Vraag elektrische occasions groeit

13 augustus 2021

Vraag elektrische occasions groeit

De vraag naar volledig elektrische auto’s blijft toenemen en het aanbod groeit ook. Veel particulieren hebben vooral interesse in occasions. Door het groeiende aanbod aan EV’s groeit het aanbod van elektrische occasions ook gestaag. Waar het eerst voornamelijk zakelijke rijders waren die volledig elektrisch rijden, zien we nu ook steeds meer particulieren die willen stekkeren.

Inmiddels zijn de eerste ‘serieuze’ elektrische auto’s alweer zo’n tien jaar oud. Waar kunt u allemaal rekening mee houden wanneer u een elektrische occasion wilt aanschaffen? Lees hieronder ons advies.

De voordelen van een elektrische occasion
 • Tot en met 2024 betaalt u geen wegenbelasting
 • Het aanbod EV’s op de occasionmarkt groeit dus de prijzen dalen
 • U levert hiermee een belangrijke bijdrage aan het milieu doordat u geen uitstoot heeft. Uit onderzoek blijkt dat een elektrische auto écht beter is voor het milieu dan een auto met een fossiele brandstof
 • U kunt alle milieuzones in met een auto zonder uitstoot
 • Lage onderhoudskosten doordat een elektrische auto veel minder bewegende delen en geen olie heeft
Maak gebruik van subsidie

Als particulier kunt u gebruik maken van de SEPP: Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren. Het potje voor subsidie in 2021 voor gebruikte elektrische personenauto’s is leeg. Vanaf 3 januari 2022 is er nieuw subsidiebudget beschikbaar voor gebruikte personenauto’s. U kunt subsidie aanvragen vanaf 3 januari 2022 09:00 uur.

U kunt aanspraak maken op deze subsidie wanneer u een gebruikte elektrische personenauto aanschaft (via koop of lease). Het bedraagt € 2.000 en hiermee wil de overheid mensen stimuleren om elektrisch te gaan rijden.  Klik hier om te lezen welke voorwaarden er verbonden zijn aan de SEPP.

Wel of niet verstandig, een elektrische occasion?

Er bestaan rond de koop van volledig elektrische occasions wat vragen. We geven er hieronder zoveel mogelijk antwoord op. Staat uw vraag en antwoord er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kunnen we u alsnog helpen.

 • Hebben gebruikte elektrische auto’s een lagere accucapaciteit door accudegradatie?

Bij smartphones is de kwaliteit van de accu na twee jaar veel minder goed. Gelukkig, zo blijkt uit de praktijk, is bij auto’s de accudegradatie een stuk minder ernstig. Uit onderzoek blijkt dat auto’s van 5 jaar oud vaak nog meer dan 90% accucapaciteit hebben.

 • Wat voor onderhoud heeft een EV nodig?

Een volledig elektrische auto heeft veel minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. Ze hebben namelijk geen versnellingsbak, geen uitlaat, geen bougies, geen luchtfilter, geen olie. De onderhoudskosten zijn dus een stuk lager, doordat er minder onderdelen zijn. Natuurlijk heeft een elektrische auto nog gewoon onderhoud nodig. Een periodieke inspectie is noodzakelijk om te controleren of bijvoorbeeld de accu nog naar behoren presteert en of de remmen nog goed genoeg functioneren. Bij een standaard servicebeurt worden zaken gecontroleerd als de conditie van de accu, de stekkeraansluiting en kabels. Volgens het Duitse Institut Für Automobilwirtschaft liggen de gemiddelde onderhouds- en reparatiekosten van een elektrische auto zo’n 35 procent lager dan bij een auto met verbrandingsmotor.

 • Oudere auto’s, oudere technieken. Hoe is de actieradius van elektrische occasions?

De technieken in auto’s en dus ook elektrische auto’s ontwikkelen in een heel hoog tempo door. Dit resulteert ook in een steeds grotere actieradius en dit betekent inderdaad dat elektrische occasions een minder grote actieradius hebben. Over het algemeen is deze niet kleiner dan 150 kilometer. Houd hier dus goed rekening mee bij de aanschaf van uw occasion.

 • Hoe zit het met de restwaarde van elektrische auto’s?

De restwaarde van een elektrische auto hangt voor een heel groot deel samen met de accu. Dat is het duurste onderdeel van de auto. Zoals hierboven is omschreven, blijft deze na jaren goed gebruik, nog erg goed functioneren. Dit zorgt voor een positief effect op de restwaarde. In 2019 heeft ING onderzocht dat nieuwe elektrische auto’s na 5 jaar zo’n 50% van hun waarde hebben verloren. Bij brandstofauto’s zit dit doorgaans tussen de 60 en 70%.

Hoe zit het met de bijtelling?

Wilt u als particulier een elektrische auto kopen? Dan hoeft u dit stukje niet te lezen. Bijtelling geldt namelijk alleen maar wanneer een auto op naam van de zaak staat en wanneer hiermee meer dan 500 kilometer per jaar privé mee wordt gereden.

Bijtelling wordt altijd berekend over de nieuwe waarde van een auto. Dus als u een elektrische occasion koopt, geldt het bijtellingspercentage niet over de aanschafwaarde waar u of uw werkgever de auto voor kocht. De bijtelling op een auto wordt altijd 60 maanden vastgezet. Als deze 5 jaar voorbij zijn, wordt na die periode het bijtellingspercentage opnieuw berekend aan de hand van de bijtellingsregeling die op dat moment geldt.

De afgelopen jaren waren er wijzigingen in het bijtellingpercentage. Bekijk hieronder de percentages en maximale cataloguswaarden:

Jaar2018201920202021
Bijtellingspercentage4%4%8%12%
Maximale waardeGeen€ 50.000€ 45.000€ 40.000
Tips bij de aankoop van een elektrische occasion
 • Bepaal of een elektrische auto bij u past op een realistische manier. Koop bijvoorbeeld niet uw auto omdat u één of twee keer per jaar met de auto op vakantie gaat, maar bepaal of een elektrische auto bij u past voor de andere 95% van het gebruik.

Een elektrische auto kan u namelijk een hoop geld besparen. De elektriciteit waarmee u uw EV oplaadt is goedkoop, onderhoud is bijzonder voordelig en u betaalt tot in ieder geval 2024 geen wegenbelasting. Als u dan toch écht met een brandstofauto op vakantie kunt, is huren ook altijd nog een optie.

 • Maak een lange en uitgebreide proefrit om te bepalen wat de actieradius in de praktijk is. Rijd de auto (bijna) helemaal leeg.
 • U kunt de accu van een elektrische auto altijd door de officiële dealer laten doormeten. De dealer kan samen met u beoordelen of de accucapaciteit nog goed is.
 • Kijk of de elektrische auto kan snelladen. Bepaalde merken, zoals Ford en Mercedes, hebben niet bij alle volledig elektrische modellen de mogelijkheid om de auto via een snellaadpunt op te laden. Wanneer u dan wil wachten op een volle accu, moet u maar liefst acht uur lang duimen draaien.
Private lease een EV

Wilt u liever uw spaargeld op uw spaarrekening laten staan? U kunt een elektrische auto natuurlijk ook private leasen. Klik op de onderstaande button om het aanbod te kijken; voor zowel koop als private lease.