Large JPG-IC0186

29 november 2021

Zeven wintertips voor uw elektrische Volkswagen

De dagen worden korter, de temperaturen dalen en steeds vaker staat u in de ochtend uw ruiten te krabben. Het is duidelijk, de winter komt er weer aan. Rijdt u een elektrische auto? Dan heeft de winter nogal gevolgen voor uw rijgedrag. Welke gevolgen dit dan zijn en hoe u het beste voorbereid kunt zijn op het winterse weer vertellen wij u aan de hand van zeven wintertips voor uw elektrische Volkswagen.

1. Verwarm uw Volkswagen vóór

Uw elektrische Volkswagen kunt u door middel van de We Connect app voorverwarmen. Gebruik deze functionaliteit vooral wanneer uw auto nog aangesloten is aan de laadpaal. Zo verbruikt u geen energie van het accupakket en zit u er warm bij wanneer u met een volle accu wegrijdt. De app heeft een handige timer. De verwarming activeert dan automatisch op uw gewenste tijdstip.

1Verwarm voor2
2Stoelverwarming3

2. Maak optimaal gebruik van stoelverwarming

Terwijl buiten de temperaturen richting het vriespunt daalt, zit u er altijd warm bij. Om zoveel mogelijk energie te besparen is het verstandig om gebruik te maken van stoelverwarming in plaats van de temperatuurregeling. Stoelverwarming kost natuurlijk veel minder energie dan het verwarmen van uw gehele auto. 

3. Cruise Control gebruiken

Eindelijk klaar om de weg op te gaan? Top! Zorg tijdens uw rit dat u zoveel mogelijk op cruise control rijdt. Net als bij een verbrandingsmotor, verbruikt het accupakket het minste energie bij het aanhouden van een constante snelheid. 

3Cruise control
Large JPG-IC0180

4. Rijd weg op winterbanden

Uw banden hebben een grote invloed op de hoeveelheid energie uw elektrische Volkswagen dient te leveren. Rijdt in de winter altijd op winterbanden. Met winterbanden heeft u namelijk extra grip op het wegdek en zo gaat er minder energie verloren. Overigens is extra grip ook nog eens goed voor de veiligheid in uw auto. Nu we het toch over banden hebben. Let goed op de bandenspanning van uw Volkswagen. Is de spanning van uw band te laag, heeft uw auto meer energie nodig en gaat het verbruik daarmee omhoog.

5. Minimaliseer het gewicht

Met zoveel ruimte in uw elektrische Volkswagen is het verleidelijk om dit als opslag te gebruiken. Om uw actieradius in de wintermaanden zo goed mogelijk te optimaliseren, dient u zo min mogelijk (onnodig) gewicht mee te nemen op uw rit. Een verlaging van het gewicht heeft een positief effect op een hogere actieradius.

Large JPG-IC0182
7Rij rustig en anticipeer

6. Rustiger rijgedrag

Het aannemen van een rustiger rijgedrag heeft een positief effect voor uw actieradius. Probeer in plaats van te remmen het gas zoveel mogelijk los te laten om te vertragen. Wanneer u het gaspedaal los laat, wint uw elektrische Volkswagen namelijk energie. Zoals hier boven al verteld, door geleidelijk te rijden en zo min mogelijk te remmen, vergroot u fors het actieradius. 

7. Plan uw rit

Maak tijdens uw rit zoveel mogelijk gebruik van uw navigatiesysteem voor de meest efficiënte routes. Gaat u voor een langere reis op weg? Zorg altijd voor de meest zuinige (eco)modus voor het stroomgebruik en maak gebruik van handige apps om gemakkelijk snelladers langs uw route te vinden. 

5Plan je rit3