header-supply-chain-163ec56a

16 oktober 2023

Hoe Škoda-leveranciers bijdragen aan een groenere toekomst

De visie die Škoda hanteert op het gebied van duurzaamheid geldt ook voor externe partijen die betrokken zijn bij de productie van Škoda-modellen. Dat zijn er meer dan je denkt. Hoe zij bijdragen aan een groenere toekomst, ontdek je aan de hand van de volgende 5 voorbeelden. 

1: Accu's produceren met hernieuwbare energie

De Škoda Enyaq is leverbaar met een accupakket van 58 of 77 kWh met een actieradius tot 565 kilometer. Welke optie je ook kiest, de batterij komt van LG Chem, een zeer grote accuproducent uit Zuid-Korea. Bij de productie wordt hernieuwbare energie gebruik, afkomstig van natuurlijke bronnen, zoals wind en waterkracht. 

Škoda produceert zelf ook accupakketten. Sterker: Škoda maakt ze ook voor de andere merken van de Volkswagen-groep. Jaarlijks zo'n 250.000 stuks. Als hun levensduur erop zit, worden ze gebruikt voor andere toepassingen of gerecycled om er nieuwe batterijen van te maken. 

2: Bekleding van petflessen of afval

Sage Automotive en Aunde Interiors hebben voor Škoda interieurbekleding ontwikkeld die uit 85 procent gerecyclede petflessen bestaat. Dat zijn bijvoorbeeld de plastic flessen bronwater die je in de supermarkt vindt. Die krijgen dus een tweede leven, in bijvoorbeeld de Škoda Karoq. De Škoda Enyaq gaat nog een stapje verder en is leverbaar met duurzame bekleding die uit afvalproducten bestaat. 

3: Banden die brandstof besparen

De gerenommeerde bandenfabrikant Bridgestone (klinkt Brits, maar is Japans) fabriceert voor Škoda lichtgewicht banden met een lage rolweerstand. Deze zijn speciaal ontworpen om energieverliezen te beperken en op die manier brandstof te besparen. 

4: Oude matrassen

Ook oude matrassen vind je terug in de nieuwste Škoda-modellen. De Franse Trèves Group verzamelt ze en transformeert ze tot geluidsisolerende materialen die ervoor zorgen dat jij in alle rust van je autorit kunt genieten. 

5: Staal met een groen randje

ArcelorMittal is een van de grootste staalfabrikanten ter wereld en voorziet Škoda van gecertificeerd staal met de naam XCarb. Dit wordt geproduceerd met 100 procent duurzame energie. En bij die productie wordt minimaal 75 procent schrootmateriaal gebruikt. Bovendien worden hierbij alleen elektro-ovens gebruikt. 

Deze manier van produceren kent een zeer lage CO2-uitstoot. In 2022 gebruikte Škoda 5.295 ton XCarb-staal. Hiermee werd maar liefst 11.181 ton CO2 bespaard, drie keer meer dan in het jaar daarvoor.