MIB4 ID.7 hero mobiel

8 april 2024

De evolutie van MIB4: tailormade navigatie voor elektrische Volkswagens

In een tijd waarin navigatie-apps op smartphones ons de weg wijzen, leggen we bij Volkswagen de lat nog hoger met ons innovatieve MIB4 infotainment- en navigatiesysteem. De nieuwste versie, die gebruikt wordt in zowel de nieuwe Tiguan als de nieuwe Passat, bevat nu ook EV-routeplanning. We vertellen je graag over het denkproces achter deze – behoorlijk significante – vooruitgang.

Eerst een korte (her)kennismaking: Volkswagen’s infotainmentplatform draagt de naam MIB4 en is inmiddels de vierde generatie in gegaan. MIB4 biedt bestuurders alles op het gebied van infotainment, navigatie en auto-instellingen. De grafische interface, structuur en menu-navigatie zijn zo ontworpen dat de bediening gebruiksvriendelijk, intuïtief en ook volledig aanpasbaar is. Toch is er altijd nog ruimte voor verbetering. Daarom is aan de nieuwste versie van MIB4 de mogelijkheid voor EV-routeplanning toegevoegd. “Google Maps en Waze hebben ons laten zien wat de toekomst van navigatie is”, vertelt Axel Heinrich, Hoofd Innovaties bij Volkswagen. “Daarom hebben we ons eigen navigatiesysteem naar een next level getild.” 

De kracht van samenwerking

De realiteit is dat, hoewel externe apps als Google Maps uitblinken in kaartgegevens en verkeersinformatie, ze een belangrijk aspect missen voor elektrische voertuigen: informatie over je accu. De nieuwste versie van MIB4 biedt bestuurders van een elektrische of plug-in hybride Volkswagen cruciale details over hun actieradius, laadopties en geschatte laadtijden, waardoor ze met vertrouwen de weg op kunnen. Hoe Volkswagen deze geavanceerde functionaliteit heeft bereikt, zonder afhankelijk te zijn van externe apps? Door een slimme samenwerking aan te gaan met Google. Tenslotte zijn ze een derde partij met ongeëvenaarde kaartgegevens. Door gegevens uit te wisselen, kan elke Volkswagen die is voorzien van MIB4 nauwkeurige voorspellingen doen over de actieradius en laadbehoeften. Aan privacy is natuurlijk ook gedacht: je moet specifiek toestemming verlenen om je (laad)gegevens te kunnen delen.

mib4

Niet alleen de snelste route, ook de meest efficiënte

Door deze toevoeging is het MIB4 infotainment- en navigatiesysteem van Volkswagen niet alleen een technologische doorbraak, maar ook een compromisloze benadering van gebruiksgemak en gegevens-privacy. Met deze innovatie onderweg kun je als bestuurder van een volledig of deels elektrische Volkswagen gerust zijn, wetende dat je niet alleen de snelste route volgt, maar ook de meest efficiënte.