vernieuwdeskodaoctaviasportline2024-hero mobiel

14 februari 2024

Vernieuwde Škoda Octavia - hightech in luxe en comfort, aangescherpt in design

Met meer dan 7 miljoen verkochte exemplaren sinds 1996 is de Octavia een waar icoon binnen de Škoda-range. De vernieuwde Combi en hatchback  hebben dat succes-DNA volop in zich en gaan vérder. Het uiterlijk van de vernieuwde Octavia is aangescherpt en daarbij is de nieuwste generatie LED Matrix-koplampen beschikbaar. In het interieur valt het nieuwe infotainmentsysteem met 13 inch display op. Ook ChatGPT doet zijn intrede. In de nieuwe motorenrange zijn diverse 1.5 eTSI mild-hybridevarianten beschikbaar. De nieuwe Octavia komt inclusief nieuwe veiligheidssystemen in het tweede kwartaal van dit jaar naar Nederland.

De vernieuwde Octavia oogt scherp en modern dankzij de gewijzigde grille met daarnaast LED-koplampunits. De nieuwe modelgeneratie is er ook met de nieuwste LED Matrix-verlichting, die voor 40 procent extra lichtopbrengst zorgt, zonder daarbij tegenliggers te verblinden. Vóór en achter springen vernieuwde bumpers in het oog. Voor een optimale luchtflow zijn in de voorbumper air curtains geïntegreerd. Aan de achterzijde valt op dat de typenaam is uitgeschreven in de nieuwe Škoda-huisstijl. Daarbij zijn de C-vormige LED-achterlichten gewijzigd. Bij bepaalde uitvoeringen is dynamische afslagverlichting inbegrepen. Nieuwe, gestroomlijnde wieldesigns sluiten perfect aan bij de stijlvolle looks. Als vanouds is elke Octavia opvallend ruim en praktisch. Dat heeft zowel zakelijk als privé zo zijn voordelen.

ChatGPT-integratie

In de nieuwe Octavia zijn de 10 inch Virtual Cockpit en een vrijstaand 10 inch infotainment touchdisplay standaard. Optioneel is een 13 inch-versie leverbaar. Naar verwachting is de ChatGPT chatbot per medio 2024 te integreren in de Laura stemassistent. Dit biedt aanzienlijk meer mogelijkheden dan de stembediening alleen. Vanaf het Selection-uitrustingsniveau is een 15 Watt Phone box bij de standaarduitrusting inbegrepen. De USB C-poorten hebben een vermogen van 45 W. Daarmee zijn smartphones drie keer sneller dan voorheen op te laden. 

Innovatieve materialen

In de nieuwe Octavia maakt Škoda gebruik van gerecyclede materialen voor bijvoorbeeld bekledingsstoffen en afwerkingselementen. De lederen bekleding in de luxe uitvoeringen is op duurzame wijze gelooid door in plaats van chemicaliën schillen van koffiebonen te gebruiken.

Simply Clever

Simply Clever features zijn typisch Škoda. In de vernieuwde Octavia debuteren handigheidjes als de automatische bagageruimteafdekking (optie) en de centrale opbergbox achterin met ruimte voor tassen, flessen en bekers. De praktische tablethouders voor de achterpassagiers zijn nu ook leverbaar voor Octavia’s met sportstoelen. De ijskrabber in de tankklep en de optionele paraplu in de voordeur zijn gemaakt van innovatieve materialen.

Mild-hybride: 1.5 eTSI

Een handgeschakelde 1.5 TSI turbo-benzinemotor met een vermogen van 85 kW/115 pk staat aan de basis van het motorengamma voor de nieuwe Octavia. Net als de versie met 110 kW/150 pk is hij er als 1.5 eTSI ook met 48V mild-hybridetechnologie. Mede dankzij een lithium-ion accu kan de Octavia ‘zeilen’ met uitgeschakelde verbrandingsmotor. ACT+, het systeem dat twee cilinders uitschakelt bij lage belasting, versterkt de efficiency van de 1.5 TSI-motoren nog eens extra. Een automatische DSG-transmissie met dubbele koppeling is standaard op de mild-hybrideversies.

Verregaand veilig

Net als de nieuwe Superb en Kodiaq is de vernieuwde Octavia uitgevoerd met een Driver Alert-systeem. Dit systeem maakt gebruik van een slim algoritme om afleiding en vermoeidheid vast te stellen. Daarbij wordt niet alleen informatie van het elektromechanische stuursysteem verwerkt, maar bijvoorbeeld ook van Lane Assist. Het systeem kent drie waarschuwingsniveaus: aanbeveling, waarschuwing en escalatie.

Met het nieuwe, intelligente Park Assist (leverbaar in combinatie met de DSG-transmissie) kan de Octavia automatisch inparkeren op parkeerplaatsen die parallel aan en haaks op de rijbaan liggen. Naast de stuurbewegingen neemt het systeem ook het remmen en het aanhouden van de juiste snelheid over van de bestuurder. De auto stopt vanzelf als er een obstakel is. Met Remote Park Assist kan de Octavia zelfs inparkeren zonder bestuurder aan boord. Met de MyŠkoda app kan de bestuurder via Bluetooth namelijk communiceren met de auto. Door in de app de gewenste manoeuvre en de rijrichting te selecteren, parkeert de Octavia op de aangewezen parkeerplaats. De maximumsnelheid bedraagt daarbij 9,5 km/u. 

Het hoge veiligheidsniveau van de vernieuwde Octavia wordt nog eens benadrukt door de maximale score van vijf sterren in de Euro NCAP veiligheidstests, óók bij de testprocedure in 2022 met nog strengere eisen.

Vanaf tweede kwartaal in Nederland

De vernieuwde Škoda Octavia en Octavia Combi worden in het tweede kwartaal van dit jaar op de Nederlandse markt verwacht. Er is dan keuze uit diverse Design Selections, waaronder de sportief getinte Sportline. 

Meer details over de samenstelling van het gamma en de bijbehorende prijzen worden in aanloop naar de Nederlandse marktintroductie bekendgemaakt.

Bekijk onze voorraad Škoda's