Beslagen autoruiten

3 februari 2020

Zes tips tegen beslagen autoramen

Guur weer, veel regen, kou; de tijd van beslagen autoruiten is weer aangebroken. Natuurlijk is het vervelend, maar beslagen autoruiten kunnen ook hartstikke gevaarlijk zijn. De binnenkant van de ruiten beslaan door het vocht wat zich in uw auto verzamelt, door dat koude en natte weer. 

In dit artikel leest u zes nuttige tips om beslagen autoruiten te ontwasemen en te voorkomen. Wilt u hulp bij het ontwasemen van uw autoruiten? Kom langs in de werkplaats.

1. Beslagen ruiten? Reinig de ramen van uw auto óók aan de binnenzijde

Vuil aan de binnenkant van de ruit geeft watermoleculen meer kans om de ruit te condenseren. Maak de ruit aan de binnenzijde regelmatig grondig schoon met een glasreiniger die geen residu achter laat op de voorruit.

2. Lucht uw auto regelmatig

Zet op een droge en zonnige dag de ramen van uw auto een paar uur iets open. Zo krijgt vocht in het interieur de kans de auto op een natuurlijke wijze te verlaten. Tijdens het rijden kunt u natuurlijk ook de ramen iets open zetten met de kachel op een warme stand zodat de vochtige lucht uit de auto kan ontsnappen. Het is hierbij belangrijk dat u de luchtinlaat van het kachelsysteem niet op recirculatie maar op lucht van buiten zet.

3. Ventileer op een slimme manier

‘s Ochtend een eeuwigheid wachten tot de waas van condens is verdwenen? U kunt sneller weg rijden wanneer u de airco en verwarming van uw auto op de juiste manier gebruikt. Als u in de auto stapt, beslaan de ruiten vaak pas wanneer u de ventilator aanzet. Het helpt om gewoon de ventilator eerst even naar de voeten te laten blazen en dan pas op de voorruit. Op deze manier slaat eventueel vochtige lucht niet direct op de voorruit neer. Zet daarna uw blower op de hoogst mogelijke stand en laat deze, nadat de ramen niet meer beslagen zijn, minimaal op stand 2 staan. Zet ook hierbij de luchtinlaat van de kachel op lucht van buiten in plaats van recirculatie.

4. Airco in de winter

Zowel ‘s zomers als ‘s winters* blaast de airco zeer droge lucht in de auto. Maak hier gebruik van als u de ruiten wilt ontwasemen. Dit kan voorkomen dat u überhaupt beslagen ruiten krijgt. De airco trekt vocht uit de lucht en dit gaat in de lamellen van de verdamper zitten. De volgende keer dat u de auto gebruikt, is dit vocht wellicht nog deels aanwezig in de lamellen. Door dit vocht heeft u binnen de kortste keren beslagen ruiten. Dat kunt u voorkomen door ruim 5 minuten voor u op de eindbestemming arriveert, uw airco uit te schakelen. De verdamper kan zo opdrogen.

5. Vochtvreter

Plaats eventueel een vochtvreter in de auto om het meeste vocht uit de auto te halen. Let wel op bij een open vochtvreter dat het zout niet op de bekleding komt, dit zorgt namelijk voor vervelende vlekken. Er zijn vochtvreters in zak die zeer goed bruikbaar zijn.

6. Schoonhouden

Het goed schoonhouden van de ventilatie openingen aan de buitenzijde van de auto zorgt ook voor een goede werking van het ventilatiesysteem. Oude bladeren in de luchtinlaat van het ventilatie systeem zorgt voor veel vocht.

Heeft u nog steeds last van beslagen ruiten? Bij aanhoudende beslagen ruiten kan er een andere oorzaak zijn, bijvoorbeeld de motorruimte die gevuld zit met bladeren waardoor de luchttoevoer wordt belemmerd of een leuk in de kachelradiateur. Wij kijken samen met u naar een oplossing voor het probleem. Plan uw werkplaatsafspraak via de onderstaande button of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

*Beneden de 4 ºC werkt de airco in een personen auto niet, reden hiervoor is dat de verdamper anders bevriest.