tips benzine prijs

15 februari 2022

Vier tips om brandstof te besparen

Record naar record wordt verbroken als het gaat benzine- en dieselprijzen. En dat heeft alles te maken met de stijgende prijs van olie, dat sinds september 2014 niet meer zo hoog is geweest. Afgelopen maandagavond, 14 februari betaalden handelaren zelfs € 85,39 voor een olievat. De gemiddelde landelijke adviesprijs steeg daarom naar 2,184 euro voor benzine en 1,872 euro voor diesel. En (te) veel betalen voor benzine en diesel heeft natuurlijk niemand zin in. Daarom geven wij u een aantal tips om brandstof te besparen.

Brandstof besparen door onderhoud

Zowel BOVAG als ANWB geven aan dat brandstofbesparing begint bij goede technisch onderhoud van uw auto. Wanneer de auto volgens fabrieksvoorschrift is onderhouden, verlengt dat de levensduur van de motor, maar zorgt het er ook voor dat dezelfde motor minder hard hoeft te werken om prestatie te leveren. Vooral een vervuilde luchtfilter, verouderde bougies of ontstekingsfoutjes zijn vaak de oorzaak van gereduceerde prestaties van uw motor. Laat uw auto goed onderhouden en kom langs in onze werkplaats.

Schade en Reparatie Beneden-Leeuwen
Adaptive Cruise Control

Rijd een lagere snelheid

Het spreekt bijna voor zich, maar een lagere snelheid zorgt automatisch voor een lager brandstofverbruik. Je kan jezelf afvragen of het nodig is om de maximale snelheid te rijden wanneer het kan. Beschikt uw auto over (adaptive) cruise control? Maak daar dan ook zoveel mogelijk gebruik van. Dit kan tot ongeveer 20% schelen in brandstofgebruik. Dus voor de kilometervreters onder ons die lange stukken op de snelweg rijden, scheelt een lagere en constante snelheid echt een slok op een borrel.

Laat uw auto af en toe staan

In Nederland groeit het aantal mobiliteitsmogelijkheden. Naast het gebruik van de auto kunt u nu ook steeds makkelijker reizen met de trein, tram, deelauto of zelfs elektrische fiets (voor kleinere afstanden). In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet werd ook extra aandacht gegeven aan het bouwen van zogenoemde hubs. Bij deze hubs moet de vervoerder gemakkelijk over kunnen stappen van fiets of auto naar bijvoorbeeld trein of metro en andersom. Wilt u uw auto vaker laten staan? Vraag dan ook aan uw werkgever wat de mogelijkheden zijn. 

Mobiliteiitsvormen
Volkswagen ID.4

Stap over op elektrisch

De vraag blijft hoelang de benzine- en dieselprijzen zo hoog blijven en wanneer de prijs weer gaat zakken naar een normaal niveau. In november 2021 voorspelde economische experts dat de prijs van benzine en diesel omlaag zou gaan, maar in februari 2022 is er alweer een record te melden. Hoewel de prijzen van elektriciteit ook aan het stijgen zijn, is het (snel)laden van een auto nog altijd goedkoper dan een volle tank bij een tankstation. 

Wilt u privé overstappen op een elektrische auto? Dan profiteert u de komend jaar ook van € 3.350 EV-subsidie. Hierdoor wordt elektrisch rijden nog goedkoper. Bekijk het aanbod aan elektrische auto's bij De Waal.