50jaargolf-productieinwolfsburg hero mobiel

10 jun 2024

50 jaar Golf: een halve eeuw Golf-productie in Wolfsburg

Wolfsburg en de Golf zijn al vijftig jaar onlosmakelijk met elkaar verbonden. De productie van de eerste-generatie Golf begon in het voorjaar van 1974 in Volkswagen’s hoofdfabriek. Deze week werd dit jubileum door Volkswagen uitbundig gevierd, samen met alle productiemedewerkers, onder het motto ‘50 jaar Golf-productie’. Dit is het verhaal van de auto die al een halve eeuw van grote betekenis is voor de deelstaat Nedersaksen – en ver daarbuiten.

Voor veel mensen in Nedersaksen is de Golf een stukje van thuis. Iets waarmee ze zich kunnen identificeren. Net zoals de Kever - zijn iconische voorganger - dat vroeger was, staat de Volkswagen Golf al vele jaren symbool voor betaalbare mobiliteit op het hoogste technische niveau. Dat wordt ook door statistieken onderbouwd: in Nederland en ook in Duitsland is de Golf de absolute favoriet en behoort hij tot het meest vertegenwoordigde model op de weg. Je mag gerust stellen dat de Golf een hele generatie heeft gevormd, een nieuwe voertuigklasse heeft gecreëerd en zich met meer dan 37 miljoen verkochte exemplaren heeft gevestigd als een internationale bestseller in meer dan zeventig landen. Tijdens de viering van vijftig jaar Golf-productie in Hal 12 van de Wolfsburgse fabriek, werd dat door Thomas Schäfer, de CEO van Volkswagen, treffend verwoord: “We houden van de Golf!”.

De auto voor iedereen

Jong of oud, vakmensen, technici en hoogopgeleiden – de Golf is een hit in alle lagen van de bevolking, over alle generaties heen. Tegelijkertijd belichaamt de bestseller uit Wolfsburg wat Volkswagen zo succesvol maakt: constante innovatie, teamwerk, passie en toegewijde collega’s, die zorgen dat elke Golf voldoet aan de criteria van Volkswagen. Het vijftigjarig productie-jubileum van de Golf werd deze week uitbundig gevierd in Hal 12 in Wolfsburg, waar het model al sinds jaar en dag wordt gebouwd. Tijdens de ceremonie, die werd begeleid door muziek van de Volkswagen Big Band, stonden de werknemers van de fabriek in Wolfsburg centraal. 

Nicola Benenati bijvoorbeeld, werkt al 45 jaar aan de productielijn van de Golf en is dus betrokken geweest bij de bouw van alle (!) acht generaties. Ook Roland Walter, die veertig jaar geleden getuige was van de productiestart van de tweede generatie Golf in de toen nieuw gebouwde hal, vertelde over hoe de productie de afgelopen decennia is veranderd. Meer dan de helft van de 37 miljoen Golfs die de afgelopen vijftig jaar wereldwijd werden verkocht, werd geproduceerd in Wolfsburg – dat zijn ruim twintig miljoen exemplaren! Als kers op de taart werd tijdens de feestelijke ceremonie ook een heel speciale Golf onthuld: stagiairs presenteerden een Golf 8 die ze hadden versierd met een collage van foto’s van medewerkers. Dit unieke model maakt nu deel uit van het interne wagenpark van de fabriek.

’s Werelds grootste autofabriek

De Wolfsburger-fabriek, gelegen aan het Mittellandkanaal tussen Hannover en Maagdenburg, vormt het kloppend hart van Volkswagen. In het enorme complex in Wolfsburg bevindt zich niet alleen het hoofdkantoor van Volkswagen Personenauto’s, maar ook ‘s werelds grootste autofabriek. Dagelijks zijn er ongeveer 70.000 werknemers te vinden op een oppervlakte van 1,6 vierkante kilometer. Tot nu toe zijn er meer dan 48 miljoen auto's geproduceerd in Wolfsburg: met een productievolume van meer dan twintig miljoen exemplaren is de Golf het meest gebouwde model in de fabriek. Op de tweede plaats volgt de Kever, waarvan tussen 1946 en 1975 bijna twaalf miljoen exemplaren in Wolfsburg zijn vervaardigd. Naast de Golf en Golf Variant worden intussen ook de Touran en Tiguan in Wolfsburg geproduceerd. Aan het eind van het jaar wordt de nieuwe Tayron aan deze lijn toegevoegd. Met dank aan de onuitputtelijke passie van de productiemedewerkers uit Wolfsburg.