skodaepiq3 hero mobiel

15 maart 2024

Škoda boekt sterke resultaten in 2023 en zet transformatie naar e-mobiliteit voort

De Škoda Auto Groep noteerde over 2023 een recordomzet van € 26,5 miljard, een toename van ruim 26 procent ten opzichte van het jaar ervoor. In lijn met die positieve resultaten steeg de winst met 182 procent tot € 1,8 miljard. Tevens zag de Tsjechische autofabrikant de winstmarge groeien tot 6,7 procent (2022: 3%). Wereldwijd leverde Škoda afgelopen jaar 866.800 nieuwe auto’s af aan klanten, een stijging van 18,5 procent. Met 81.700 exemplaren noteerde de Enyaq-familie het hoogste groeipercentage van alle Škoda-modellen (+52,1%), waarmee hij in veel Europese markten tot de populairste elektrische auto’s behoort.

Škoda boekte deze resultaten ondanks een uitdagend marktklimaat, geopolitieke onzekerheden, stijgende materiaal- en grondstoffenprijzen en een afnemende koopkracht bij consumenten. 

Aantrekkelijk en vernieuwde line-up

De positieve financiële resultaten zijn te danken aan het verregaand gemoderniseerde modellenprogramma van Škoda, dat nu de meest uitgebreide line-up aan modellen en aandrijflijnen in de historie van het merk omvat. Zo levert Škoda momenteel volledig elektrische modellen, plug-in en mild-hybride aandrijflijnen én efficiënte verbrandingsmotoren. Het afgelopen jaar heeft Škoda het portfolio aanzienlijk vernieuwd, met onder meer de aangescherpte Scala en Kamiq én de nieuwste generaties van Škoda’s topmodellen: de Kodiaq, Superb en Superb Combi.

financieumlleresultaten2023
klauszellmer-ceoskodaauto

Succesvolle internationaliseringsstrategie

Naast doorlopende investeringen op belangrijke strategische gebieden breidt Škoda zijn mondiale voetafdruk continu verder uit naar nieuwe groeimarkten, om de succesvolle resultaten ook op de lange termijn te waarborgen. In 2023 debuteerde Škoda op de Vietnamese markt. Vietnam biedt veelbelovende groeimogelijkheden en fungeert voor Škoda als toegangspoort tot de dynamische ASEAN-regio. Bovendien heeft Škoda zijn terugkeer naar Kazachstan aangekondigd, waar het merk de Kodiaq, Kamiq, Karoq en Octavia gaat leveren, die lokaal in Kostanay geassembleerd worden.

Škoda’s strategische EV-offensief: Elroq en Epiq 

Met de wereldpremière van de Elroq later dit jaar versnelt Škoda zijn e-mobility offensief, dat de komende jaren voorziet in de lancering van zes elektrische modellen. Met deze stap breidt de Tsjechische autofabrikant zijn elektrische portfolio uit naar de concurrerende klasse van de compacte SUV‘s. De Elroq wordt Škoda’s eerste elektrische model dat zich onderscheidt door de Modern Solid-designtaal. Bovendien blikt de Škoda Epiq alvast vooruit op Škoda’s visie op een betaalbare elektrische SUV. De Epiq, waarvan de introductie gepland staat voor 2025, wordt leverbaar vanaf ongeveer € 25.000. Om de transformatie naar elektromobiliteit een extra boost te geven, blijft Škoda de komende jaren miljarden euro’s investeren.