Enyaq_Caravan_nieuwsbericht_mobiel

24 juli 2023

Zo hard mag je Škoda met caravan in deze Europese vakantielanden

Een Škoda is bij uitstek geschikt als caravantrekker. Zo hebben de Škoda Karoq en de Škoda Octavia Combi een trekgewicht (geremd) tot 1500 kg en de Škoda Kodiaq tot 1800 kg. En ook achter de elektrische SUV Škoda Enyaq iV kun je een (lichte) caravan of vouwwagen hangen. .

Nu de zomervakantie voor de deur staat of al begonnen is, hangen veel Škoda-rijders een caravan, vouwwagen of bagagewagentje achter hun auto om vervolgens met het hele gezin door Europa te rijden. Maar hoe hard mag je eigenlijk met een caravan achter je auto? 

Tsjechië

Natuurlijk staat Škoda’s thuisland Tsjechië bovenaan je lijstje van favoriete vakantielanden. Op de snelweg mag je Škoda plus caravan niet harder dan 80 km/h. Let op zodra je de snelweg verlaat om de mooiste dorpjes te bezoeken, bijvoorbeeld in de toeristische regio Zuid-Bohemen. In verkeersluwe gedeelten kan een limiet van 20 km/h gelden. Dit wordt duidelijk aangegeven met borden.

Vakantietip: breng een bezoek aan het Škoda-museum. Hier vind je bijzondere historische modellen zoals klassieke generaties van de Škoda Superb die al 90 jaar een succesverhaal is.

Oostenrijk

Extra opletten in Oostenrijk. Dit Alpenland verdeelt de maximumsnelheid voor een auto met caravan in drie gewichtsklassen. Als de aanhanger minder dan 750 kg weegt, mag je op snelwegen 100 km/h.

Bij een gewicht van 750-3500 kg, mag je nog steeds 100 km/h op de snelweg, maar 80 km/h op autowegen. Ga je met nog meer gewicht de weg op (> 3500 kg), dan is de limiet 80 km/h op de snelweg en 70 km/h op autowegen.

Vakantietip: als je de bergpas in plaats van de snelweg neemt, bespaar je tolgeld. En ook met de volgende tips voor onderweg kun je geld besparen.

enyaq-summer-comfort-and-utility
Frankrijk

Škoda is dol op Frankrijk, vooral vanwege de Tour de France waarvan Škoda al 20 jaar partner is. In dit populaire vakantieland mag je op de snelweg maximaal 90 km/h als je een auto-caravan-combinatie hebt die zwaarder is dan 3500 kg. Ga je met minder gewicht de weg op, dan mag je officieel 130 km/h. De ANWB adviseert echter om ook dan 90 km/h aan te houden.

Vakantietip: Zó voorkom je boetes op Franse tolwegen zónder tolpoortjes

Duitsland

Ha, Duitsland. Dan kan het gaspedaal dieper ingetrapt worden. Maar niet als je een caravan of aanhangwagen achter je Škoda hebt. Want dan mag je op de autobahn niet sneller dan 80 km/h.

Vakantietip: je kunt een zogeheten tempo 100-ontheffing aanvragen. Dan mag je 100 km/h.

Italië

In Italië mag je op de snelweg 130 km/h rijden, maar zodra je Škoda een caravan of aanhanger voorttrekt, daalt dit naar 80 km/h. Op autowegen moet je het nog kalmer aan doen (max. 70 km/h) maar bedenk dat je op vakantie bent en geen haast hebt.

Vakantietip: Met deze 10 tips wordt je autovakantie met kinderen een feestje

Zwitserland

Dit Alpenland maakt onderscheid tussen lichte (< 3500 kg) en zware (> 3500 kg) combinaties van auto’s met caravan. Met de eerste categorie mag je op de snelweg maximaal 80 of 100 km/h (let op de borden!). Als je in de tweede categorie valt, is de limiet 80 km/h. Ook als je 100 mag, adviseert de ANWB een maximumsnelheid van 90 km/h aan te houden.

Vakantietip: dit vroegere topmodel van Škoda heeft Zwitserse roots

Spanje

Ook Spanje koppelt de maximumsnelheid van een auto met caravan aan het gewicht. Met een lichte caravan of aanhanger (< 750 kg) mag je op de snelweg maximaal 90 km/h. Kom je boven dit gewicht uit, dan houdt het op bij 80 km/h. Maar pas op: zodra de snelweg door bebouwd gebied loopt, kan het gebeuren dat je altijd 80 km/h mag, ongeacht het gewicht.

Vakantietip: ook al behoort Gibraltar officieel tot Groot-Brittannië, je rijdt er toch rechts. Hoe zit dat?

Scandinavië

Niet iedereen rijdt naar het zuiden. Steeds meer mensen zoeken liever de rust en stilte op van Scandinavië. Maar ook in het rustige hoge noorden mag je de teugels van je Škoda met caravan niet onbeperkt laten vieren. Op Deense en Zweedse snelwegen geldt een maximumsnelheid van 80 km/h.

Op Noorse snelwegen kun je het gaspedaal iets dieper intrappen (90 of 100 km/h), mits de combinatie van auto en caravan niet meer weegt dan 3500 kg, want dan blijft het bij 80 km/h.

En hoe zit dat met Finland? Ook hier mag je op de snelweg maximaal 80 km/h. Maar auto’s die een lichte aanhanger (< 750 kg) trekken, mogen waar aangegeven 100 km/h.