header

24 februari 2023

ID. Buzz blaast historische Porsche Renndienst nieuw leven in

In de jaren vijftig, zestig en zeventig werd de Volkswagen Transporter ingezet als servicewagen voor de raceteams van Porsche. De donkerrode bussen van de Porsche Renndienst werden al snel net zo iconisch als de wagens die ze vervoerden en onderhielden. Oude tijden herleven nu, want acht Nederlandse Porsche Centra gaan de elektrische Volkswagen ID. Buzz inzetten als shuttlebus en gebruiken voor promotionele doelstellingen. Met een knipoog naar het verleden, want natuurlijk is de nieuwe Volkswagen-bus in dezelfde iconische kleurstelling uitgevoerd als de oorspronkelijke bussen van de Renndienst.

porscherenndienst17

Een waar icoon

De ingebruikname van de ID. Buzz valt precies samen met het jaar waarin Porsche zijn 75-jarig jubileum viert. Gezien de belangrijke rol die de oorspronkelijke Volkswagen Transporter - of ‘Bulli’ voor de liefhebbers - speelde, kan hiermee op ludieke wijze de succesvolle samenwerking van de twee merken gevierd worden. De donkerrode ‘Bulli’ was zeer populair vanwege zijn grote laadruimte, herkenbaarheid en betrouwbaarheid. Daarmee werd de bus een onmisbare schakel waar het raceteam van Porsche op kon bouwen. Als er de avond vóór de beslissende race nog snel een versnellingsbak of een motor moest worden vervangen, vonden de technici de nodige reserveonderdelen in de grote laadruimte van de Volkswagen-bus. Daarnaast diende de Transporter van tijd tot tijd ook als geïmproviseerd hotel voor de leden van het raceteam, en werd hij ingezet als autotransporter of zelfs als taxi om de coureurs van en naar de circuits te rijden.

De nieuwe Renndienst-Buzz

De verkregen cultstatus wordt nu nog eens extra onderstreept. De acht Nederlandse Porsche Centra en de importeur nemen ieder een op de originele Renndienst-bussen geïnspireerde ID. Buzz in gebruik. Onderhuids zijn de Renndienst-reïncarnaties een ID. Buzz personenversie met een 77 kWh accupakket en een 150 kW/204 pk elektromotor die de achterwielen aandrijft. Door het gebruiken als shuttlebus en voor promotionele doeleinden bij events, krijgen de ID. Buzz Renndienst-versies op termijn misschien wel net zo’n cultstatus als de iconische Bulli’s van weleer.

porscherenndienst11