ID over the air update

5 juli 2021

Volkswagen ID. modellen krijgen vanaf nu een Over-the-Air update

Met ingang van deze zomer gaat Volkswagen modellen uit de ID. Family regelmatig voorzien van software-updates die via de ingebouwde simkaart naar de auto gezonden worden. Daarmee wordt Volkswagen het eerste en enige volumemerk dat deze innovatieve Over-the-Air updates op brede schaal beschikbaar maakt voor klanten. Al in juli wordt de nieuwste softwareversie ‘ID.Software2.3’ via mobiele data-overdracht geleverd aan ID.3-klanten die lid zijn van de ‘First Movers Club’. Updates voor alle ID.3-, ID.4– en ID.4 GTX-klanten volgen aansluitend. In de toekomst gaat Volkswagen de software in zijn ID.-modellen elke twaalf weken updaten.

“Volkswagen schakelt snel op het gebied van digitalisering”, zegt Ralf Brandstätter, CEO van het merk Volkswagen. “Na de succesvolle introductie van onze volledig elektrische ID. Family zetten we opnieuw de toon. We creëren een compleet nieuwe, digitale klantervaring met nieuwe functies en nog meer comfort – elke twaalf weken. Daarmee zijn we het eerste grote volumemerk dat regelmatig uitgebreide Over-the-Air updates gaat leveren. Dit betekent een belangrijke mijlpaal in de implementatie van onze ‘ACCELERATE’ strategie, die Volkswagen voorbereidt op de connected, digitale mobiliteit van de toekomst.”

De eerste update

De eerste update voor de elektrische ID.-modellen bevat tal van functionele verbeteringen. Voorbeelden zijn vernieuwde ID. Light-functies in het interieur, geoptimaliseerde omgevingsherkenning en daarmee verbeteringen aan de dynamische groot-lichtassistent, op een aantal punten verbeterd bedieningsgemak, een nieuw design voor het infotainmentsysteem en verbeterde prestaties en stabiliteit van de digitale systemen in de auto.

De software-updates worden via mobiele data-overdracht rechtstreeks ge-upload in de centrale high-performance ICAS computers (In Car Application Server). In eerdere modelgeneraties werden voertuigfuncties aangestuurd door een groot aantal controle-units. De nieuwe elektronische voertuigarchitectuur van de ID.-modellen doet dat centraal. Dit systeem is niet alleen krachtig en slim, maar vereenvoudigt ook het uitwisselen van data en functies tussen systemen in de auto. En het maakt het mogelijk om via Over-the-Air updates tot 35 controlesystemen in de auto centraal en Over-the-Air te updaten.

Nauwe organisatie voor optimale software

De stuwende kracht achter de digitalisering bij Volkswagen is een nauwe samenwerking tussen de specialisten van Volkswagen ID.Digital en CARIAD, de software-organisatie van de Volkswagen Groep. Het merk profiteert van de cloud van de onderneming en de ‘agile’ software-ontwikkelingsmethode die CARIAD hanteert. “Over-the-Air updates zijn een centrale functie van de digitale, connected auto”, verklaart CARIAD CEO Dirk Hilgenberg. “Ze gaan voor klanten een vanzelfsprekendheid worden, net als het downloaden van het nieuwste besturingssysteem of apps voor je smartphone.”

De toekomst van mobiliteit

Met Over-the-Air updates legt Volkswagen ook de fundering voor een nieuwe digitale productstrategie. In de toekomst hoeven klanten bij de aanschaf van een auto niet definitief te kiezen over de opties voor hun auto, of na te denken welke configuratie een hogere restwaarde zal hebben. In de toekomst kunnen extra functies en innovatieve technologie via software-updates namelijk ook later, dus na de aankoop, worden toegevoegd.

De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.