Audi mobiel2

17 januari 2024

Audi levert in 2023 wereldwijd ruim 50% meer elektrische auto’s

Audi leverde in 2023 wereldwijd zo’n 1,9 miljoen nieuwe auto’s af, een toename van ruim 17 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Meer dan 178.000 Audi’s daarvan waren volledig elektrisch aangedreven, een stijging van 51 procent ten opzichte van een jaar geleden. Daarmee vormde 2023 voor Audi een positieve voorbode van een uitdagend jaar van transformatie, met een duidelijke focus op elektromobiliteit. De volgende belangrijke stap in die transformatie is de wereldpremière van de Audi Q6 e-tron, aan het einde van het eerste kwartaal. De onthulling van de Q6 e-tron markeert tevens de start van een groots modellenoffensief in 2024.

“Audi is een sterk merk met een duidelijke focus op een elektrische toekomst”, verklaart Audi-CEO Gernot Döllner. “De grote vraag naar onze modellen fungeert als een prettig startpunt voor het nieuwe jaar. In 2024 en 2025 versterken we ons portfolio verder en verjongen we met tal van nieuwe modellen. De focus ligt daarbij op onze geavanceerde elektrische auto’s. Ook geven we ons merk de komende jaren een sterke basis met een geheel nieuwe generatie modellen met verbrandingsmotoren en plug-in hybride-aandrijving.”

q4 e-tron

Sterk toenemende vraag naar Audi e-modellen

In 2023 steeg het aantal afgeleverde Audi’s in alle regio's wereldwijd en groeide het merk harder dan de totale markt. Vooral de sterke toename in de vraag naar volledig elektrische modellen vormt voor Audi een bevestiging dat het merk met zijn elektrificatiestrategie de goede weg is ingeslagen. Audi leverde vorig jaar ruim 178.000 geheel elektrische auto’s aan klanten, een toename van 51 procent. Er was vooral veel vraag naar de Audi Q4 e-tron (+112 procent).

“Het aantal afgeleverde Audi’s nam in 2023 met ruim 17 procent toe”, licht Hildegard Wortmann, lid van de Raad van Bestuur van Audi AG voor Sales en Marketing, toe. “We zagen een sterke groei, vooral in onze kernmarkten Europa, de VS en China, terwijl we de elektrificatie van ons gamma verder hebben versneld. Waarmee we ervoor zorgen dat steeds meer consumenten onze elektrische modellen zelf kunnen ervaren.”

In Nederland stabiliseerden de Audi-verkopen zich in 2023, met in totaal 14.076 afgeleverde Audi’s, een plus van ruim 1 procent vergeleken met het jaar ervoor.

Modeloffensief

Audi zet de elektrificatiefocus ook in 2024 nadrukkelijk voort. De beschikbaarheid van de vernieuwde Audi Q4 e-tron is daarvan al een voorbode. De wereldpremière van de Audi Q6 e-tron aan het einde van het eerste kwartaal is eveneens een highlight voor het nieuwe jaar en markeert tevens het debuut van het nieuwe Premium Platform Electric (PPE), dat speciaal voor elektrische modellen werd ontwikkeld. Dat platform vormt tevens de basis voor de nieuwe A6 e-tron die zich in 2024 laat zien. 

Maar ook op het gebied van modellen met conventionele verbrandingsmotoren en plug-in hybridetechnologie is er volop nieuws, bijvoorbeeld in de vorm van de vernieuwde A3 line-up en de beschikbaarheid van de recent gelanceerde vernieuwde Audi Q8.

q8 e-tron

Bekijk onze elektrische Audi voorraad