Multivan Multitalent

27 mei 2021

Volkswagen Multivan – een allround multitalent

Neem de beste bestelwagen van zijn tijd en voeg daar het rijcomfort van een auto en een ongekende variatie in het interieur aan toe. Het resultaat is een absolute succesformule, in de vorm van de Volkswagen Multivan, die al generaties lang een icoon is. Zelfs een compleet nieuwe Multivan blijft altijd trouw aan het DNA van die allereerste. En precies dat gaat nu wederom gebeuren. Vóór het einde van dit jaar onthult Volkswagen Bedrijfswagens een compleet nieuwe generatie van de Multivan.

Zijn unieke DNA heeft de Multivan tot één van de meest succesvolle en bekende busjes allertijden gemaakt. Een auto-multitool voor het gezin, het bedrijf (vooral voor luxe personenvervoer), sport, vrijetijd en vakantie. Tot dusver heeft Volkswagen vier generaties van de Multivan gebouwd. Een update van de huidige generatie volgde in 2019: de Multivan 6.1.

Met de nieuwe generatie Multivan slaat Volkswagen Bedrijfswagens dit jaar een brug naar de toekomst. Het wordt de beste Multivan ooit: duurzamer, comfortabeler, veiliger, intelligenter, connected en van een hogere kwaliteit dan ooit tevoren. Hiermee brengen de specialisten van Volkswagen Bedrijfswagens het unieke DNA van het Multivan-icoon en de daarmee verbonden lifestyle over naar het tijdperk van de digitale, connected en geëlektrificeerde auto’s.

Een besteller, personenauto en camper in één

Volkswagen presenteerde in september 1985 een nieuwe modelversie van de T3 op de IAA in Frankfurt: de allereerste Multivan. Het was een nooit eerder vertoonde mix van een besteller, personenauto en camper waarin comfortabele rijeigenschappen en een multivariabel interieurconcept met elkaar werden verenigd. Achterin kon de achterbank worden omgebouwd tot een ligruimte. Er was ook een uitklapbare tafel in het oorspronkelijke Multivan-model. Beide transformeerden de bus indien nodig binnen enkele seconden tot een compacte camper voor minimalisten.

De Volkswagen Transporter, oorspronkelijk bedoeld als een praktisch stuk gereedschap op wielen, zorgde voor het constructieve DNA voor dit alles en droeg ​​ook bij aan het charismatische ontwerp. Vorm volgt functie was het credo: bewegingsruimte met een korte overhang achter en een steile voorruit. Binnenin zaten de bestuurder en voorpassagier direct boven de vooras en ervoeren ze de rijervaring die zo typerend was voor een ‘Bulli’, hoog boven de wereld van de personenauto.

Gloednieuw, maar toch als vanouds

De 35 opvolgende jaren bleef Volkswagen Bedrijfswagens het idee van de Multivan perfectioneren en werd het icoon generatie na generatie aangepast aan de eisen van die tijd. Nieuwe stoelrailsystemen, nieuwe draai- en enkele stoelen, variabele tafels, steeds intelligentere infotainment- en assistentiesystemen en een surplus in efficiëntie en veiligheid vergezellen de Multivan door de jaren heen. Maar het oorspronkelijke DNA en dus de eigenschappen die overeenkomen met een spreekwoordelijk Zwitsers zakmes op wielen, bleven en blijven altijd onaangetast. Waaronder de unieke positie van de voorstoelen, de maximale flexibiliteit en de praktische toegang tot de achterkant via de bestuurders- en voorpassagiersstoel.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.