De bijtellingsregels en – mogelijkheden in 2019

20 december 2018 Fiscale bijtelling

Ook in 2019 verandert er weer veel met betrekking tot de bijtelling. In dit nieuwsbericht lees je alles wat je over dit onderwerp moet weten, welke bijtellingscategorie het beste bij jou past en of het überhaupt aantrekkelijk is om jouw zakelijke auto bij te tellen.

Wat is bijtelling?

Bijna iedereen die een zakelijke auto rijdt, heeft te maken met bijtelling. Als je deze auto ook privé gebruikt, ziet de belastingdienst dit als een vorm van inkomen. Daarom telt de belastingdienst een percentage van de cataloguswaarde van dit voertuig op bij het inkomen van de werknemer. Maandelijks wordt dit percentage dus verrekend met de loonbelasting van jou als werknemer.

Rectificatie: In juli 2019 zijn de bijtellingsplannen voor 2020 en verder gewijzigd. Het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s wordt 8% en de grens is bijgesteld van € 50.000,- naar € 45.000,-.  

 

Welke categorieën zijn er in 2019?

Vanaf 2018 introduceerde de overheid nog maar twee bijtellingscategorieën: 22% en 4%. Het lage bijtellingspercentage geldt alleen voor emissievrije auto’s en het hoge percentage geldt dus voor alle overige voertuigen.

In 2019 is er een kleine, maar ingrijpende wijziging in de categorie emissievrij. Het blijven dezelfde percentages, alleen geldt het lage bijtellingspercentage van 4% maar tot 50.000 euro.

Dit houdt in dat je als zakelijke rijder 4% bijtelling betaalt tot 50.000 euro. Voor het bedrag daarboven betaal je 22% bijtelling.

Hoe lang geldt zo’n bijtellingspercentage?

Het bijtellingspercentage wordt voor vijf jaar vast gelegd. Dit is vanaf de datum van de eerste ingebruikname, ofwel de eerste tenaamstelling. Als er in die vijf jaar van eigenaar of gebruiker wordt gewisseld, heeft dit géén invloed op de bijtelling.

Jouw zakelijke auto niet bijtellen?

Het is ook mogelijk om helemaal geen bijtelling te betalen, ondanks dat je een zakelijke auto rijdt. Je kunt hiermee duizenden euro’s per jaar besparen.

Als je besluit jouw zakelijke auto niet bij te tellen, mag je niet meer dan 500 privékilometers in één jaar rijden. Dit moet je als zakelijke rijder aan kunnen tonen met behulp van rittenregistratie. De belastingdienst voert hier geregeld controle op uit. Wanneer jouw rittenregistratie niet klopt, moet je de bijtelling terugbetalen én ontvang je een boete van 100% over dat bedrag.

Om de administratieve lasten te verminderen, zijn er tal van systemen die de registratie van je kilometers vergemakkelijken. De belastingdienst helpt je hier zelfs mee op weg, door een onafhankelijk Keurmerk voor deze RitRegistratieSystemen is het voor jou makkelijker om te kiezen.

Lees hier meer over ritregistratie.

 

Terug naar nieuwsoverzicht