Header

5 september 2022

Duurzame Dinsdag: zo groen is de Škoda KAMIQ

De eerste dinsdag van september is Duurzame Dinsdag. Vandaag zetten we een boompje op over de Škoda KAMIQ en zijn duurzame kwaliteiten. De KAMIQ is de stedelijke SUV van Škoda. De hoge zitpositie zorgt voor optimaal zicht in druk stadsverkeer, zijn compacte formaat maakt parkeren in het centrum een peulenschil en met 1.395 liter aan bagageruimte zit je pinpas sneller aan zijn limiet dan de kofferbak. De KAMIQ Online Edition wordt bovendien binnen 10 dagen bij je thuis afgeleverd.

De KAMIQ is voor 85 procent recyclebaar

Speciaal voor Duurzame Dinsdag belichten we de duurzame kant van de Škoda  KAMIQ . Zo is 85 procent van de gebruikte materialen recyclebaar na een lang autoleven. Voor nu is het goed om te weten dat het spuiten van de KAMIQ maar liefst 80 procent minder energie kost dan voorheen. Dat is te danken aan de nieuwe hypermoderne lakstraat in de fabriek in Mladá Boleslav.

Toen de stedelijke SUV in 2019 op de markt kwam, had Škoda het energieverbruik per geproduceerde auto al met 36 procent teruggebracht ten opzichte van 2010. Over 2010 gesproken, dat was ook het eerste volledige verkoopjaar van de SUV waarmee het allemaal begon: de Škoda  YETI Tussen 2010 en 2019 daalde de CO2-uitstoot per nieuw gebouwde auto zelfs met 60 procent. In het jaar dat de KAMIQ verscheen, draaide Škoda voor 58 procent op groene stroom en werd 42 procent van het afvalwater gerecycled.

Img1
Img2

Slimme vondsten die de KAMIQ zuiniger maken

In de Škoda KAMIQ  zijn gerecyclede materialen toegepast in de vloerisolatie, de wielkastbekleding en de kofferbakmat. En hij heeft allerlei slimme vondsten die hem zo zuinig mogelijk maken. Zoals de standaard LED-koplampen die minder stroom verbruiken dan halogeenlampen en een veel langere levensduur hebben. Full LED koplampen zijn ook leverbaar. De onderkant van de auto is beschermd met panelen, wat goed is voor de stroomlijn en het brandstofverbruik. Nog een manier om de KAMIQ gestroomlijnder te maken, is met de optionele aerodynamische velgen.

 

Actieve cilinderuitschakeling helpt je rechtervoet

Wat het opgegeven brandstofverbruik betreft, zit er weinig verschil tussen de driecilinder 1.0 TSI (4,7 l/100 km) en de krachtiger 1.5 TSI (5,0 l/100 km). Dat is voor een deel te danken aan de actieve cilinderuitschakeling van de viercilinder 1.5. Het systeem dat op rustige momenten twee van de vier cilinders buiten werking stelt, bespaart tot wel 0,5 liter per 100 kilometer – afhankelijk van je rijstijl. Sowieso is je rechtervoet van invloed op het brandstofverbruik. Lees onderstaand bericht over zuinig rijden om je KAMIQ nog groener te maken.

Img3