Private lease

19 januari 2021

Is private lease duur?

In de ogen van sommige mensen is private lease duur. Een perceptie die zeker niet altijd klopt. In veel gevallen is het private leasen van een nieuwe auto écht goedkoper dan koop. Helemaal bij actiemodellen is het vaak interessanter om te private leasen. Hoe kan dat? Lees verder om hierover meer te weten te komen.

Maandkosten van private lease

ANWB heeft een tool ontwikkeld waarmee je berekent hoe hoog je vaste maandelijkse autokosten zijn. Hieronder vergelijken we de maandelijkse kosten bij het kopen en het private leasen van een nieuwe auto. De bezitsduur en kilometrage per jaar zijn hierbij gelijk gehouden.


De maandelijkse kosten bij het kopen van een nieuwe auto zijn opgebouwd uit onder andere de afschrijving, onderhoud, motorrijtuigenbelasting, banden en verzekering. Zie hieronder hoe de ANWB dat heeft opgebouwd bij de Audi A1 Pro Line:

Hierboven wordt duidelijk dat private lease bij nieuwe auto’s voor lagere maandkosten kan zorgen dan het kopen van diezelfde nieuwe auto’s. Maar hoe kan dat precies?

Leasemaatschappijen kopen groot in

Leasemaatschappijen kopen groot hun actiemodellen in. Dit gaat over het algemeen gepaard met hoge kortingen. Die kortingen worden niet alleen berekend op de aanschafprijs, maar tellen door op de onderhouds- en reparatiekosten.

Lagere verzekeringskosten

Verzekeringen worden ook collectief ingekocht. Bepaalde leasemaatschappijen kiezen ervoor om de private leaseauto met een allrisk verzekering aan te bieden en deze zelf WA+ te verzekeren. Het eventueel maken van extra kosten is een gecalculeerd risico wat de leasemaatschappij neemt.

Gemakkelijker goed verkopen

Met diezelfde dealers maken leasemaatschappijen vaak ook weer afspraken over het terugkopen van auto’s die uit de lease gaan.

Overige voordelen

In veel gevallen is private lease dus voordeliger dan het kopen van een nieuwe auto. Dat is niet het enige voordeel wat hand in hand gaat met private lease:

Zekerheid
 • Een private leaserijder weet iedere maand exact wat de vaste maandkosten zijn voor zijn auto. Er zijn dus geen onverwachte kosten;
 • Met afschrijvingen heeft een private leaserijder niet te maken;
 • Schadevrije jaren kunnen op naam van de berijder blijven staan. Aan het einde van de looptijd kan bij de leasemaatschappij een ‘schadevrij rijden-verklaring’ worden opgevraagd;
 • Pechhulp is inbegrepen;
 • In geval van schade is er een eigen risico wat van tevoren is vastgesteld. Dit verschilt per private leasemaatschappij;
 • Ook als de private leaseauto grote technische problemen heeft, kan de berijder er op rekenen dat hij snel weer een auto tot zijn beschikking heeft.
Gemak
 • Bij onderhoud of reparaties regelt de dealer alles voor de leaserijder en de leasemaatschappij krijgt de rekening gepresenteerd;
 • Aan het einde van het contract hoeft de leaserijder zich geen zorgen te maken over de verkoop van de auto. De leasemaatschappij neemt deze dan simpelweg weer over;
 • Het geld kan op de spaarrekening blijven staan. Er is geen grote investering nodig. Wanneer er een auto is die kan worden ingeruild, wordt de inruilwaarde overgemaakt naar de contractant van het private leasecontract.
Nadelen van private lease
 • De private leaseauto is niet het eigendom van de contractant;
 • Tussentijds opzeggen kost in bepaalde gevallen geld;
 • Jaarlijks inschatten van de kilometers is lastig en per ‘te veel’ gereden kilometer wordt een bedrag betaald;
 • BKR registratie.
Nog twijfel?

Overweegt u om uw volgende auto te private leasen? Wij adviseren u graag over de beste oplossing voor u en wij vertellen u meer over de gevolgen van private lease op een hypotheek bijvoorbeeld.
Neem gerust contact met ons op.