Skoda_Karoq_vakantie_mobiel

5 juli 2023

Met je Škoda op vakantie? Zo bespaar je geld!
 

Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie naar het buitenland. Maar onderweg kan je vakantiestemming nogal verpest worden door al het geld dat je kwijt bent. Met de volgende 5 tips bespaar je zomaar 100 euro of meer!

Het is nog altijd het favoriete vervoermiddel van miljoenen Nederlanders om mee op vakantie te gaan: de auto. Daar zitten veel Škoda-rijders tussen, want alle Škoda-modellen zijn vanwege hun ruime interieur en grote bagageruimte geliefd als vakantieauto voor het hele gezin. Škoda-modellen op benzine worden steeds zuiniger, toch kan een autorit naar je vakantiebestemming aardig in de papieren lopen. Met de volgende 5 tips kun je onderweg geld besparen.

Tip 1: vele wegen leiden naar Rome

Welke route je naar Zuid-Europa neemt, bepaalt hoeveel geld je onderweg kwijt bent. Als je de kortste route rijdt, hoef je in principe minder te tanken, maar vergeet niet dat je wellicht te maken krijgt met tolwegen. Zo kan de kortste route toch duurder uitvallen dan je denkt.

De Duitse autobahn is tolvrij. Iets om rekening mee te houden als je vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Toscane, Italië wilt. Via België, Frankrijk en Zwitserland is de kortste route, maar hiervoor heb je wel een Zwitsers snelwegvignet nodig. Dat kost je ongeveer 40 euro. Bovendien rijd je een deel over Franse tolwegen, die je ook geld kosten. Daarentegen moet je in Duitsland rekening houden met veel wegwerkzaamheden waar je maar 80 km/h of zelfs 60 km/h mag.

Ook voor Oostenrijk heb je een snelwegvignet nodig. Het goedkoopste vignet is tien dagen geldig, maar er zijn ook vignetten met een geldigheidsduur van twee maanden of een jaar. Daarbij gelden aparte toltarieven voor bepaalde snelwegen, zoals de Brenner Autobahn. Als je in plaats hiervan over de Brennerpas rijdt, hoef je geen tol te betalen. Wel kost het je meer tijd, maar de route door de Alpen is prachtig én heel goed begaanbaar, ook voor auto’s met een caravan.

De online routeplanner van de ANWB geeft meerdere routeopties naar je vakantiebestemming, inclusief de geschatte brandstofkosten, de reistijd, de tolkosten en de afstand.

Tip 2: klein stukje omrijden loont

Hoe zuinig je Škoda met verbrandingsmotor ook is, je zult toch moeten tanken. Weet dan dat tanken direct aan de snelweg vaak veel duurder is dan vlak bij de snelweg. In Duitsland kun je tot wel 60 cent per liter besparen door even de snelweg te verlaten en in een nabijgelegen dorpje te tanken.

Dit geldt ook voor Oostenrijk. Direct langs de snelweg betaal je ruim 2 euro per liter (E10/E5), terwijl je buiten de snelweg vaak net 1,50 euro afrekent. Op een tank van 50 liter zoals de Škoda Karoq die heeft, bespaar je zomaar 25 tot 30 euro pér tankbeurt.

Tip 3: aircogebruik kost geld

Hoe fijn de airconditioning in warme vakantielanden ook is, bedenk dat de airco stroom verbruikt en daarmee brandstof. Stel daarom de temperatuur maximaal 5 graden lager in dan de buitentemperatuur. Want hoe kouder, hoe meer brandstof je Škoda verbruikt. Volgens de ANWB is het verschil met 10 graden onder de buitentemperatuur zo’n 3 liter benzine per 1000 kilometer.

Je houdt dus eenvoudig een paar tientjes op zak als je de airco niet op standje Noordpool zet. Bijkomend voordeel is dat het temperatuurverschil niet te groot is als je uit de auto stapt. En dat is weer beter voor de gezondheid.

Tip 4: haastige spoed is zelden goed

Auto’s rijden het zuinigst bij snelheden tussen 80 en 100 km/h en in de hoogste versnelling. Als je 130 km/h rijdt, verbruikt een auto al snel 15 liter per 1000 kilometer méér. Als je uitgaat van een benzineprijs van 1,99 euro, is dat bijna 30 euro. Probeer afremmen en optrekken zoveel mogelijk te voorkomen want ook dat kost extra brandstof. Vermijd daarom ook files door bijvoorbeeld op zondag in plaats van op zaterdag te vertrekken.

Tip 5: tank slim

Tijdens de vakantierit ben je het meeste geld kwijt aan brandstof. Bedenk van tevoren welke landen je aandoet en zoek uit welk land de laagste brandstofprijzen hanteert. Als het even kan, gooi je de tank pas vol in België of Oostenrijk, want hier is de benzine goedkoper dan in Nederland en Duitsland. Als je het een beetje Simply Clever speelt, bespaar je gemakkelijk een paar honderd euro, vooral als je ook tip 2 in acht neemt.

Tip 6: doe de Škoda Zomercheck

Volgens de ANWB rijdt gemiddeld 6 op de 10 auto’s met een te lage bandenspanning. Hierdoor verbruikt een auto meer brandstof. Bovendien slijten de banden sneller. Zorg er dus voor dat de bandenspanning van je Škoda voldoende is. Sterker: pomp de banden iets harder op voordat je op vakantie gaat. Je auto is dan namelijk zwaarder beladen.

Te veel gedoe? Bij De Waal kun je online heel eenvoudig een afspraak maken voor de Škoda Zomercheck. Voor slechts 25 euro kijken onze specialisten je auto op 20 belangrijke punten na, waaronder de bandenspanning. Verder brengen we alle vloeistoffen op niveau. Slim, want langs de snelweg in het buitenland betaal je je vaak blauw aan een litertje motorolie of ruitensproeiervloeistof.