Skoda_Zomercheck_mobiel

26 juni 2023

Is jouw auto klaar voor de zomer(vakantie)? 

Plan een zomercheck in

Ieder jaar gaat ruim 85% van de Nederlanders op vakantie, waarvan 44% met de auto. Zo’n autovakantie brengt natuurlijk veel voordelen met zich mee; je kan gaan en staan waar je wil en je hoeft niet op tijd op de luchthaven te zijn om je vlucht te halen. Ga jij deze zomer ook met de auto op vakantie? Ga dan veilig en goed voorbereid de weg op aan de hand van onderstaande tips.

oliepeil
Oliepeil

De olie in je motor is een essentieel onderdeel. Het dient niet alleen als smeermiddel, maar ook als koel- en reinigingsmiddel. Check voor je vertrek daarom je oliepeil, zo kom je niet voor verrassingen te staan onderweg.

Het oliepeil is makkelijk zelf te controleren. Het is sowieso aan te raden om deze eens in de maand te controleren, maar dit is nog belangrijker bij een lange reis. Hiervoor dient de motor koud te zijn en is het handig als je auto waterpas staat. Trek de peilstok eruit en maak hem schoon met een doek. Stop vervolgens de peilstok terug en neem het er na enkele seconden weer uit. Het oliepeil moet tussen de markeringen MIN en MAX in zitten. 

Neem daarbij ook altijd een liter reserveolie mee op reis! Je weet maar nooit…

Koelvloeistof

De naam zegt het al, koelvloeistof zorgt ervoor dat de warmte van jouw motor kan worden afgevoerd en dat de motor niet oververhit raakt. Het reservoir voor koelvloeistof vind je onder de motorkap. Bij het checken van het peil is het – net als bij motorolie – belangrijk dat je auto niet te warm is en is het handig dat je auto waterpas staat.

Vul alleen de vloeistof bij als het peil onder het minimum staat. Er staan streepjes op het reservoir waarmee je dat kan aflezen. Omdat er verschillende soorten koelvloeistof gebruikt kunnen worden, is het goed om even in de handleiding van je auto te controleren welke soort je moet hebben. Twijfel je? Onze serviceadviseurs kennen jouw auto door en door. Zij vertellen je welke koelvloeistof je nodig hebt. 

onderhoud_volkwagen_header
intro-op-vakantie
Voorbereiding met een elektrische auto

Als je elektrisch rijdt, hoef je natuurlijk niet je oliepeil te checken of je koelvloeistof bij te vullen. Dat betekent niet dat je onvoorbereid de weg op kan gaan. Je maakt je vakantie extra comfortabel met een goede voorbereiding. Gebruik voor vertrek bijvoorbeeld een routeplanner voor elektrische auto's met alle openbare laadpalen, zodat je weet waar je je auto kan opladen. 

Je kan hiervoor diverse connect apps gebruiken, zoals de Volkswagen We Connect app. Zo weet je precies waar en wanneer je kunt opladen. Tijdens een korte pauze laad je je auto op en tank je zelf ook even bij. Daarna kun je je reis zonder problemen weer hervatten!

Banden en bandenspanning

Er ontsnapt altijd een beetje lucht uit je banden en dat is niet meer dan normaal. Ook bij je bandenspanning is het aan te raden om dit eens per maand even te checken. Een te lage bandenspanning is niet alleen slecht voor het brandstofverbruik, maar ook voor de wegligging. Een te hoge bandenspanning is eveneens niet goed, dit zorgt voor een slechter contact met de weg en een hogere bandenslijtage.

Check daarom voor vertrek even je bandenspanning én of er nog genoeg profiel op je banden zit. De optimale bandenspanning voor jouw auto kan je makkelijk terugvinden op een sticker of plaatje aan de binnenkant van je portier, achter het tankklepje of op de bandenpomp zelf. Ook niet geheel onbelangrijk, pomp je banden op wanneer je nog niet hebt gereden of minder dan 5 kilometer hebt afgelegd.

IMG_7844

Zeker weten dat er nog genoeg profiel op je banden zit? Dit kan je heel makkelijk zelf controleren met enkel een 1 euro munt (voor zomerbanden). Plaats het 1 euro muntstuk in de groeven van de band. Wanneer je er vanaf de zijkant naar kijkt en het gouden randje kunt zien, zit er niet genoeg profiel op je banden. Meet je banden daarnaast op verschillende plekken, zowel het midden als de buitenkant. Banden kunnen namelijk schuin afslijten en wettelijk wordt er gekeken naar het gedeelte waar het profiel op de band het laagst is. 

Volkswagen Polo
Airconditioning

Niks is vervelender dan een snikhete auto op vakantie, omdat je airco kapot is. Het is daarom verstandig om je airco ieder jaar even na te laten kijken en om het jaar bij te laten vullen. Wil je je airco graag even laten checken? Voor maar €25 euro kunnen wij dat voor je regelen! Blijkt dat je airco tóch onderhoud nodig heeft? Dan is de check helemaal gratis.

Verlichting

Óók in het buitenland is het belangrijk om zichtbaar te zijn en dat je zelf goed ziet tijdens het rijden. Controleer daarom even alle verlichting voor je aan je lange rit begint. Je bent namelijk in veel landen in overtreding als er iets aan je verlichting stuk is.

Laat iemand even een rondje om de auto doen, terwijl jijzelf alle lampen vanuit de auto bediend (denk hierbij aan grootlicht, stadsverlichting, remlicht, kentekenlicht, etc.). Een handige tip; zet een setje reserve autolampen op je paklijst, dan weet je zeker dat je geen bekeuring riskeert.

IMG_4360
PT02120-afneembare-trekhaak-a4-inclusief-13-polige-kabelset-1-605
Trekhaakaansluiting

Ga je met een aanhanger of caravan op vakantie? Vergeet dan ook zeker niet om je trekhaakaansluiting te controleren! Heb je daarnaast een afneembare trekhaak? Zorg er dan voor of deze goed bevestigd zit. Je wilt niet voor onverwachte verrassingen komen te staan (of zonder caravan op je bestemming).

 

Twijfel je na deze checklist of je auto klaar is voor een lange rit of ben je niet zeker of je alles wel goed hebt gecontroleerd? Kom dan een keertje langs voor een zomercheck bij De Waal Autogroep. Wij zorgen ervoor dat je auto in topconditie is, zodat je zorgeloos op autovakantie kan gaan. 

Plan een zomercheck in
Aron van Dieren (4)