Volkswagen deuren gesloten

11 december 2023

Volkswagens houden deuren gesloten bij naderend gevaar van achteren

De nieuwste generatie van Volkswagen’s uitstapwaarschuwing helpt gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. Het systeem geeft de bestuurder en de passagiers een seintje wanneer andere weggebruikers de geparkeerde Volkswagen naderen. Met name fietsers lopen in druk stadsverkeer een groot risico om tegen een onverwacht openzwaaiend portier aan te rijden. Het systeem, dat zowel op de voor- als achterportieren werkt, wordt standaard geleverd op de elektrische ID.7 én de nieuwe Passat en Tiguan. Voor de Golf, ID.4 en ID.5 is het systeem optioneel te bestellen.

De standaard veiligheidsuitrusting van de nieuwe, elektrische Volkswagen ID.7 is bijzonder compleet. Het systeem checkt het gebied achter de auto door middel van twee radarsensoren (op de linker- en rechterhoek van de bumper) en informeert de inzittenden bij het uitstappen voor mogelijk gevaar. Als bijvoorbeeld een fietser de auto nadert, licht in eerste instantie een waarschuwingssignaal in de buitenspiegels op. Wordt de deurhendel desondanks gebruikt, dan blijft het portier korte tijd vergrendeld. Als het portier vervolgens toch wordt geopend, klinkt een waarschuwingssignaal. Het systeem blijft drie minuten actief nadat de auto is geparkeerd en het contact is uitgeschakeld.

Systeem ook in de nieuwe Passat en Tiguan

In de nieuwe Passat en Tiguan werkt de uitstapwaarschuwing in grote lijnen hetzelfde als in de ID.7. Met behulp van LEDs in de buitenspiegels worden de inzittenden gewaarschuwd voor een naderende weggebruiker. Als de deurhendel dan toch wordt gebruikt, klinkt er een waarschuwingssignaal via de luidspreker in het betreffende portier. De vertraging op de ontgrendeling – zoals de ID.7 die heeft – kan in de Passat en Tiguan niet worden toegepast vanwege de mechanische portiersloten.

Tegen meerprijs kan uitstapwaarschuwing ook worden besteld op de ID.4 en ID.5. Voor deze modellen werkt het in grote lijnen hetzelfde als in de ID.7. De waarschuwingslampjes in de buitenspiegels lichten echter alleen op als bij naderend gevaar de deurhendel wordt gebruikt. Het akoestische waarschuwingssignaal en de elektronische vertraging op de ontgrendeling zijn identiek aan die van de ID.7.

Pionier: de Golf

De eerste Volkswagen met een waarschuwingssysteem voor uitstappen was de huidige-generatie Golf. In dit model werkt het systeem vrijwel identiek aan dat van de ID.4 en ID.5. Net als bij de Passat en Tiguan is de Golf voorzien van mechanische portiersloten. De vertraging op de ontgrendeling is zodoende niet beschikbaar voor dit model.

Meer informatie? Neem contact op.