volkswagenintegreertchatgptinspraakassistent

9 januari 2024

Volkswagen integreert ChatGPT in spraakassistent

Op de CES 2024 in Las Vegas – ‘s werelds meest toonaangevende techbeurs – presenteert Volkswagen de eerste modellen waarin ChatGPT is geïntegreerd in de IDA-spraakassistent. De op kunstmatige intelligentie gebaseerde chatbot gaat Volkswagen-rijders binnenkort helpen hun rijervaring nog verder te verbeteren. De naadloze integratie van ChatGPT wordt mogelijk voor alle Volkswagen-modellen die zijn uitgerust met de spraakassistent IDA. De integratie van ChatGPT is ontwikkeld door Volkswagen’s technologiepartner Cerence Inc.. Met deze stap wordt Volkswagen de eerste fabrikant van volumemodellen die ChatGPT als standaardfunctie gaat aanbieden. De meeste modellen zullen vanaf het tweede kwartaal van 2024 over de nieuwe functie beschikken.

volkswagen id7 (2)

De chatbot komt beschikbaar in de ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, de gloednieuwe Tiguan en Passat plus de nieuwe Golf, in combinatie met de nieuwste generatie van het MIB-infotainmentsysteem. Voor de bestuurder verandert er nagenoeg niets. Het is namelijk niet nodig om een nieuw account aan te maken, een nieuwe app te installeren of ChatGPT in te stellen. De spraakassistent wordt geactiveerd door ‘Hallo IDA’ te zeggen, of door op de knop op het stuur te drukken. IDA bepaalt automatisch of een voertuigfunctie moet worden uitgevoerd, een bestemming wordt gezocht of de temperatuur moet worden aangepast. Als het verzoek niet kan worden beantwoord door het Volkswagen-systeem, wordt het anoniem doorgestuurd naar AI en antwoordt de vertrouwde Volkswagen-stem.

Vraag en antwoord

ChatGPT krijgt daarbij geen toegang tot voertuiggegevens; vragen en antwoorden worden onmiddellijk verwijderd om het hoogst mogelijke niveau van gegevensbescherming te waarborgen. De integratie met de wereldberoemde chatbot wordt mogelijk gemaakt door Cerence Chat Pro van Cerence Inc., de technologiepartner van Volkswagen. Die stelt spraakassistent IDA in staat om nauwkeurige en relevante antwoorden te geven op vrijwel elke denkbare vraag. De functie waarborgt ook beveiliging en naadloze integratie met de talloze mogelijkheden van IDA, voor naadloos gebruiksgemak voor bestuurders.

Technologie voor iedereen bereikbaar

“Bij Volkswagen democratiseren ze technologie al sinds jaar en dag om ze voor iedereen toegankelijk te maken. Daarom is Volkswagen nu de eerste volumefabrikant die de innovatieve technologie van ChatGPT als standaardfunctie gaat aanbieden in bijna alle modellen, vanaf het compacte segment. Op die manier blijft Volkswagen hun rijders toegevoegde waarde bieden”, vertelt Kai Grünitz, lid van de Raad van Bestuur voor technische ontwikkeling van het merk Volkswagen. In de toekomst gaan Volkswagen en Cerence verder samenwerken om een nieuwe gebruikerservaring te ontwerpen op basis van grote taalmodellen (LLM), als basis voor de volgende generatie in-car assistent van Volkswagen.

volkswagen id7

Meer Volkswagen nieuws

id.code
Volkswagen presenteert elektrisch submerk ID.UX en ID. CODE studiemodel

Volkswagen zet vol in op de implementatie van de ‘in China, voor China’-strategie. Het ID. CODE studiemodel is de voorbode van wat het merk voor Chinese klanten in petto heeft. 

passatehybrid1
Passat eHybrid: 134 km elektrische range, veel ruimte en trekkracht

De nieuwe Volkswagen Passat is nu ook te bestellen vanaf € 49.990* als Passat eHybrid, met de nieuwste plug-in hybridetechnologie. 

gtifanfest
Voorverkoop nu al legendarisch Volkswagen GTI Fanfest gestart

Over minder dan vier maanden vindt van 26 tot en met 28 juli het grote GTI Fanfest van Volkswagen plaats.

mib4
De evolutie van MIB4: tailormade navigatie voor elektrische Volkswagens

In een tijd waarin navigatie-apps op smartphones ons de weg wijzen, leggen we bij Volkswagen de lat nog hoger met ons innovatieve MIB4 infotainment- en navigatiesysteem.