Marters zorgen voor motorschade

10 augustus 2021

Motorschade door knagende marters

Marters kunnen veel schade veroorzaken onder de motorkap. Wij krijgen geregeld klanten in de werkplaats waarbij we herstelwerkzaamheden moeten uitvoeren doordat marters bepaalde onderdelen kapot hebben gebeten. Hieronder leest u hoe u uw auto kunt beschermen tegen marters en wat u moet doen wanneer de marters uw auto al hebben beschadigd.

Hoe komen marters in de motorruimte van mijn auto?

Marters zijn lange slanke knaagdieren met korte poten. Met deze compacte bouw kunnen ze gemakkelijk de holletjes van hun prooien (konijnen bijvoorbeeld) indringen. Marters hebben scherpe tanden en klauwen. Hiermee kunnen ze gemakkelijk via de wielkast van uw auto de motorruimte bereiken.

De motor van uw auto genereert een hoop warmte. Hierdoor en doordat het er droog is, is de motorruimte een aantrekkelijk plekje voor de marter om te vertoeven.

Hoe weet ik of er een marter onder mijn motorkap zit of heeft gezeten?

Marters komen graag terug wanneer ze eenmaal van uw motorruimte hun favoriete plekje gemaakt hebben. Doordat dit hun plekje is geworden, laten ze ook rommel achter. Denk hierbij aan kadavers van hun prooien en aangevreten etensresten zoals fruit. Wanneer u dit terugvindt in uw motorkap, is de kans groot dat u bezoek heeft gehad van een marter.

Denkt u dat er een marter onder uw motorkap heeft gezeten? Wij adviseren u dan om uw auto te laten controleren door ons. Hierbij checken wij of en welke schade de marter heeft veroorzaakt in uw motorruimte.

Wat voor schade kunnen marters veroorzaken?

Wanneer u pech heeft, kan een marter ernstige motorschade veroorzaken. In bepaalde gevallen kan dit zelfs voor levensbedreigende situaties zorgen. Marters zijn namelijk in staat om uw remkabels door te knagen. En zonder remmen…

Een marter kan een breed scala aan schade veroorzaken: lekkende olie, vonkende ontstekingskabels, aangeknaagde plastic delen zoals de luchtfilter, doorgebeten ABS-sensoren van de remmen en nog wel meer.

Wat moet ik doen als er een marter ‘op bezoek’ is geweest?

U kunt in dat geval uw auto zelf controleren op zichtbare schade. Het kan echter zo zijn dat u de schade niet ziet omdat de marter iets heeft aangevreten wat buiten uw zicht valt. Wij kunnen uw auto grondig controleren op marterschade.

Hoe kan ik mijn motor beschermen?

U kunt ervoor kiezen om uw kabels en leidingen een extra beschermlaagje te geven. Bijvoorbeeld uw bougiekabels en slangen kunt u beschermen met een bijtbestendige ommanteling. Zorg er hierbij voor dat u de juiste bijtbestendige ribbelbuizen uitzoekt. Deze bieden de beste bescherming tegen de scherpe tanden van een marter. En daarnaast kunt u de standaard rubberen remslangen vervangen door staalflexleidingen. Niet zo fijn voor de marter, maar wel erg effectief: hier bijt ‘ie zijn tanden op stuk.

Hoe kan ik voorkomen dat marters in mijn auto terecht komen?

Een marterverschrikker is de meest effectieve en diervriendelijke oplossing. U kunt ook kiezen voor een afweersysteem op hoogspanning. Hiermee krijgt de marter een hevige stroomstoot als de marter contactplaten in de motorruimte aanraakt. Alleen niet ieder afweersysteem maakt een onderscheid tussen een marter of een bestuurder die het oliepeil controleert.

Hoe werkt een marterverschrikker?

Dit apparaat zendt hoge ultrasone tonen uit. Marters zijn net zoals honden heel gevoelig voor geluid en wanneer ze deze tonen horen, zorgen ze er wel voor dat ze uit de buurt blijven. Het mooie aan deze ultrasone tonen is dat het menselijk oor hier niet gevoelig voor is.

Hoeveel kost een marterverschrikker?

Bij De Waal Autogroep kunt u verschillende marterverschrikkers kopen. De prijs varieert van € 299 tot € 369. Deze prijzen zijn inclusief montage door ons.

Wilt u weten welke marterverschrikker het beste past bij uw auto? Klik dan op de button.