kodiaq-sportline-fq.png-v007 hero mobiel

23 februari 2024

Waarom je wel of niet een SUV moet overwegen

Een SUV is een populair autotype. Veel consumenten hebben er een of willen er een. Maar wat is een SUV eigenlijk? Welke voordelen heeft een SUV? En: past een SUV eigenlijk wel bij jouw persoonlijke situatie?

Om maar meteen een vooroordeel uit de wereld te helpen: een SUV hoeft niet groot, duur en onzuinig te zijn. Vroeger was een SUV vooral groot, maar tegenwoordig heb je ook kleinere SUV-modellen. SUV staat trouwens voor Sport Utility Vehicle. De naam is in de jaren 90 overgewaaid vanuit Amerika.

De SUV is een multifunctionele auto. Net als de stationwagon, maar met als groot verschil dat de SUV hoger op zijn wielen staat. Daarom wordt een SUV ook wel een terreinauto genoemd. Maar dat wil niet zeggen dat een SUV altijd 4x4-aandrijving heeft. De meeste SUV’s hebben alleen voorwielaandrijving.

Hoge instap

Doordat een SUV hoger op zijn wielen staat, heb je een hogere instap en hogere zit in vergelijking tot een normale personenauto. Veel mensen vinden dat prettig. Je stapt gemakkelijker in en je hebt een beter zicht op het verkeer. Met name wat oudere automobilisten stellen dit op prijs.      

Een ander voordeel is dat een SUV minder moeite heeft met slecht wegdek en venijnige verkeersdrempels. En als je per ongeluk een stoepje meepakt, is dat niet zo erg. De bodemvrijheid (dat is de afstand tussen het wegoppervlakte en de onderkant van de auto) is vaak groot genoeg.

Een SUV is bij uitstek geschikt voor grotere gezinnen. Onder de grote achterklep gaat vaak een opvallend grote kofferbak schuil. Zo heeft de nieuwe Škoda Kodiaq een bagageruimte van maar liefst 910 liter. Die kun je zelfs uitbreiden naar 2105 liter door de achterbank neer te klappen.  

SUV als 7-zitter

Een SUV biedt plaats aan vijf inzittenden, maar soms ook aan zeven. De Škoda Kodiaq is bijvoorbeeld leverbaar als 7-zitter. Logischerwijze houd je dan wat minder bagageruimte over, maar op de momenten dat je de derde zitrij niet gebruikt, klap je hem simpelweg weg.

Is een SUV wat voor jou? Dat hangt ervan af. Je zult merken dat een SUV een fractie groter en zwaarder is dan een normale personenauto. Dat heeft logischerwijs gevolgen voor het verbruik en de wegenbelasting. Daartegenover staan de bovengenoemde pluspunten en de stoerdere uitstraling.

Verschillende Škoda SUV-modellen

Bij Škoda vind je verschillende SUV-modellen, zoals de Škoda Kamiq, de Škoda Karoq en de Škoda Kodiaq. Welke het best bij jou past, hangt van je wensen af. De compacte Kamiq is ideaal voor in de stad, terwijl de ruimere Karoq zich uitstekend leent voor een korte vakantie met een niet al te groot gezin. De Kodiaq is juist geschikt voor grote Zaterdagfamilies die er een actieve levensstijl op nahouden.   

Elektrische SUV

Ook voor een elektrische SUV kun je bij Škoda terecht. De Škoda Enyaq is een van de populairste elektrische auto’s van Nederland en is er ook als sportieve Škoda Enyaq Coupé.

Bekijk onze voorraad Škoda SUV's