MEBplatform-BUZZ-1920-1080

27 juni 2023

Het MEB-platform, wat is het?

Een term die je waarschijnlijk veel voorbij hoort komen wanneer je op zoek gaat naar een elektrische auto van Volkswagen, Audi, SEAT of Škoda; het MEB-platform. MEB staat voor ‘Modulaire E-Antriebs Baukasten’, ook wel Modular Electrification Toolkit genoemd. Het platform is speciaal ontwikkeld om de nieuwe generaties elektrische auto’s op te plaatsen die vallen onder de Volkswagen Group. Ontdek hier wat het MEB-platform precies is en wat de voordelen zijn.

MEB-Platform Volkswagen

Het MEB-platform is een standaardplatform waar verschillende modellen van Volkswagen, Audi, SEAT en Škoda op gebouwd zijn. Ieder merk heeft zijn eigen sausje over het platform gegoten. De platte batterijen die in het platform zitten, zijn in de vloer van de auto weggewerkt. Dit zit aangesloten aan twee elektromotoren: de één is verbonden met de voorwielen en de ander met de achterwielen. Op die manier heb je een vierwielaandrijving, gevoed door één grote batterij.

Individuele batterijsystemen

Met zijn opdeelbaar batterijensysteem is MEB doelgericht afgestemd op het bouwen van individuele auto's. Stadsauto's hebben natuurlijk een minder grote batterijcapaciteit nodig. Dit bespaart kosten, waardoor de auto goedkoper kan worden aangeboden. Een grotere batterij voor limousines zorgt voor meer vrijheid en meer actieradius. Bovendien zorgt de plaatsing van de batterij in het midden van het voertuig voor een laag zwaartepunt en een evenwichtige verdeling van het gewicht. 

MEB_ID
IMG_5572
Klimaatakkoord van Parijs

De Duitse verkeerssector zou tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40 tot 42 procent moeten terugdringen, om te voldoen aan de richtlijnen van de klimaatakkoorden van Parijs. Dit heeft 'Platform toekomst van de mobiliteit' uitgerekend, dat door het ministerie van verkeer in het leven werd geroepen. Dit doel kan alleen bereikt worden als er in 2030 zo'n zeven tot tien miljoen uitstootvrije auto's op de weg rijden. Het MEB-platform zou beslissend kunnen zijn om in de buurt van deze doelstelling te komen en daarmee ook dichter bij de visie van Volkswagen; een elektrische auto voor iedereen. 

Ontdek alle modellen met het MEB-platform