Een nieuwe auto kopen, leasen of financieren?

4 september 2019

Het is tijd om voor een nieuwe auto te kiezen. Dat betekent anno 2019 niet perse dat je een nieuwe auto gaat kopen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om bijvoorbeeld te private leasen of om de auto te financieren. In het eerste gedeelte van deze blog, las je meer over de mogelijkheden en de bijbehorende voordelen. In dit tweede deel attenderen we je op eventuele nadelen en vertellen we waar je zoal op moet letten bij jouw keuze.

Kopen

In eerdere blogs beschreven wij enkele tips en adviespunten bij de aankoop van jouw volgende auto. In deze blog lees je meer over de keuze voor benzine, diesel, elektrisch of toch iets anders. Hier lees je enkele tips voor de aankoop van een occasion. En in deze blog helpen we je bij de keuze tussen nieuw of jong gebruikt. Lees deze blogs door bij het maken van jouw keuze.

Enkele nadelen van kopen:

  • Vooral wanneer je een nieuwe auto koopt, schrijft de auto in de eerste jaren veel af. De waarde van de auto daalt dan best snel;
  • Wanneer de auto onverwacht kapot gaat, zijn dit kosten waar jezelf volledig voor opdraait;
  • Je geeft jouw geld in één keer uit.

Private leasen

Private lease is een ideale manier om in een gloednieuwe auto te rijden, zonder zelf in één keer het volledige aanschafbedrag te betalen. In plaats daarvan wordt de auto niet jouw eigendom en mag je voor een vast bedrag per maand in de auto rijden. Bij het aangaan van een leasecontract is het handig om te kijken of de leasemaatschappij een ‘private lease keurmerk’ heeft, je kunt controleren of je schadevrije jaren tijdens jouw leasecontract kunt blijven opbouwen. Daarnaast is het natuurlijk te allen tijde aan te raden om de kleine lettertjes goed door te lezen, denk bijvoorbeeld aan de gevolgen van extra gereden kilometers dan de opgegeven kilometrage of wat er gebeurt als je het contract eerder wilt beëindigen.

Enkele nadelen van private lease:

  • Sommige leasemaatschappijen rekenen een heel hoog eigen risico. Deze kan oplopen tot wel € 500,-;
  • In bijna alle gevallen krijg je te maken met een BKR registratie. Houd rekening met de gevolgen hiervan wanneer je bijvoorbeeld een huis wilt kopen;
  • Tijdens de looptijd van het contract zit je vast aan de auto. Als bijvoorbeeld jouw gezinssituatie verandert, kan het wijzigen of opzeggen van het leasecontract hoge kosten met zich meebrengen;
  • Wanneer je een verkeerde inschatting hebt gemaakt en meer kilometers rijdt dan de kilometrage, kun je dit flink voelen in de portemonnee. Je betaalt namelijk een ‘boete’ per extra gereden kilometer.

Financieren

Een auto financieren betekent kort gezegd dat je ervoor kiest om geld te lenen voor de aanschaf van een auto. Wist je dat 31% van de mensen die geld leent, dit doet om een auto te financieren?
Bij het aangaan van zo’n overeenkomst, is er een aantal dingen die je even in jouw achterhoofd moet houden. Is de auto bijvoorbeeld onderpand van het contract en geldt er een slotbedrag na de financiertermijn waar je nog rekening mee moet houden?

Wat zijn de nadelen van financieren?

  • Geld lenen kost geld; uiteindelijk ben je na de financieringsperiode altijd meer geld kwijt dan de daadwerkelijke aankoopsom van de auto;
  • Je hebt te maken met een rentepercentage.

Ben je er nog niet helemaal over uit? Wij adviseren je graag geheel vrijblijvend over mogelijkheden. Neem contact met ons op via de onderstaande button:

Stel je vraag

Via de onderstaande button kun je de huidige Volkswagen voorraad bekijken. Per model kunnen we je adviseren over de best passende oplossing voor jou: kopen, private leasen of financieren:

Bekijk voorraad
Terug naar nieuwsoverzicht