling Dr. Frank Welsch. “Deze compromisloze norm is van toepassing op al onze modellen, van de Citigo tot de Superb. We zijn voortdurend bezig om het actieve en passieve veiligheidsniveau van onze modellen te verbeteren. Dit doen we door het ontwikkelen en inbouwen van innovatieve assistentiesystemen, evenals perfect op elkaar afgestemde veiligheidssystemen, toonaangevende onderstel- en wielophangingstechnologie, high-performance verlichtingssystemen en het optimaliseren van de veiligheidskooien en carrosseriestructuren.”

SKODA telt ongeveer 1.700 gespecialiseerde ontwerpers, ingenieurs en constructeurs op de afdeling Technische Ontwikkeling. Een aanzienlijk deel van deze werknemers is direct of indirect betrokken bij de technische veiligheidsaspecten van het voertuig.

De nieuwe SKODA Fabia laat duidelijk zien hoeveel nadruk SKODA legt op innovatieve veiligheidssystemen, zelfs bij een compacte auto. De derde generatie Fabia biedt een scala aan veiligheidsinnovaties die voorheen enkel voorbehouden waren voor hogere segmenten. Daarmee zet de nieuwe Fabia een compleet nieuwe veiligheidsstandaard voor zijn klasse en is zijn veiligheidsniveau zelfs binnen de Volkswagen Group ongeëvenaard voor een auto van dit formaat.

Als onderdeel van hun introducties de afgelopen jaren, zijn nu alle 7 SKODA modelseries bekroond met de maximale score van 5 sterren in de Euro NCAP crashtests. De nieuwe SKODA Fabia behaalde het meest recent deze topscore, begin november. Andere modellen die de hoogste Euro NCAP-status bereikten, zijn de SKODA Octavia (2013), SKODA Rapid (2012), SKODA Citigo (2011), SKODA Yeti (2009), SKODA Superb (2008) en SKODA Roomster (2006).

Het hoge veiligheidsniveau van de SKODA modellen is hiermee bevestigd door onafhankelijke deskundigen. Euro NCAP (European New Car Assessment Programme) is een onafhankelijk consortium van Europese verkeersministeries zoals het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, automobilistenclubs zoals de ANWB, verzekeraars en consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond. De organisatie voert regelmatig botsproeven uit met nieuwe modellen en beoordeelt in 4 categorieën de veiligheid en bescherming ervan. Die categorieën zijn: inzittendenbescherming voor volwassenen, bescherming van kinderen, assistentiesystemen op het gebied van veiligheid en voetgangersbescherming.

Innovatieve veiligheidsassistenten 
Veiligheidsassistenten helpen om ongevallen te voorkomen of de gevolgen ervan te beperken voor de passagiers en andere weggebruikers. In de afgelopen jaren heeft een groot aantal nieuwe ‘assistenten’ hun intrede gedaan in het SKODA modellengamma. De Tsjechische fabrikant heeft deze systemen dankzij de technologie en modulaire platformen (MQB) van de Volkswagen Group succesvol kunnen implementeren. Als onderdeel van SKODA’s veiligheidsstrategie biedt het merk momenteel in alle 7 modelseries de volgende veiligheidsassistenten aan: Front Assist, inclusief City Emergency Braking, Multi-Collision Brake, Adaptive Cruise Assistant (adaptive cruise control), Lane Assist (rijstrook assistent), Intelligent Light Assist (grootlicht assistent), Crew Protect Assist (proactieve inzittendenbescherming), Driver Activity Assist (vermoeidheidsdetectie), Traffic Sign Recognition (verkeersbordenherkenning) en elektronische bandenspanningscontrole.

Beste passieve veiligheid
Om alle inzittenden het beste te beschermen in het geval van een aanrijding, zijn alle SKODA modellen uitgerust met een uitgebreid, perfect op het model afgestemd veiligheidspakket. Dit omvat maximaal 9 airbags (Superb, Octavia en Yeti), in hoogte verstelbare 3-punts veiligheidsgordels met gordelspanners en veiligheidshoofdsteunen. Speciaal geoptimaliseerde carrosseriestructuren zorgen voor zeer goede vervormingseigenschappen, maar ook dat zoveel mogelijk botsenergie wordt geabsorbeerd en het passagierscompartiment stabiel blijft.

Het merk is bovendien actief betrokken bij het onderzoeken van ongevallen. Hierin werkt SKODA nauw samen met de verkeerspolitie, brandweer, ambulancediensten, ziekenhuizen en andere overheids- en particuliere organisaties.

Terug naar nieuwsoverzicht