Wat kost een volle ‘tank’?

28 november 2019

Je overweegt om elektrisch te gaan rijden. Van fossiele brandstoffen naar een auto zonder CO2-uitstoot. Nooit meer tanken dus, maar stekkeren! Hoeveel kost zo’n volledig opgeladen accu nou? Dat hangt er vanaf..

Waar ga je jouw elektrische auto opladen? Thuis, met behulp van een wallbox, op straat aan een openbare laadpaal of aan de snellader langs de snelweg? We zetten de kosten op een rij.

Thuis jouw auto opladen

De stroom bij jou thuis kost meestal zo’n € 0,23 per kilowattuur. Om de accu van een Volkswagen e-Golf volledig op te laden, ben je zo’n € 10,- kwijt. Met deze elektrische Golf rijd je ongeveer 230 kilometer* op een volle accu, wat neerkomt op slechts € 0,043 per kilometer.

Een wallbox is bijna onmisbaar als je thuis wilt stekkeren. Met zo’n eigen laadpaal gaat het opladen sneller, makkelijker en veiliger. Als je een laadpas van de baas krijgt, zijn de stroomkosten bovendien eenvoudig te verrekenen.

Openbaar opladen kost meer dan thuis

Staan in jouw straat of wijk al openbare laadpalen? De prijs voor het opladen bij zo’n openbare laadpaal ligt hoger dan opladen bij jou thuis. Elke aanbieder hanteert zijn eigen tarieven. Een gangbare prijs is € 0,36 per kilowattuur. Een volle accu voor de Volkswagen e-Golf kost dan ongeveer € 16 en per kilometer betaal je ongeveer € 0,068.

Dit kost opladen bij de snellader

Langs de snelweg vind je op veel plekken snellaadstations. Zo’n snellader vult de accu van een elektrische auto tot 80 procent in slechts 45 minuten. De prijzen voor opladen bij de snellader variëren enorm. Over het algemeen betaal je € 0,50 à € 0,70 per kilowattuur en dat betekent     € 0,09 à € 0,13 per kilometer. Dat is een groot prijsverschil met thuis laden.

Bij Fastned – de snellaadstations met geel dak – betaal je vaak minder.  € 0,35 per kilowattuur (€ 0,066 per kilometer) als je een abonnement neemt (€ 11,99 per maand).

Gratis jouw auto opladen

Supermarkt Lidl heeft bij enkele filialen gratis snellaadpalen geplaatst. Waar ze staan, kun je opzoeken op websites die de snelladers van Nederland in kaart brengen, zoals als www.chargefast.nl. Gratis opladen kan ook bij Ikea Delft. Andere Ikea-filialen brengen € 0,22 per kilowattuur in rekening wat neerkomt op slechts € 0,42 per kilometer. Wil je thuis zo goed als gratis opladen, wek dan zelf stroom op met zonnepanelen.

* Het genoemde aantal kilometers is de theoretische maximale actieradius volgens de WLTP testsystematiek. Deze maximale actieradius kan onder meer worden beïnvloed door de voertuigconfiguratie, acculeeftijd en -conditie, rijstijl en de gebruiks-, omgevings- en klimaatomstandigheden zoals de buitentemperatuur, de verkeerssituatie en het rijgedrag.

Terug naar nieuwsoverzicht