kofferbak inpakken

5 augustus 2021

Veilig en handig de kofferbak inpakken

Welke spullen leg je wáár in de auto? Hoe moet je een dakkoffer inpakken? Waarom klik je de veiligheidsgordels op de achterbank vast als er niemand zit? Lees snel verder voor de antwoorden.

Vorige maand ontdekte je of jouw zithouding achter het stuur wel veilig is. Vandaag focussen we ons op de bagage. Robert Šťastný van Škoda’s onderzoeksteam voor verkeersveiligheid legt uit hoe je verschillende soorten bagage op een veilige en slimme manier vervoert.

Slim de kofferbak inpakken

Houd er bij het inladen van de kofferbak rekening mee, dat de rugleuning van de achterbank je bagage tegenhoudt bij een aanrijding. Hoe lager in de auto de voorwaartse krachten op de rugleuning drukken, hoe beter. Je legt dus de zwaarste items op de vloer van de kofferbak, vlak achter de achterbank. Lichtere spullen gaan erop of erachter. Zachte objecten zoals knuffels, kussens en dekentjes mogen bovenop.

Leg voordat je de auto inpakt voor de vakantie en bagage-Tetris gaat spelen, eerst alles apart waar je snel bij wilt kunnen. Zoals de EHBO-koffer, de gevarendriehoek en als je een Škoda ENYAQ iV rijdt, de laadkabel. Ontdek je nu dat de veiligheidsuitrusting van je auto niet compleet is? De Škoda-webshop heeft alles, van brandblussers tot lifehammers. Als je op werkdagen voor 10.30 uur bestelt, heb je het ´s avonds al in huis. En in de auto.


Gordels van de achterbank vastklikken

Zware spullen zoals bouwmaterialen of gasflessen wil je niet los in de kofferbak vervoeren. Robert Šťastný raadt aan om te investeren in een set goede spanbanden. “Niet van die goedkope van het tankstation, maar goede, gecertificeerde spanbanden.”

Nog een tip van Robert: klik de veiligheidsgordels achterin ook vast als er geen passagiers op de achterbank zitten. De gordels vangen zware spullen op bij een aanrijding. Gebruik ook de middelste gordel als deze aan het plafond is bevestigd.

Spullen die veilig op de hoedenplank liggen

Wees voorzichtig met wat je op de hoedenplank legt. Als je krachtig remt of ergens tegenaan botst, vliegen al die spullen naar voren, door de auto heen. Gebruik de hoedenplank dus niet voor spullen die ook maar iets wegen, zoals flessen, broodtrommels, boeken of paraplu´s.

“Een kussen, een dekentje of een yogamat zal daarentegen weinig kwaad doen. Beeld je in dat je met 50 km/h tegen een obstakel rijdt. Alles wat niet is verankerd, blijft met die snelheid vooruit vliegen. Het is dan een groot verschil of er een trui of een waterfles langs je oor suist”, legt Šťastný uit.

kofferbak inpakken
kofferbak inpakken
Beproefde truc: slaapzak voor in de dakkoffer

Hoe moet je een dakkoffer inpakken? Robert: “Bij het inpakken van de dakkoffer, moet de helft van het totale gewicht in het midden tussen de dakdragers liggen, een kwart ervoor en een kwart erachter. Leg voor in de bak iets zachts, zoals handdoeken of slaapzakken. Die absorberen de kinetische energie van zwaardere items.”

Fietsen op de auto vervoeren of erachter?

Als je fietsen op het dak van de auto wilt vervoeren, loop de fietsen dan eerst even na. “Verwijder alles wat los kan raken – een bidon, snelheidsmeter, lampje, fietstas of pomp. Dan raak je ze niet kwijt en veroorzaken ze geen schade aan anderen”, aldus Šťastný.

Het voordeel van een fietsendrager op de trekhaak, is dat je de fietsen niet zo hoog hoeft op te tillen. Bovendien zijn ze achter de auto niet onderhevig aan dezelfde krachten als op het dak. Als je (race)fiets in de kofferbak past, is dat helemaal ideaal. Bind hem vast met een spanband of de veiligheidsgordels van de achterbank.

kofferbak inpakken
kofferbak inpakken
Huisdieren vervoeren in de auto

Huisdieren zijn ook een vorm van bagage. Je moet ze vastzetten voor hun veiligheid en die van de inzittenden. Voor kleine dieren is dit eenvoudig, want er bestaan allerlei reistassen en -manden. Die zet je vervolgens niet op schoot, maar in de bagageruimte. Hoewel dit voor het huisdier misschien onaangenaam is, is de veiligheid van de inzittenden belangrijker. Als er nog een stoel vrij is, dan kun je de reismand daar neerzetten en vastmaken met de veiligheidsriem.

Honden maken waarschijnlijk de meeste roadtrips. De grootste viervoeters gaan in de kofferbak van je OCTAVIA COMBI of SUPERB COMBI. Er zijn speciale hondenbenches voor in de bagageruimte. “Als je de hond per se op de achterbank wilt meenemen, kun je het beste een speciale hondengordel gebruiken (de Škoda-webshop verkoopt ze in verschillende maten). In combinatie met een beschermhoes, die als een soort hangmat tussen de hoofdsteunen van de voorstoelen en de achterbank bungelt”, besluit Šťastný.

Voor de ideale fietsendragers, bagageboxen en dakdragers bezoek je de Škoda-webshop. Hier profiteer je tot en met 31 augustus van extra voordeel. In de shop vind je ook afscheidingsrekken voor Škoda´s en handige bagagenetten voor in de kofferbak.